Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι ένα από τα πιο θερμά των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).

Η ακραία τιμή απόκλισης της θερμοκρασίας υπολογίζεται κοντά στο +2,5ºC σε σχέση με την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης. Το πιο θερμό καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022.

Να σημειωθεί πως υψηλότατες θερμοκρασίες τους πρώτους μήνες του 2024 η «κληρονομιά» του 2023 και οι γενικότερες τάσεις, όπως αποτυπώνονται στα μετεωρολογικά και κλιματικά μοντέλα, ενισχύουν τις πιθανότητες η φετινή χρονιά να είναι ένα θερμό έτος, μεταξύ των πέντε-δέκα θερμότερων από τα μέσα του 19ου αιώνα, που υπάρχει συστηματική καταγραφή των θερμοκρασιών.

Αυτό σημαίνει πως τα εδάφη θα έχουν χαμηλή σχετική υγρασία και επομένως, θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ για την εμφάνιση δασικών πυρκαγιών με μεγάλη ένταση αλλά και διάρκεια.

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες