Τη σφραγίδα του, ακόμη πιο βαθιά, στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας αφήνει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο άνθρωπος, που αναδιαμόρφωσε τη χώρα του, θα παραμείνει για ακόμη μια πενταετία στην ηγεσία, για να ηγηθεί σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «αιώνα της Τουρκίας», δηλαδή στις απαρχές της δεύτερης εκατονταετίας από την ίδρυσή της. Με ένα ποσοστό 52,1% κέρδισε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που εξασφάλισε 47,9% αποδεικνύοντας και στους πιο σκληρές επικριτές του πως το αφήγημα του πουλάει ακόμη. 

Και πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει αφού τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης είναι υπό τον έλεγχό του και δημιουργεί την εικόνα που εκείνος θέλει. Η κεντρική τράπεζα είναι υποταγμένη και ακολουθεί πιστά τις εντολές του. Τα κρατικά ταμεία ανοίγουν κάθε φορά που ζορίζουν με παροχές- παυσίπονα όπως οι προεκλογικές αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους. Τα αραβικά καθεστώτα του Κόλπου τον στηρίζουν διαρκώς «προσφέροντάς» του με τα ανάλογα ανταλλάγματα φυσικά, ενέσεις σε πολύτιμο συνάλλαγμα.

Ελάχιστες αμφιβολίες υπήρχαν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να κόψει πρώτος το νήμα. Αν και το στρατόπεδο του έδωσε τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή εντούτοις η ήττα ήταν λίγο πολύ αναπόφευκτη. Κάτι που φάνηκε και από το ότι ο ενθουσιασμός στον δεύτερο γύρο ήταν σαφώς μικρότερος από τον πρώτο και το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες ανήλθε στο 84,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκλογές Τουρκία: Νικητής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Έτσι, ο δεύτερος γύρος αποδείχτηκε τυπική διαδικασία για τον Ταγίπ Ερντογάν, που μέσα από ένα πάντρεμα του εθνικισμού και του νέο-οθωμανισμού φιλοδοξεί να οδηγήσει την Τουρκία σε μια νέα φάση, όχι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη, όπου πλέον πανίσχυρος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει στη νέα πενταετία που έχει στη διάθεσή του να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το καθεστώς που κτίζει τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας την Τουρκία μια περιφερειακή δύναμη σε ένα πολυπολικό κόσμο. 

Πάτησε στη βαθιά, συντηρητική, θρησκευόμενη Τουρκία, την οποία άλλωστε εκείνος άλλωστε έβγαλε από το περιθώριο με τις πολιτικές που εφάρμοσε. Αυτή η σχέση, όπως έδειξε η τελευταία εκλογική αναμέτρηση παραμένει άρρηκτη και οι ψηφοφόροι του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχουν καμία διάθεση να τον εγκαταλείψουν, όπως λανθασμένα ανάγνωσαν πολλά κέντρα και μέσα ενημέρωσης στη Δύση. Ο Τούρκος πρόεδρος μετάλλαξε την Τουρκία και μέσα από μια πορεία, που παρά το ότι έχει σκαμπανεβάσματα, είναι δρέψει τους καρπούς αυτής της σχέσης.

Για αυτή την Τουρκία τα ζητήματα ταυτότητας αποδείχτηκαν πιο σημαντικά από την οικονομία. Το δίπολο πάνω στο οποίο στήθηκαν οι εκλογές ήταν ανάμεσα στους οπαδούς ενός αυταρχικού κρατισμού και που υποστηρίζουν τον Ταγίπ Ερντογάν και σε αυτούς που θέλουν εκδημοκρατισμό της χώρας. Πόνταρε στις παραδοσιακές αξίες της Τουρκίας, εθνικό μεγαλείο, οικογένεια, θρησκεία και για αυτό κατάφερε να κερδίσει.

Τέσσερις προκλήσεις για την επόμενη μέρα

Από την επόμενη μέρα κιόλας ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την οικονομία. Πριν τις εκλογές η Τουρκία είχε βρεθεί στο επίκεντρο της τέλειας καταιγίδας με ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, πολύ υψηλούς δείκτες ανεργίας, υποτιμημένο νόμισμα και άδεια δημόσια ταμεία με μεγάλα ελλείμματα, όπως επίσης και τις συνέπειες των καταστροφικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου. Όλα αυτά τα προβλήματα θα τα βρει μπροστά του και η νέα κυβέρνηση πρέπει με το καλημέρα να βρει λύσεις. Η νέα νίκη του Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές αν διατηρήσει την ίδια πορεία, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μακροοικονομική αστάθεια, συμπεριλαμβανομένης και μιας σοβαρής κρίσης. 

Η δεύτερη αφορά τον διχασμό που ενισχύθηκε από τις κάλπες και που είναι πολύ βαθύς όπως φάνηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Η σκληρή ρητορική του Τούρκου προέδρου και η πάγια πολιτική του να διαχωρίζει το λαό ανάμεσα σε αυτούς που τον υποστηρίζουν και σε αυτούς που στέκονται εναντίον του δεν θα βοηθήσει στην επούλωση των πληγών, που αφήνει πίσω της η σκληρή προεκλογική εκστρατεία. Ούτως ή άλλως κάτι δεν τέτοιο δεν απασχολεί ουδόλως τον Ταγίπ Ερντογάν, που έχει βασίσει την εξουσία του στο διαίρει και βασίλευε. 

Η τρίτη έχει να κάνει με το ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρει απέναντί του και το κουρδικό. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας επιτέθηκε στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την υποστήριξη που κέρδισε από τα φιλοκουρδικά κόμματα. Είναι πολύ πιθανόν πως θα σκληρύνει τη στάση τους απέναντί τους και πως το επόμενο διάστημα θα δείξει ένα ακόμη πιο σκληρό πρόσωπο.

Στην τέταρτη πρόκληση, πρέπει να διαχειριστεί τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Είναι πολύ πιθανόν πως η αντιπαλότητα θα συνεχιστεί, καθώς η Άγκυρα πλέον έχει δρομολογήσει μια διαφορετική πορεία σε σχέση με το παρελθόν. Η Τουρκία θα πατά σε δύο βάρκες ακροβατώντας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Πάντως, είναι πιθανό να διατηρήσει τη μετασεισμική ηρεμία με την Ελλάδα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και χωρίς να κάνει κάποια παραχώρηση στις διεκδικήσεις του, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όσον αφορά την Κύπρο, πιθανώς δεν θα υπάρξει υποχώρηση από την πολιτική της λύσης των δύο κρατών. Η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι απίθανη.