Με φυσική παρουσία, έπειτα από δύο χρόνια ελέω κορωνοϊού, και με πολλά αιτήματα, κυρίως προς την Κυβέρνηση, πραγματοποιείται το προσεχές Σάββατο η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ). Η συνέλευση θα γίνει στην παρουσία των υπουργών Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, που θα εκπροσωπεί τον ΠτΔ, αλλά και Μεταφορών Αλέξη Βαφειάδη, καθώς και άλλων αξιωματούχων και οικονομικών παραγόντων.

Η ακρίβεια που ταλαιπωρεί και τον κατασκευαστικό τομέα, όπως και τα μέτρα αντιμετώπισης των προκλήσεων που προκύπτουν από αυτήν και όχι μόνο, αναμένεται να αναπτυχθούν στον χαιρετισμό του προέδρου της ΟΣΕΟΚ Στέλιου Γαβριήλ. Μια πρώτη γεύση για τα αιτήματα των εργολάβων έδωσε ο κ. Γαβριήλ ως πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Λευκωσίας, κατά την πρόσφατη συνέλευση του συνδέσμου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που επηρέασαν και επηρεάζουν τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις προσπάθειες χειρισμού τους, καταγράφοντας ως κυριότερα τα εξής:

• τον τερματισμό της παραγωγής του Δείκτη Ωρομισθίων Οικοδομικών Επαγγελμάτων από τη Στατιστική Υπηρεσία,

• την επερχόμενη τροποποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας,

• την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, τόσο εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού όσο και επιστημονικού.

• την ανάγκη  συμπερίληψης όρου στο Συμβόλαιο για Έργα του Δημοσίου που να παρέχει τη δυνατότητα  Επίλυσης Διαφορών με την Κριτική Διαδικασία (Adjudication) και Διαιτησία, προς αποφυγή των καθυστερήσεων σε βάρος των μερών και των έργων γενικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΕΒΕ: Ζητά κίνητρα σε developers για νέα διαμερίσματα

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο ζήτημα και συγκεκριμένα ο  τερματισμός της παραγωγής του Δείκτη Ωρομισθίων Οικοδομικών Επαγγελμάτων από τη Στατιστική Υπηρεσία ταλαιπωρεί εδώ και καιρό τους εργολάβους, που ζητούν επαναφορά του και αποτελεί έναν από τους λόγους που οι διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία δεν έχουν τελεσφορήσει έως τώρα.

Αγκάθι για νέα σύμβαση είναι γενικά η ακρίβεια των οικοδομικών υλικών και άλλων εξόδων των επιχειρήσεων, οι οποίες πρότειναν, λόγω της κατάστασης, πάγωμα μισθών και ωφελημάτων μέχρι το τέλος του 2023, στο πλαίσιο ανανέωσης της σύμβασης που έληξε τον Μάιο πέρσι. Αντίθετα, οι συντεχνίες ζητούν επιστροφές αποκοπών που έγιναν στο παρελθόν, με αποτέλεσμα οι απευθείας διαπραγματεύσεις να ναυαγήσουν, χωρίς για την ώρα να βγαίνει φως από τις επαφές που γίνονται στο Υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μεσολαβητής αποφάσισε να καταγράψει τις κύριες διαφορές των δύο πλευρών και να τις προωθήσει στον υπουργό Εργασίας, οπόταν δεν αποκλείεται να υπάρξει και δική του εμπλοκή στη διαπραγμάτευση. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το Σάββατο να υπάρξουν αναφορές στο θέμα, τόσο από τον υπουργό όσο φυσικά και από την ΟΣΕΟΚ.