Έχουν δρόμο να διανύσουν οι σχέσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τραπεζών οι οποίες πρέπει να στηριχθούν σε εποικοδομητικό διάλογο, διαβούλευση, συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Στην έκθεση του οίκου KPMG «Bringing the Corporate and the Financial communities together», με αφορμή τον υπερδανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όταν ένα στα δύο δάνεια των ΜμΕ είναι μη εξυπηρετούμενο, δίνονται κατευθυντήριες γραμμές στις τράπεζες και στους μικρομεσαίους.
 
Σημειώνεται ότι απαιτούνται τολμηρά βήματα από όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους. Από τη μία πλευρά, οι ιδιοκτήτες και διευθυντές επιχειρήσεων πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους. Επίσης, έχουν την πρωταρχική ευθύνη, αλλά και τη νομική υποχρέωση, για την επιβίωση των εταιρειών τους και για την προετοιμασία αποτελεσματικών σχεδίων για αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους και των υποχρεώσεών τους. Οι τράπεζες, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG, πρέπει να ενεργήσουν αμέσως μετά τα πρώτα σημάδια οικονομικών δυσκολιών εκ μέρους των δανειοληπτών τους.
 
 
Ο συχνά πολύπλοκος χαρακτήρας αυτών των δανείων, εκ των πραγμάτων, προϋποθέτει ότι πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες, χρόνος και πόροι αφιερωμένοι στην οικοδόμηση ενός πραγματικά βιώσιμου, μακροπρόθεσμου και δίκαιου σχεδίου αναδιάρθρωσης. Για τις τράπεζες, σημειώνεται, πρέπει να επιδεικνύουν επιμονή, ανοχή και αντικειμενικότητα σε όλους τους δανειολήπτες που συνεργάζονται με διαφανή και εποικοδομητικό τρόπο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ