Θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως σε κάθε δρόμο υπάρχει και κύρτωμα αλλά και τα περίπου 2.500 που υπάρχουν στις ελεύθερες περιοχές, δεν είναι λίγα, με τα αιτήματα δημιουργίας και νέων, να πέφτουν βροχή. 

Επειδή το κακό παράγινε και σχεδόν ο κάθε πολίτης ζητά και κύρτωμα έξω από το σπίτι του, η αρμόδια επιτροπή που εξετάζει τα σχετικά αιτήματα, τα απορρίπτει σωρηδόν. Τα κυρτώματα προορίζονταν να λειτουργήσουν υπέρ της προστασίας των πεζών και κυρίως παιδιών και ηλικιωμένων, έξω από ευαίσθητα κτήρια όπως σχολεία, εκκλησίες ή και πάρκα, αλλά οι κατά καιρούς πιέσεις, κυρίως στο παρελθόν, αύξησαν ακόμη και αλόγιστα τον αριθμό των κυρτωμάτων αν και τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως καταβάλλεται προσπάθεια εγκρίσεων, όπου πραγματικά εγείρεται θέμα ασφάλειας των χρηστών επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου. Έγκριση κυρτωμάτων έξω από νοσοκομεία αποφεύγεται, κυρίως λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργούνταν στην απρόσκοπτη διακίνηση των ασθενοφόρων.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους οδηγούς είναι και το σχήμα, το ύψος τους (από το οδόστρωμα) καθώς και το πλάτος τους, κάτι το οποίο δημιουργεί την εικόνα ανομοιομορφίας αλλά και την αίσθηση πως ο κάθε ένας που τα κατασκευάζει χρησιμοποιεί δική του «πατέντα». Όπως πληροφορείται ο «Φ», το Τμήμα Δημοσίων Έργων δημιούργησε πρότυπο κυρτώματος, το οποίο σχεδιάστηκε κατόπιν σχετικής εξέτασης όλων των παραγόντων, αλλά επειδή η κατασκευή τους αναλαμβάνεται από τον έχοντα την ευθύνη ελέγχου του κάθε δρόμου, αναλόγως και του πού βρίσκεται (Τμήμα Δημοσίων Έργων, Έπαρχος, δήμος, κοινότητα) γίνονται αυθαιρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως διαφορετική κατασκευή στις διαστάσεις κ.λπ., παρατηρείται παρά το γεγονός ότι το πρότυπο είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Μάλιστα, στο παρελθόν εκλήθησαν και τεχνικοί (μηχανικοί κ.λπ.) των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και ενημερώθηκαν για το πρότυπο, ώστε να τερματιστεί η αταξία που επικρατούσε. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων είχε καλέσει τους εκπροσώπους των Υπηρεσιών αυτών να ελέγξουν τι ισχύει επί τόπου (στα όρια της κάθε μιας) ώστε, αν επιβάλλετο, να ξηλωθούν όσα κυρτώματα παρουσίαζαν μεγάλη απόκλιση από το πρότυπο.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», αρκετά έπρεπε να ξηλωθούν αν και δεν φαίνεται να υπήρξε ανταπόκριση. Όπως συναφώς πληροφορείται ο «Φ», στις αρχές του έτους 2020 από σύνολο περίπου 390 Τοπικών Αρχών ανταποκρίθηκαν δύο δήμοι εκ των οποίων ο ένας απάντησε πως στα όρια του δεν υπάρχουν κυρτώματα εκτός προδιαγραφών, ενώ δεύτερος δήμος απάντησε ότι έχει δύο κυρτώματα εκτός προδιαγραφών. Από τους βασικούς λόγους που επιτόπου το σχήμα απέχει από το πρότυπο, αποδίδεται σε απειρία, αστοχία του εργολάβου ή και τον διαφορετικό τρόπο που εργάζεται ο κάθε ένας από αυτούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ασκούνται έντονες πιέσεις από πολίτες προς την κατεύθυνση δημιουργίας κυρτωμάτων «λίγο δεξιά και λίγο αριστερά από το σπίτι τους», ενώ την ίδια στιγμή τους ενοχλούν όλα τα άλλα κυρτώματα. Μάλιστα, κάποιοι ασκούν έμμεση πίεση προειδοποιώντας τις Υπηρεσίες, πως αν τραυματιστεί οποιοδήποτε παιδί, θα φέρουν ακεραία την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν μερίμνησαν ώστε να κατασκευαστεί κύρτωμα στο σημείο που θεωρούν επικίνδυνο για τα παιδιά τους και γενικά για τους πεζούς. Φωνές ακούγονται και για απουσία συντήρησης αλλά και μη επαναβαφή των σημάνσεων στα κυρτώματα όταν ξεθωριάζει η μπογιά η οποία τα κάνει ορατά στους οδηγούς.