Η ενέργεια και η πράσινη μετάβαση επέστρεψαν στα πρώτα θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης, λίγα 24ωρα πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τη Δευτέρα το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Ολοσχερής η αποτυχία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στα ενεργειακά» και χθες το Υπουργείο Ενέργειας απάντησε με ανακοίνωση που τιτλοφορήθηκε «Επιλέγουμε την παραγωγή έργου και όχι τον λαϊκισμό».

Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι «η αποτυχία της Κυβέρνησης στα ενεργειακά κοστίζει ακριβά στους καταναλωτές και στο περιβάλλον» και ότι «η αντιπαράθεση της Υπουργού Ενέργειας με τους Διαχειριστές Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρισμού είναι το τελευταίο επεισόδιο στο αδιέξοδο που έφερε την χώρα η κυβέρνηση στα ενεργειακά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Νατάσα, σταμάτα τα φωτοβολταϊκά»-Επιστολή-προειδοποίηση

Και ερωτά: «Ποιος άλλος παρά αυτοί που κυβερνούν για δέκα ολόκληρα χρόνια έχουν την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν είναι έτοιμο το σύστημα διανομής για τα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά που θα ανακουφίσουν χιλιάδες νοικοκυριά; Ποιος άλλος παρά οι ίδιοι είχαν την ευθύνη για να φτάσουν εδώ τα πράγματα; Γιατί η κυβέρνηση δεν διευκόλυνε την αναβάθμιση του Δικτύου Μεταφοράς; Γιατί εδώ και 30 μήνες, ενώ υπάρχει κονδύλι 100 εκ. ευρώ περίπου από την ΕΕ, δεν προκήρυξαν το διαγωνισμό για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας; Γιατί, αντί με τα έσοδα από την δημοπράτηση ρύπων (φέτος έφθασαν τα 250 εκ. ευρώ) να στηρίξουν την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να αναβαθμίσουν το δίκτυο όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και η εθνική νομοθεσία, τα διοχετεύουν στο πάγιο ταμείο και φτιάχνουν μαξιλάρια;».

Η απάντηση

 Απαντώντας, το Υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζει ότι «καταγράφεται μεγάλη πρόοδος στον τομέα της πράσινης μετάβασης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια». Και παραθέτει κάποιες από τις πολιτικές που προωθήθηκαν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη:

* «Κατά την περίοδο 2013 – 2022 δόθηκαν χορηγίες μισού σχεδόν δισεκατομμυρίου ευρώ, για εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ, ενώ για την περίοδο 2021-2022 το ποσό υπερβαίνει τα €200 εκατ. Το αντίστοιχο ποσό την περίοδο 2005 – 2012 ήταν μόλις €88 εκατ.».

* «Οι ευρωπαϊκοί στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2020 όχι μόνο έχουν επιτευχθεί, αλλά και υπερκαλυφθεί. Το 2020 η συνεισφορά ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έφτασε το 17% από 13% που ήταν ο στόχος, ενώ ο υποχρεωτικός στόχος για σωρευτική εξοικονόμηση ενέργειας κατά την τελική χρήση, επιτεύχθηκε σε ποσοστό 135%».

 * «Αυξήσαμε κατά 30 χιλιάδες τον αριθμό των ευάλωτων νοικοκυριών που δικαιούνται αυξημένη χορηγία από τα σχέδια μας, ανεβάζοντάς τον στις 80 χιλιάδες. Αυξήσαμε στα 600 MW την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ μέχρι 12/2022, τριπλασιάζοντάς την σε σχέση με το 2013. Άλλα 70 εμπορικά έργα ΑΠΕ με συνολική ισχύ 115 MW είναι υπό υλοποίηση».

Αναφορικά με την ευθύνη που αποδίδει το ΑΚΕΛ στην Κυβέρνηση με αφορμή «την εντελώς αχρείαστη επιστολή των Διαχειριστών Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρισμού, μέσω της οποίας καλούμασταν να σταματήσουμε το Σχέδιο Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες» το υπουργείο αναφέρει ότι «κανένα ενεργειακό αδιέξοδο δεν διαπιστώνουμε. Επαναλαμβάνουμε τη θέση που έχουμε μεταφέρει και στους Διαχειριστές ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις, τόσο προσωρινές όσο και μόνιμες, οι οποίες μπορούν να διατηρήσουν σε ισχύ το Σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και αξιοπιστία του συστήματος».