• Σε συνέντευξή του στο Forbes, o Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Aνδρέας Σιάμισιης, αναφέρεται στο πλάνο του Ομίλου για την Κύπρο

Nέα εποχή, με καινούργιο όνομα και επικέντρωση στην «πράσινη» ενέργεια, τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και την είσοδο σε νέες αγορές και προϊόντα για τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, που πλέον ονομάζεται «ΗΕLLENiQ ENERGY». ’Ενας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς Ομίλους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εγκαινιάζει τη νέα εταιρική του ταυτότητα και δηλώνει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να δραστηριοποιηθεί στο αύριο της «έξυπνης» ενέργειας, των εναλλακτικών πηγών και των χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Στο «τιμόνι» του Ομίλου βρίσκεται ένας Κύπριος: ο Ανδρέας Σιάμισιης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΗΕLLENiQ ENERGY», επισκέφθηκε το νησί μας στις αρχές Νοεμβρίου και παρουσίασε τα πλάνα του Ομίλου και τις επενδύσεις που προγραμματίζει στη χώρα μας.

Σε συνέντευξή του στο Forbes, ο κ. Σιάμισιης υπογραμμίζει την πρόθεση της HELLENiQ ENERGY να διασφαλίσει την ισχυρή της θέση στα πετρελαιοειδή, καθιστώντας τις δραστηριότητές της συμβατές και κατάλληλες με το ανανεωμένο περιβάλλον, ενώ την ίδια ώρα χτίζει με ουσιαστικό τρόπο τη θέση της σε νέες, πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Βασική επιδίωξη είναι η ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου που θα καλύπτει όλο το φάσμα της ενέργειας, ώστε ο Όμιλος να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σύγχρονες προκλήσεις.

-Ποια η σημασία της αγοράς της Κύπρου για τον Όμιλό σας και τη στρατηγική σας;

Η Κύπρος είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο καμπής για να μετατραπεί από μία πετρελαϊκή αγορά ενέργειας σε μία μεικτή αγορά, βασισμένη στην επόμενη γενιά ενεργειακών πηγών. Αυτός ο ενεργειακός μετασχηματισμός, σε συνδυασμό με το πρόσφορο φυσικό περιβάλλον της Κύπρου, συμβαδίζει απόλυτα με την ευρύτερη επιχειρησιακή στρατηγική της «HELLENiQ ENERGY», που υλοποιούμε με άξονα το πρόγραμμα Vision 2025. Mέσω του σχεδίου, διασφαλίζουμε την ηγετική μας παρουσία στον κλάδο της ενέργειας καθιστώντας τις βασικές δραστηριότητές μας συμβατές με το νέο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα χτίζουμε με ουσιαστικό τρόπο τη θέση μας σε νέες, πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Πρόκειται για ένα στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο μετεξέλιξης που μας κατευθύνει και το οποίο ενσωματώνει όλες τις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και αλλαγών, θέτοντας προτεραιότητες σε 5 βασικούς πυλώνες: τον επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής για το ESG και των στόχων για τα αέρια του θερμοκηπίου, την προσαρμογή επιχειρηματικής στρατηγικής και κατανομής κεφαλαίων στους στόχους αυτούς, την καθιέρωση μιας κατάλληλης εταιρικής δομής, την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και την υιοθέτηση της νέας εταιρικής ταυτότητας.

-Με ποιο τρόπο η HELLENiQ ENERGY στρέφει την Κύπρο προς την «πράσινη» και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια και τι αλλάζει για τον τελικό καταναλωτή;

O Όμιλος, με μια σειρά ουσιαστικών κινήσεων, επενδύει στο νευραλγικό τομέα των ΑΠΕ με μια καθετοποιημένη δομή, φέρνοντας καινοτομίες όπως η λειτουργία ευέλικτων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και εξελίσσοντας ουσιαστικά το δίκτυό του με στόχο να επωφεληθούν όλοι: κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον.

Ενδεικτικά, υλοποιείται σύντομα η εγκατάσταση συστοιχίας φωτοβολταϊκών συλλεκτών μαζί με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που καλύπτουν την τρέχουσα κατανάλωση των εγκαταστάσεων στο Βασιλικό κατά 90%. Ταυτόχρονα, τα ιδιόκτητα πρατήρια γίνονται πιο «πράσινα» με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ενώ σε αρκετά εγκαθίστανται συστήματα ταχείας φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα μέλλον πιο καθαρό και βιώσιμο για όλους. Προσαρμόζουμε τις παραδοσιακές μας δραστηριότητες στο νέο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται και επενδύουμε σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, μειώνοντας δραστικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Φωτοβολταικό πάρκο Κοζάνης

Τερματικό αποθήκευσης καυσίμων Βασιλικού

-Ποια η άποψή σας για την ενεργειακή κρίση που βιώνει σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης;

Πρόκειται για μια δομική κρίση που, όπως δείχνουν τα σημάδια, δεν θα ξεπεραστεί εύκολα μέσα στους προσεχείς μήνες. Οφείλουμε να ανταπεξέλθουμε στις υψηλές απαιτήσεις, να δείξουμε αντοχή, αλλά και προσοχή στην κατάλληλη διαχείριση.

Ο μοναδικός δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον που θα διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης με πιο καθαρές μορφές ενέργειας, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου θα καταστούν οικονομικά πιο ανταγωνιστικές, είναι η στροφή της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ σε μια πράσινη οικονομία χαμηλού αποτυπώματος. Θα υπάρξει κόστος για την μετάβαση, αλλά είναι η μόνη μας επιλογή. Σήμερα, τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι γιατί καθυστερήσαμε τα προηγούμενα χρόνια να αναπτύξουμε τις απαιτούμενες υποδομές. Και βέβαια, η επιστράτευση ξεπερασμένων επιλογών παραγωγής ενέργειας, όπως οι λιγνιτικές μονάδες ή τα πυρηνικά εργοστάσια, αποτελούν προσωρινές λύσεις ανάγκης. Χρειάζονται τομές για να προχωρήσουμε.

-Πως οραματίζεται ο Όμιλός σας το μέλλον της ενέργειας τόσο στην Κύπρο όσο και στις άλλες χώρες που δραστηριοποιείται και πως πετυχαίνετε τον ενεργειακό μετασχηματισμό;

Θέτουμε στόχους πλήρως εναρμονισμένους με το πλάνο της Κυπριακής Κυβέρνησης και της αποφάσεις της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα. Επιδιώκουμε τη βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων μας μέσω καθαρής μείωσης των άμεσων και έμμεσων εκπομπών κατά 50% μέχρι το 2030, αναπτύσσοντας παράλληλα επιλογές για μείωση των έμμεσων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η επίτευξη του σχεδίου μας θα καταστεί εφικτή κυρίως μέσα από σειρά έργων στις βιομηχανικές μας εγκαταστάσεις, που αφορούν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων από πηγές ελάχιστων ή μηδενικών εκπομπών, τη μείωση εκπομπών βιομηχανικών διεργασιών, καθώς και από τη δέσμευση και αποθήκευση εκπομπών κατά την παραγωγή τους. Σημαντικό μέρος του στόχου θα προέλθει ως αντιστάθμιση των εκπομπών μέσω αύξησης των εγκατεστημένων ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, αναζητούμε και εφαρμόζουμε καινοτόμες πρακτικές για την παραγωγή ενεργειακών προϊόντων περιορισμένου ή μηδενικού αποτυπώματος. Επενδύουμε στην παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων νέας γενιάς, στο φυσικό αέριο, στη σταδιακή υποκατάσταση μέρους της τροφοδοσίας των διυλιστηρίων με πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, στην έρευνα και ανάπτυξη «πράσινων» τεχνολογιών και εφαρμογών, στην αναβάθμιση των υποδομών παραγωγής ενέργειας και καυσίμων, καθώς και στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Παράλληλα, εφαρμόζουμε εκτεταμένα προγράμματα μείωσης της παραγωγής αποβλήτων, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Συνολικά, το επενδυτικό πλάνο μας ανέρχεται σε άνω των 4 δισ. Ευρώ, με τα μισά να προορίζονται για εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής μας δραστηριότητας και την παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις ΑΠΕ και στη μείωση των εκπομπών CO2. Οι επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δίνουν τη δυνατότητα στον Όμιλο HELLENiQ ENERGY να έχει ευδιάκριτο στίγμα στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης.