To Top
04:56 Παρασκευή
28 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ξεκαθαρίζουν τη θέση τους οι προσωπικοί γιατροί
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ξεκαθαρίζουν τη θέση τους οι προσωπικοί γιατροί
  18 Δεκεμβρίου 2019, 7:36 πμ  
Ύστερα από δέκα ημέρες συζητήσεων γύρω από τον τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών του Γενικού Συστήματος Υγείας, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Προσωπικών και Οικογενειακών Γιατρών, Ανδρέας Πολυνείκης, τόνισε χθες ότι «όσοι υποστηρίζουν ότι τώρα είναι η στιγμή για να αλλάξουν οτιδήποτε στον θεσμό των προσωπικών γιατρών σημαίνει ότι δεν κατανοούν το Σύστημα». Επισήμανε παράλληλα ότι «η πρόταση του υπουργού Υγείας για επαναφορά του αρχικού σχεδιασμού, ως περιεχόμενο δεν μας βρίσκει αντίθετους». Ωστόσο, πρόσθεσε, «θεωρώ ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτό θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι που να καταρτιστεί ένας σωστός κατάλογος ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών αποδοτικότητας». 
 
Ως Εταιρεία «απορούμε πώς γίνεται αυτή τη στιγμή και στη φάση που βρίσκεται το ΓεΣΥ κάποιοι να συζητούν ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να αναλυθεί ούτε σε εικοσιτέσσερις ούτε σε σαρανταοκτώ ώρες», είπε ο κ. Πολυνείκης επισημαίνοντας ότι «ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και ο τρόπος με τον οποίο αμείβεται δεν εφαρμόζεται μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας και κάποιοι πρέπει να φροντίσουν να ενημερωθούν για τους λόγους για τους οποίους η Αγγλία, για παράδειγμα, ακολουθεί αυτό το Σύστημα». 
   
Στόχος αυτών που συζητούν, είπε συνεχίζοντας ο κ. Πολυνείκης, «δεν θα έπρεπε να ήταν οι αμοιβές των προσωπικών γιατρών, αλλά πώς θα δώσουν κίνητρα στους γιατρούς για αύξηση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών». Επιπλέον, «φαίνεται ότι κάποιοι δεν κατανόησαν ότι δεν έχουν όλοι οι γιατροί 2500 δικαιούχους, αλλά μια μικρή μειοψηφία και δεν έχουν καταλάβει ότι όσο ανεβαίνει ο αριθμός των γιατρών τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων στους καταλόγους των γιατρών». 
 
Αυτό που προτείνει ο υπουργός Υγείας, είπε, «θα ήταν το ιδεώδες σε ένα ιδεώδες Σύστημα, αλλά αυτή τη στιγμή αν πάμε στο 30% να είναι με κίνητρα πρέπει να δούμε πότε μπορούν να ετοιμαστούν αυτά τα κίνητρα. Μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά να δούμε τι θα περιληφθεί μέσα στην κατηγορία των δεικτών και των κινήτρων. Και πότε μπορεί να το εκπληρώσει ο ΟΑΥ αυτό το πράγμα». Σε ό,τι αφορά την πρόταση του υπουργού Υγείας για επέκταση του δικαιώματος των δικαιούχων για αλλαγή προσωπικού γιατρού σε διάστημα τριών μηνών από την εγγραφή τους και όχι ανά εξάμηνο, ο κ. Πολυνείκης ανέφερε ότι «είναι θεμιτό να μπορεί ο ασθενής όταν θέλει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, και δεν λέω ότι οι τρεις μήνες δεν είναι εύλογο διάστημα, να αλλάξει τον γιατρό του. Νομίζω οι τρεις μήνες θα ήταν το κατώτατο όριο που θα πρέπει να τεθεί». 
   
Σε δηλώσεις προέβη χθες και ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος αναφερόμενος στις προτάσεις του που αφορούν τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ είπε ότι «οι εισηγήσεις γίνονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο ΓεΣΥ και πρόσθεσε ότι «από τον Σεπτέμβριο είχα εισηγηθεί στον ΟΑΥ όπως επανέλθουν στους αρχικούς σχεδιασμούς που ήταν η αμοιβή των προσωπικών γιατρών να είναι στο 70% με 30%, με το 30% να βασίζεται σε δείκτες απόδοσης. Αυτοί ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί, είχε εγκαταλειφθεί η ιδέα πέρσι σε μια προσπάθεια να πειστεί η ιατρική κοινότητα να συμβληθεί με το ΓεΣΥ». «Θεωρώ», είπε, «ότι η επαναφορά της αρχικής πρόνοιας θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα που προσφέρουν οι προσωπικοί γιατροί και αυτό σε συνάρτηση με κάποιες άλλες προτάσεις που έχουμε υποβάλει στον ΟΑΥ είναι στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρει το ΓεΣΥ χωρίς να αλλάζουμε και το  τονίζω, για ακόμα μια φορά τη φιλοσοφία ή την αρχιτεκτονική» και πρόσθεσε ότι «οποιεσδήποτε ιδέες που αλλάζουν τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική, στην παρούσα φάση δεν μας βρίσκουν σύμφωνους». 
 
Για τη θέση του αυτή, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα ενημερώσει «και τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Βουλή των Αντιπροσώπων». Επισήμανε δε πως η ενημέρωση γίνεται σε τακτική βάση προς την επιτροπή υγείας της Βουλής από τον ίδιο και τον ΟΑΥ και αναφέρθηκε στις χωριστές συναντήσεις που πραγματοποίησε και ο ίδιος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα τον περασμένο Οκτώβριο. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε τέλος, ότι η ενημέρωση γίνεται σε μηνιαία βάση και προς άλλα οργανωμένα σύνολα λέγοντας ότι «τους προβληματισμούς τους έχουμε υπόψη μας και στο πλαίσιο της νομοθεσίας προχωρούμε σε βελτιωτικές ενέργειες». 
 
«Ευελπιστώ», κατέληξε, «ότι το 2020 που θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά, να προχωρήσουμε με την επιτυχή εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, που στόχο έχει στο τέλος της ημέρας να βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών στον Κύπριο ασθενή για να έχει ισότιμη καθολική πρόσβαση, που ήδη ο κόσμος αυτό το βιώνει και το αντιλαμβάνεται και είναι πολύ σημαντικό».
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...