Πιστή στο εορταστικό ραντεβού της η κρατική ραδιοτηλεόραση μεταδίδει και φέτος ανήμερα την Πρωτοχρονιά (Τετάρτη 1η Ιανουαρίου 2020), στις 12:15, την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης (Neujahrskonzert Der Wiener Philharmoniker 2018), σε απευθείας δορυφορική σύνδεση με την Αίθουσα Musikverein της αυστριακής πρωτεύουσας.
 
Ειδικότερα, οι τηλεθεατές του ΡΙΚ1 και οι ακροατές του ΡΙΚ Classic έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό αυτό εορταστικό μουσικό πρόγραμμα, που μεταδίδεται σε περίπου 90 τηλεοπτικούς και πολυάριθμους ραδιοφωνικούς Σταθμούς απ’ όλο τον κόσμο και την παρακολουθούν δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές.
 
Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά και σε live streaming από την ιστοσελίδα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Επίσης, θα μεταδοθεί και σε μαγνητοσκόπηση το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, στις 10.30μ.μ. από το ΡΙΚ2.
 
Στη «Χρυσοποίκιλτη Αίθουσα» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Λετονού μαέστρου Άντρις Νέλσονς, θα ερμηνεύσει γνωστά και αγαπημένα έργα των συνθετών: Καρλ Μίκαελ Τσίρερ, Γιόζεφ Στράους, Γιόχαν Στράους του Νεότερου, Έντουαρντ Στράους, Φραντς φον Ζουπέ, Γιόζεφ Ελμεσμπέργκερ του Νεότερου, Χανς Κρίστιαν Λουμπί και Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Αρκετά από τα έργα αυτά θ’ ακουστούν για πρώτη φορά στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία.
 
Συμμετέχουν σολίστ του Κρατικού Μπαλέτου της Βιέννης, σε χορογραφίες του Χοσέ Κάρλος Μαρτίνεθ και κοστούμια της Έμμα Ράιοτ.
 
Το 2020 σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο Άντρις Νέλσονς θα διευθύνει τη Συναυλία της Πρωτοχρονιάς της Φιλαρμονικής της Βιέννης. Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης και Gewandhauskapellmeister της Ορχήστρας Γκεβάντχαουζ της Λειψίας, ο Νέλσονς συνεργάζεται με τη Φιλαρμονική της Βιέννης από το 2010. Είναι τακτικός φιλοξενούμενος μαέστρος στις συναυλίες της ορχήστρας στο Musikverein της Βιέννης και στο Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ καθώς και σε περιοδείες στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ.
 
Αυτή τη χρονιά, ένας κύκλος συναυλιών της Φιλαρμονικής της Βιέννης με έργα του Μπετόβεν υπό τη διεύθυνση του Νέλσονς θα κυκλοφορήσει σε CD και θα παρουσιαστεί σε συναυλίες στη Βιέννη και στο εξωτερικό.
 
Συναρπαστική μουσική της Δυναστείας του Στράους
Ξεκινώντας από το πιο σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της Αυστρίας, οι συναυλίες αυτές αυξάνονται συνεχώς σε δημοτικότητα τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στη φρεσκάδα και τη δημιουργική ενέργεια των συνθέσεων της δυναστείας του Στράους καθώς και στις αυθεντικές ερμηνείες τους. Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο αντλούν χαρά και αισιοδοξία για το Νέο Έτος παρακολουθώντας από τις τηλεοράσεις τους ανήμερα της Πρωτοχρονιάς , τον ελαφρύ αλλά λεπτότατο χαρακτήρα της μουσικής των Στράους.
 
Το πρόγραμμα
 
Καρλ Μίκαελ Τσίρερ, Οβερτούρα από το «Die Landstreicher (Οι περιπλανώμενοι)»

Γιόζεφ Στράους, βαλς Liebesgrüße (Greetings of Love), έργο 56 & «Liechtenstein March», έργο 36
 
Γιόχαν Στράους Νεότερος, πόλκα «Blumenfest (Flower Festival)», έργο 111 & βαλς «Εκεί που ανθίζουν οι λεμονιές», έργο 364
 
Έντουαρντ Στράους, γρήγορη πόλκα «Knall und Fall (Without Delay)» έργο 132
 
Διάλειμμα
 
Φραντς φον Ζουπέ, οβερτούρα από την οπερέτα «Ελαφρύ Ιππικό»
 
Γιόζεφ Στράους, γαλλική πόλκα «Έρως», έργο 81
 
Γιόχαν Στράους Νεότερος, βαλς «Seid umschlungen, Millionen (Be Embraced, You Millions)», έργο 443
 
Έντουαρντ Στράους, πόλκα μαζούρκα «Άνθος του πάγου», έργο 55 (διασκευή από τον Βίλι Ντέρνερ)
 
Γιόζεφ Ελμεσμπέργκερ Νεότερος, «Gavotte»
 
Χανς Κρίστιαν Λουμπί, «Postillon Galop», έργο 16/2 (διασκευή από τον Βίλι Ντέρνερ)
 
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, «Δώδεκα Αντιχοροί» (αποσπάσματα)
 
Γιόχαν Στράους Νεότερος, βαλς «Χαρά της ζωής», έργο 340 &
γρήγορη πόλκα «Tritsch-Tratsch», έργο 214 & βαλς «Dynamiden», έργο 173
 
Πηγή: philenews