Τρία ζητήματα χωρίζουν κυβέρνηση και συντεχνίες για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια της Κυβέρνησης μετά την απόρριψη των προηγούμενων νομοσχεδίων το 2016.
 
Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, του νέου νομοθετικού πακέτου για τη Δημόσια Υπηρεσία, εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΔΥ, εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τις πρόνοιες που αφορούν τη διατμηματική προαγωγή.
 
Συγκεκριμένα, οι διατμηματικές προαγωγές θα γίνονται μέσω της αξιολόγησης στα εξεταστικά κέντρα. Δηλαδή για προαγωγές στην Α13, που είναι η μεσοδιευθυντική θέση στη Δημόσια Υπηρεσία, θα δικαιούνται να υποβάλλουν αιτήσεις όλοι οι υποψήφιοι από όλη τη Δημόσια Υπηρεσία. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΔΥ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις διατμηματικές προαγωγές, οι οποίες θα απορρυθμίσουν, όπως είπαν, τη Δημόσια Υπηρεσία και θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Υποστήριξαν πως είχαν διαβεβαιώσεις από τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών πως το συγκεκριμένο θέμα έμεινε εκτός νομοσχεδίων και θα το συζητούσαν αργότερα. Παράλληλα, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη μειωμένη βαρύτητα της αξιολόγησης για τις θέσεις Α13 και άνω. Όπως υποστήριξαν, όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι γνωρίζουν πως η βαρύτητα θα είναι μηδέν, γιατί να εργάζονται και να είναι παραγωγικοί.
 
Εκπρόσωποι της ΑΣΔΥΚ και της παγκύπριας συντεχνίας ισότητας εξέφρασαν επιφυλάξεις για το θέμα της αξιολόγησης της αποδοτικότητας, της παραγωγικότητα αλλά και της κινητικότητας. Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, απαντώντας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανέφερε πως θα ξεφτίσει κατά την έκφρασή του η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας εάν αφαιρεθεί η πρόνοια για τις διατμηματικές προαγωγές. «Εάν είναι ένα πράγμα που σπάζει κάποια στεγανά στη Δημόσια Υπηρεσία είναι η διατμηματική προαγωγή», συμπλήρωσε ο υπουργός, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσει το θέμα με την ΠΑΣΥΔΥ. Για το θέμα της αξιολόγησης, ο υπουργός είπε πως αυτό αποδυναμώθηκε μετά από αίτημα των κομμάτων, τονίζοντας πως ο ίδιος πιστεύει περισσότερο στην αξιολόγηση παρά τις γραπτές εξετάσεις. Όπως είπε, το 99,9% των δημοσίων υπαλλήλων που είναι εξαίρετοι, δεν είναι το σύστημα αλλά είναι η κουλτούρα.
 
Σε σχέση με την κινητικότητα, όπως είπε ο υπουργός, αυτό το θέμα δεν αφορά τα νομοσχέδια, τονίζοντας πως η διατμηματική προαγωγή θα βοηθήσει τους εργαζόμενους στην κινητικότητα. Επί της ουσίας, τα νομοσχέδια αφορούν διαχείριση ανθρώπινων πόρων, προαγωγή και ανέλιξη και παράλληλα θα διαμορφώσουν μια νέα κουλτούρα αλλά και πιο αποδοτική Δημόσια Υπηρεσία. Αξίζει να σημειωθεί πως στα νέα νομοσχέδια δεν υπάρχει η ποσόστωση στην αξιολόγηση, πρόνοια την οποία η Νομική Υπηρεσία είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική, αφού παραβιάζεται η αρχή της ισότητας. Επίσης εισάγεται αξιολόγηση από 1 μέχρι το 10 χωρίς ποσοστώσεις.