Επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο οι πληροφορίες που είχαν φτάσει εδώ και μέρες τόσο στην Αστυνομία αλλά και στους Συνδέσμους Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, οι οποίες έλεγαν ότι κατά την τέλεση του 49ου μνημοσύνου του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεώργιου Γρίβα Διγενή θα γινόντουσαν επεισόδια μεταξύ διαφόρων προσώπων. Ο απολογισμός του πετροπόλεμου που διήρκησε πέραν των δύο ωρών, ήταν να τραυματιστούν έξι μέλη της Αστυνομίας, δύο πολίτες και να προκληθούν ζημιές σε οχήματα και προθήκες καταστημάτων.

Για τα όσα αποτρόπαια σημειώθηκαν χθες μέρα μεσημέρι έξω από το κρησφύγετο του Γρίβα Διγενή, διεξάγονται έρευνες από ομάδα ανακριτών που έχει συσταθεί από το ΤΑΕ Λεμεσού. Ήδη στα χέρια της βρίσκονται και διάφορα τεκμήρια όπως πέτρες και αλλά αντικείμενα, ενώ στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης που παραλήφθηκαν από την περιοχή του Αγίου Νικολάου, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι τραμπούκοι. Την ίδια ώρα εξετάζονται βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Ανεγκέφαλοι χούλιγκαν φορώντας μαύρα φούτερ με διακριτικά της ομάδας τους και άλλοι με το πρόσωπο του Γρίβα, αφίχθηκαν λίγο μετά τις 9.30 το πρωί της Κυριακής (22/01), έξω από το κρησφύγετο του Γρίβα και αφού είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα το 49ο μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου. Γύρω μετά τις 10.00 ο κόσμος κατευθύνθηκε προς τον τάφο όπου θα τελείτο το τρισάγιο και η κατάθεση στεφάνων. Ενώ διεξαγόταν το τρισάγιο, στην περιοχή αφίχθηκε μεγάλη ομάδα οργανωμένων φιλάθλων του ΑΠΟΕΛ, οι οποίοι εισήλθαν στον περιφραγμένο χώρο του μνημείου, οπλισμένοι με πέτρες, ρόπαλα, φωτοβολίδες και κροτίδες και άρχισαν να διαπληκτίζονται με οπαδούς του ΑΠΟΛΛΩΝΑ προκαλώντας επεισόδια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επεισόδια Γρίβα: Αναζητούν πρόσωπα μέσω κλειστών κυκλωμάτων

Με την επέμβαση μελών της Αστυνομίας έγινε κατορθωτό να απομακρυνθούν οι ανεγκέφαλοι εκτός του μνημείου, ωστόσο ξεκίνησαν εκ νέου τον πετροπόλεμο στο δρόμο ρίχνοντας πέτρες και μολότοφ. Στη μέση είχαν παραταχθεί μέλη της ΜΜΑΔ προσπαθώντας να επιβάλουν την τάξη.

Τα πνεύματα κατεύνασαν γύρω στις 12.00 όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων αποχώρησαν από την περιοχή. Από τα σοβαρά επεισόδια δεν έλειψαν και τραυματισμοί μελών της Δύναμης, με έξι πρόσωπα να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Λεμεσού για περίθαλψη. Θύματα των επεισοδίων και δύο πολίτες που βρίσκονταν στο μνημείο για το τρισάγιο, οι οποίοι σύμφωνα με την Αστυνομία, δέχθηκαν πέτρες. Πέραν από τους τραυματισμούς, προκλήθηκαν και ζημιές σε περίπολα, μοτοσυκλέτες και σε ιδιωτικά οχήματα…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 7 εντάλματα σύλληψης και 12 αναζητούμενοι για επεισόδια στο μνημόσυνο Γρίβα (εικόνες)

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΑΔΕ Λεμεσού και υπεύθυνος του ΤΑΕ, Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε πως είχε λειτουργήσει το κέντρο χειρισμού καταστάσεων κρίσεων στην ΑΔΕ Λεμεσού. «Για την αστυνόμευση της συγκεκριμένης εκδήλωσης χρησιμοποιήθηκε τριπλάσιος αριθμός μελών μας από ό,τι γίνεται συνήθως σε άλλες χρονιές», δήλωσε, τονίζοντας πως υπήρχαν πέραν των 80 αστυνομικών ενώ έγινε και ανάκληση προσωπικού. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής δεν έγινε καμία σύλληψη.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως εδώ και μέρες είχαν φτάσει στην Αστυνομία πληροφορίες για ενδεχόμενο επεισοδίων ανάμεσα σε ταραξίες Λεμεσιανούς φιλάθλους, εντούτοις οι ταραξίες ήρθαν από τη Λευκωσία οργανωμένοι και οπλισμένοι. Θυμίζεται πως οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ σε ανακοίνωσή τους πριν από 10 ημέρες επεσήμαναν ότι είχαν πληροφορίες για επεισόδια από υποκινούμενους ταραξίες κατά την επιμνημόσυνη δέηση ή στον χώρο του κρησφυγέτου και του τάφου του του Γρίβα.