Παρά τις προσπάθειες για προσέλκυση τουριστών και τον χειμώνα, η συνεισφορά του χειμερινού τουρισμού στο σύνολο των αφίξεων παραμένει περιορισμένη.
Γι’ αυτό και κατά καιρούς οι τουριστικοί εταίροι τονίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της εποχικότητας που χαρακτηρίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας. Περιοδικά υπάρχουν και συγκεκριμένες εισηγήσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου που πλήττει όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς.
Όλοι δε, με τις παρεμβάσεις τους, τονίζουν την ανάγκη συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, προκειμένου η Κύπρος να καταστεί ολόχρονος προορισμός, κάτι για το οποίο, όπως σωστά παρατήρησε πρόσφατα ένας εκ των δύο εργοδοτικών συνδέσμων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, απαιτεί και την εκπόνηση συγκεκριμένου επιχειρησιακού πλάνου.
Αρκετές φορές, όμως, ακόμα και συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις μένουν αναπάντητες, όπως αποκάλυψε σχετικά πρόσφατα ο τέως υφυπουργός Τουρισμού και μάλιστα από αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο, τους ξενοδόχους που βλέπουν κάθε χειμώνα τις επενδύσεις τους να βάζουν προσωρινό μα καθεχρονικό λουκέτο. Προσπάθειες, πάντως, για περισσότερους επισκέπτες τη χειμερινή περίοδο γίνονται τόσο από το Υφυπουργείο Τουρισμού, όσο και άλλους φορείς του τουρισμού.
Προσπάθειες που, όπως ανακοίνωσε το καλοκαίρι η Hermes Airports, δειλά δειλά άρχισαν να φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς οι χειμερινοί ταξιδιώτες αυξάνονται σταδιακά και αποτελούν πια το 24%, έναντι 20% τα προηγούμενα χρόνια.
Η σταδιακή αυτή ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού οφείλεται και στη σημαντική συνδεσιμότητα που διατηρείται τους χειμερινούς μήνες, αφού όπως ανέφερε επίσης η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων, παρά την εντύπωση ότι οι αεροπορικές εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα μας τον χειμώνα η αλήθεια είναι πως την περασμένη χειμερινή σεζόν είχαν παρουσία στο νησί 30 αεροπορικές εταιρείες, συνδέοντας τα δύο αεροδρόμια με 33 χώρες, μέσω 49 δρομολογίων από τη Λάρνακα και 39 από την Πάφο.
Έτσι, το ερώτημα αν η ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού θα έχει και συνέχεια άρχισε ξεκάθαρα πλέον να εξαρτάται και με το τι θα αντικρίσουν οι λίγοι τολμηροί χειμερινοί επισκέπτες επί του εδάφους, καθώς μια πιθανή επιστροφή τους ή διαφήμιση της Κύπρου ως προορισμού στη χώρα τους θα εξαρτηθεί από την εμπειρία που θα έχουν αποκτήσει από το νησί μας.
Εάν, όμως, αυτό που θα αντικρίσουν θα είναι για άλλον ένα χειμώνα κλειστά ξενοδοχεία και εστιατόρια, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Οπόταν, ναι, επείγει η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου, αλλά και επιτέλους θα πρέπει οι πολλές εισηγήσεις που υπάρχουν για αντιμετώπιση της εποχικότητας να αρχίσουν να υλοποιούνται και να γίνουν πράξεις.
Όλα αυτά θα έπρεπε να συζητούνται και στο πλαίσιο ανανέωσης της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και όχι τα αυτονόητα όπως η διασφάλιση καταβολής 13ου μισθού σε έναν κλάδο που υποτίθεται αποτελεί τη βαριά βιομηχανία του τόπου.
Μόνο έτσι θα γίνει ξανά ελκυστική η εργασία στα ξενοδοχεία και σε άλλα τουριστικά επαγγέλματα, εάν φυσικά αυτός είναι όντως ο στόχος όλων των εταίρων στον κλάδο.