Έτοιμο είναι το προσχέδιο του νομοσχεδίου το οποίο θα καθορίζει τις διαδικασίες για ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου  (ΧΑΚ). Ήδη το νομοσχέδιο βρίσκεται στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς και στην Κεντρική Τράπεζα, για να μεταφέρουν τις απόψεις τους. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα σταλεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία και ακολούθως θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του κυπριακού χρηματιστηρίου θα συνοδεύει και δέσμη άλλων νομοσχέδιων που σχετίζονται με φόρους και χαρτόσημα. Μέσω της ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ θα επιλεγεί στρατηγικός επενδυτής, με πρόθεση να είναι εγνωσμένου κύρους χρηματιστήριο, το οποίο θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ΧΑΚ, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω ο χρηματιστηριακός θεσμός στην Κύπρο.

Όπως λέχθηκε προ ημερών στη Βουλή, το ΧΑΚ έχει ήδη έρθει σε επαφές με χρηματιστήρια του εξωτερικού. Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου κατά καιρούς έχει καλέσει τη Βουλή, όταν κατατεθεί ενώπιον της το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, να το εγκρίνει αμέσως, καθώς θα συμβάλει στην ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς και όχι μόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα ζητήσουν άρση περιορισμού των δέκα ετών για ΦΠΑ 5%

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφανθεί πως το ΧΑΚ θα αποκρατικοποιηθεί ως έχει, ενώ οι εμπειρογνώμονες που έχουν επιλεγεί εξετάζουν τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης, ετοίμασαν το σχετικό νομοσχέδιο, θα καθορίσουν το στρατηγικό σχέδιο, θα συμβάλουν στην εξεύρεση του στρατηγικού επενδυτή και στη μετάβαση του προσωπικού από το νυν καθεστώς στο νέο.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί πως η αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ είναι προς την ορθή κατεύθυνση, καθώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας αποτελεσματικής αγοράς, ώστε οι εταιρείες να προσφεύγουν για την άντληση κεφαλαίων προς όφελος της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες προοπτικές ανάπτυξης με την ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του θεωρεί πως με την ιδιωτικοποίηση του, το ΧΑΚ θα αποκτήσει διευρυμένη ευελιξία, τεχνογνωσία και προσαρμοστικότητα στις εκάστοτε μεταβαλλόμενες συνθήκες στις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ θα αξιοποιεί τις νέες ευκαιρίες και δεδομένα που παρουσιάζονται. Η ιδιωτικοποίηση του κυπριακού χρηματιστηρίου περιλαμβάνεται στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Δημοκρατία έναντι της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η χώρα υπολογίζεται να λάβει ποσό €1.2 δισ. μέχρι το 2026. Η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2024.