To Top
08:30 Δευτέρα
27 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Προληπτικά μέτρα και όχι κατόπιν εορτής
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΨΕΙΣ • Προληπτικά μέτρα και όχι κατόπιν εορτής
  09 Δεκεμβρίου 2019, 5:04 μμ  
Από τη βραδεία και υπανάπτυκτη οικονομία επί Αγγλοκρατίας και στην κατάρρευσή της το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής, η Κύπρος βρέθηκε στο οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του 1980.  Ακολούθησε ο κλονισμός της οικονομίας το 2013 και η εφαρμογή του μνημονίου δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε ανάκαμψη της οικονομίας και βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Πάντως, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες, με την υιοθέτηση της ελεύθερης οικονομίας, μετέτρεψαν την Κύπρο από εξαγωγέα γεωργικών προϊόντων σε τουριστικό κέντρο και περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών. Ο τομέας των υπηρεσιών στην Κύπρο συνέβαλε στην άνθηση της οικονομίας. Ωστόσο, κατά την άποψή μου, κάποιες πρακτικές που εφαρμόστηκαν αλλά και η ελλιπής εποπτεία των υπηρεσιών  οδήγησαν την Κύπρο στο μάτι του κυκλώνα, για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, χαρακτηρίζοντάς την ως φορολογικό παράδεισο. Οι κυπριακές Αρχές πάντα διαψεύδουν τις κατηγορίες και παράλληλα επιδίδονται σε μια προσπάθεια για να πείσουν τα διεθνή θεσμικά όργανα πως όλα αυτά είναι κακοήθεις αναφορές λόγω του ανταγωνισμού από άλλες χώρες. 
Τελικά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά; Ή όντως είναι «πόλεμος» από τους ανταγωνιστές; Όπως φάνηκε, κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν τα κενά και την ελλιπή εποπτεία που υπήρχε στο παρελθόν σε ορισμένους τομείς και προχώρησαν σε ενέργειες που δημιούργησαν σκιές στην Κύπρο. Μερικά γεγονότα, που στιγμάτισαν την Κύπρο, ήταν τα εξής:
-Συγκεκριμένα περί τα τέλη του ‘70 με αρχές του ‘80, επαγγελματίες στον τομέα των υπηρεσιών συμβούλεψαν την τότε Κυβέρνηση να αναλάβει δράσεις, για να προσελκύσει υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο. Η χώρα μας ήταν ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για τις ξένες επιχειρήσεις λόγω του χαμηλού εταιρικού φόρου που ήταν 4,25%. Άλλος ένας λόγος που προσέλκυσε πολλές υπεράκτιες εταιρείες ήταν ότι υπήρχε ανωνυμία των μετόχων των εταιρειών. Περίπου 48 χιλ. ενεγράφησαν στην Κύπρο αλλά μόνο 1.080 διατηρούσαν φυσική παρουσία στο νησί. Την αρχή έκαναν επιχειρηματίες από τον Λίβανο, οι οποίοι λόγω του πολέμου στη χώρα τους ενέγραψαν τις εταιρείες τους στην Κύπρο. Ακολούθησαν Ρώσοι επιχειρηματίες, οι οποίοι λόγω της αστάθειας που υπήρχε στη χώρα τους επέλεξαν έναν ασφαλέστερο προορισμό για τις επενδύσεις τους. Το 2004, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν θεωρούνται υπεράκτιες καθώς μέτοχοι, είτε Κύπριοι είτε αλλοδαποί, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και άμεσα εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή φορολογική νομοθεσία, ενώ τα μητρώα τους δημοσιεύονται στο ευρωπαϊκό σύστημα.
- Το όνομα της Κύπρου βρέθηκε και στο σκάνδαλο με τα Panama Papers. Συγκεκριμένα η χώρα μας αναφερόταν 6,3 χιλ. φορές και μετά από ταυτοποίηση των στοιχείων, το Τμήμα Φορολογίας κατέληξε σε 3 χιλιάδες περιπτώσεις εταιρειών. Το όνομα της Κύπρου βρέθηκε και στη λίστα Λαγκάρντ.
-Οι πολιτογραφήσεις και η παραχώρηση κυπριακών υπηκοοτήτων σε αμφιλεγόμενα πρόσωπα  αμαύρωσαν και πάλι το όνομα της χώρας.
Όπως διαπιστώνεται, η κατάσταση έχει αλλάξει. Πλέον δεν υπάρχουν στο νησί εταιρείες-βιτρίνες αλλά σοβαρές εταιρείες. Μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις έντονες πιέσεις που άσκησαν θεσμικά όργανα, η Δημοκρατία έλαβε αυστηρά μέτρα. Η χώρα μας πλέον είχε θωρακιστεί, αναβάθμισε το νομοθετικό της πλαίσιο, ενώ έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες της ΕΕ για το ξέπλυμα. Από το 2013 η εποπτεία έγινε ακόμα πιο αυστηρή, ενώ το κυπριακό σύστημα πέρασε με επιτυχία διάφορες αξιολογήσεις. Θα πρέπει ο τομέας των υπηρεσιών να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, καθώς φέρνει προστιθέμενη αξία στην κυπριακή οικονομία. Οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα και να συμμορφώνονται με τους νόμους. Δεν πρέπει να περιμένουν τις υποδείξεις των διεθνών θεσμικών οργάνων για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Πρέπει όλοι να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς.
 
  Ελευθερία Παϊζάνου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...