Ο Αντώνης Παπαχριστοδούλου σχολιάζει τα των αρχιεπισκοπικών εκλογών και διερωτάται…

Εκ προοιμίου δηλώνουμε ότι ακαίρως ασχολούμαστε σήμερα για αυτό το θέμα λίγες μέρες πριν τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, αυτός ο σχολιασμός έπρεπε να γίνει από τότε που εγκρίθηκε το καταστατικό για αυτή τη διαδικασία, ελπίζουμε να ληφθεί υπόψη.

Κάποιος που έχει έστω και στοιχειώδεις γνώσεις για τις εκλογικές διαδικασίες και περί δημοκρατίας, διερωτάται πως η Ιερά μας Σύνοδος ενέκρινε αυτό το καταστατικό των αρχιεπισκοπικών εκλογών.

Από τη στιγμή που τον τελευταίο λόγο έχει η Ιερά Σύνοδος χωρίς περιορισμούς ή προϋποθέσεις, άσχετα με τα ποσοστά που θα πάρει ο κάθε υποψήφιος ιεράρχης τότε γιατί θέλουν την άποψη του πιστού;

Διερωτήθηκαν οι Άγιοι Πατέρες μας πώς θα αντιδράσει ο απλός πολίτης αν αύριο εκλέξουν έναν ιεράρχη που πήρε πολύ χαμηλά ποσοστά ψήφων σε σύγκριση με τα ποσοστά κάποιου άλλου;

Ο προβληματισμένος πολίτης ποια εικόνα θα σχηματίσει για τους ιεράρχες μας αν παρ’ ελπίδα οι Άγιοι Πατέρες μας δεν σεβαστούν την άποψη του; Πού πάει ο αλληλοσεβασμός που όλοι αναμένουμε από τον κάθε συνάνθρωπο μας;

Το χειρότερο όλων δε είναι η βέβαιη εκμετάλλευση ενός πιθανού παραπατήματος της Ιεράς Συνόδου, από τους συνήθεις πολέμιους της Εκκλησίας και ποιος θα έχει το κουράγιο να τους αντιμετωπίσει;

Το προηγούμενο καταστατικό προνοούσε την εκλογή των  γενικών αντιπροσώπων από τον λαό και την συμμετοχή τους μαζί με τους ιεράρχες και τους εξ οφίκιο αντιπρόσωπους στην εκλογή, παρ’ όλον που δεν ήταν και τόσο δημοκρατικό εκείνο το σύστημα όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ήταν σαφώς καλύτερο από το σημερινό.

Τότε, για όσους θυμούνται, υπήρξε πολύ μεγάλη αντίδραση από τον λαό όπως και γενικά από όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που απεκάλυψαν και καυτηρίασαν έντονα τις υπόγειες συνεννοήσεις.

Δυστυχώς, οι Άγιοι Πατέρες μας αντί να βελτιώσουν το όλο σύστημα το κατέστησαν αντιδημοκρατικότερο, μέσον συνδιαλλαγής και προώθησης προσωπικών  σκοπιμοτήτων.

Ασφαλώς, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα, εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι ο απόλυτος σεβασμός της ετυμηγορίας των πιστών, είναι αμαρτία και εγκληματικό λάθος να κλονιστεί η πίστη και ο σεβασμός των πιστών προς την Εκκλησία και τους ιεράρχες μας. 

Για μια ακόμη φορά τονίζουμε τον κίνδυνο, γιατί κάποιοι που καραδοκούν θα εκμεταλλευθούν τις οποιεσδήποτε αντιδημοκρατικές καταστάσεις και θα πλήξουν την Εκκλησία.

Παράκληση προς τους σεβαστούς Πατέρες είναι να μείνουν μακριά από πονηρούς υπολογισμούς, να τιθασεύσουν προσωπικές αδυναμίες και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για να έχουν τον σεβασμό και την αγάπη του χριστιανικού ποιμνίου.

Η Εκκλησία μας, δυστυχώς, είχε πάρα πολλά παρατράγουδα στο πρόσφατο παρελθόν και φτάσαμε στο παρά πέντε του σχίσματος, θα είναι τραγικό, λόγω προσωπικών αδυναμιών και σκοπιμοτήτων να ξαναζήσουμε εκείνες τις πολύ άσχημες και δυσάρεστες καταστάσεις.