Στα επίπεδα προ κρίσης έφθασαν οι τιμές διαμερισμάτων στη Λεμεσό ακολουθώντας αντίθετη πορεία από τις άλλες επαρχίες που έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν για να φθάσουν τις τιμές του 2012.
 
Οι ετήσιες αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων στη Λεμεσό παραμένουν μεγάλες, αν και παρουσιάζουν μικρή επιβράδυνση. Αντίστοιχα μεγάλες αυξήσεις παρουσιάζονται πλέον εκτός από τη Λεμεσό και στις τιμές διαμερισμάτων στη Λάρνακα, οι οποίες σύμφωνα με εσωτερική ανάλυση της Κεντρικής, οφείλεται σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, όπως και στην περίπτωση της Λεμεσού. Στις εν λόγω περιοχές φαίνεται να υπάρχει σε εξέλιξη δραστηριότητα που σχετίζεται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), αλλά και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών μόνιμης διαμονής (permanent residence).
 
 
Η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας δείχνει ότι ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων στη Λεμεσό το πρώτο τρίμηνο του 2019 είναι στο 88 κοντά στα επίπεδα του 2012 που ήταν 88,3. Το ψηλότερο σημείο ήταν το 2010 που ο δείκτης έφθασε στο 97,8. Η ζήτηση για οικίες και διαμερίσματα συνεχίζεται και σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου προέρχεται τόσο από Κύπριους όσο και από ξένους αγοραστές.
 
Η χρηματοδότηση των αγορών από ξένους προέρχεται κυρίως από ίδια κεφάλαια και σε μικρότερο βαθμό από δανεισμό. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών κατοικιών αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατά 2,7%. Όλοι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών σημείωσαν ετήσια άνοδο. Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές οικιών σε ετήσια βάση καταγράφηκε στη Λεμεσό (4,5%). Στις τιμές διαμερισμάτων για πρώτη φορά η Λάρνακα (9,5%) σημείωσε μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τη Λεμεσό (7,3%). Σύμφωνα με την Κεντρική, η αυξημένη ζήτηση για κατοικίες, τόσο για ιδιοκατοίκηση όσο και για επένδυση, οι ξένες επενδύσεις και ο νέος εγχώριος δανεισμός συμβάλλουν στην ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών.
 
Οι τιμές διαμερισμάτων φαίνεται να ανακάμπτουν ταχύτερα σε σχέση με τις τιμές οικιών, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαμερίσματα γενικότερα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις ως επένδυση σε σχέση με τις οικίες (σύμφωνα με στοιχεία του RICS2). Επίσης, τα διαμερίσματα φαίνεται να είναι η προτιμητέα επιλογή για αγοραστές που θέλουν να μείνουν κοντά στα κέντρα των πόλεων, όπως νέα νοικοκυριά. Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι οι διακυμάνσεις των τιμών κατοικιών παρουσιάζουν αρκετή ανομοιογένεια τόσο μεταξύ επαρχιών όσο και μεταξύ περιοχών εντός της ίδιας επαρχίας. Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διακυμάνσεις διαδραματίζουν οι ξένες επενδύσεις, οι οποίες φαίνεται να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές και στηρίζουν την ανάκαμψη των τιμών.