• Μείωση του πλαστικού, καλλιέργεια κουλτούρας υπευθυνότητας, στήριξη δράσεων που προωθούν τη βιοποικιλότητα
  • Πράσινα με πιστοποίηση ΕDGE τα κτίρια σε δέκα επτά καταστήματα της Lidl Κύπρου

H προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας καθώς και η υπεύθυνη χρήση των πόρων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα αποτελούν στρατηγικούς πυλώνες της πολιτικής της Lidl Kύπρου για εταιρική υπευθυνότητα.

Ειδικότερα, στον πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης για το περιβάλλον, κορυφαία προτεραιότητα είναι η μείωση της χρήσης του πλαστικού, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο λιανεμπόριο τροφίμων: Είναι ανθεκτικό, ελαφρύ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Ειδικότερα, το πλαστικό προστατεύει τα τρόφιμα κατά τη μεταφορά τους, και μας επιτρέπει να εγγυηθούμε την ποιότητα, τη διάρκεια ζωής και τη φρεσκάδα τους για τους πελάτες μας. Ωστόσο, επειδή παράγεται ολοένα και περισσότερο πλαστικό και πολύ μικρό μέρος του ανακυκλώνεται, τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον.

Ως μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανεμπορίου τροφίμων, η Lidl αναγνωρίζει την ευθύνη που της αναλογεί για το περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, όσον αφορά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, στοχεύει έως το 2025 στη μείωση της χρήσης πλαστικού κατά 20%, στην 20% μέση περιεκτικότητα ανακυκλωμένου πλαστικού και στη μέγιστη δυνατή ανακυκλωσιμότητα για το 100% των συσκευασιών των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας μέχρι το 2025. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2021 η εταιρεία αφαιρεί από όλες τις συσκευασίες της, το μαύρο πλαστικό, που ανακυκλώνεται δύσκολα.

Αυτά τα μέτρα αποτελούν μέρος του REset Plastic, της διεθνούς στρατηγικής της Lidl για το πλαστικό, η οποία ξεκίνησε το 2018 από τον Όμιλο Schwarz. Μαζί, επιδιώκουμε το όραμα «Λιγότερο πλαστικό – Κλειστοί Κύκλοι πρώτων υλών».

Με γνώμονα τη στρατηγική Reset Plastic η εταιρία έχει προχωρήσει σε δράσεις που συνδέονται με τους στόχους της 

  • Πρώτη πιστοποίηση EDGE

H Lidl είναι η πρώτη εταιρεία στην Κύπρο που εξασφάλισε την πιστοποίηση EDGE για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Εφαρμόζοντας ένα πράσινο πρόγραμμα ανακαίνισης κτηρίων, η εταιρεία  εξοικονομεί ετησίως 743 τόνους διοξειδίου του άνθρακα,  90.862 κυβικά μέτρα νερό και 1.551 MWh ενέργειας. Κάνοντας χρήση του προτύπου του διεθνούς οργανισμού International Finance Corporation (IFC), χρηματοδοτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Lidl έλαβε την πιστοποίηση πράσινων κτιρίων EDGE για  17 από τα καταστήματά της στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) βοηθά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους κατασκευαστές και τις εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων να κατασκευάσουν και να λειτουργούν πράσινα κτήρια. Υποστηρίζεται από τη δωρεάν εφαρμογή, το EDGE App, που προωθεί λύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, της αποδοτικής χρήσης νερού και της ενσωματωμένης ενέργειας σε υλικά κατά 20% τουλάχιστον σε σύγκριση με το τοπικό σημείο αναφοράς, γεγονός που αποτελεί την ελάχιστη απαίτηση για την πιστοποίηση EDGE.

To τοπικό σημείο αναφοράς υπολογίζεται σύμφωνα με τους πολεοδομικούς κανονισμούς, τα τοπικά κλιματολογικά δεδομένα και τις καθιερωμένες βιομηχανικές πρακτικές στην Κύπρο. Είναι η ιδανική πλατφόρμα για τη βελτίωση της αειφορίας μίας επιχείρησης λιανικού εμπορίου, καθώς βοηθά στην ποσοτικοποίηση της απόδοσης και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των καταστημάτων. Για όλα τα καταστήματα, η εφαρμογή του EDGE σήμαινε τη συμμόρφωση των κτιρίων που είχαν κατασκευαστεί πριν από χρόνια σύμφωνα με τους υφιστάμενους πολεοδομικούς κανονισμούς και στη συνέχεια την προσπάθεια για επίτευξη βελτιωμένης αποδοτικότητας κατά 20%. Υπήρχαν περιπτώσεις καταστημάτων που είχαν κατασκευαστεί περισσότερα από 5 χρόνια πριν, γεγονός που μεγεθύνει την προσπάθεια ανακαίνισης και υπογραμμίζει τη στρατηγική βιωσιμότητας της Lidl Κύπρου, που εστιάζει στη διαρκή βελτίωση.

 

 

  • Περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανάπτυξης ιδεών mind REset

Με ιδιαίτερη χαρά η Lidl Κύπρου δημιούργησε το πρόγραμμα mind Reset, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό Junior Achievement Cyprus και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο, περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανάπτυξης ιδεών με πέντε πεδία δράσης για έναν πλανήτη με λιγότερο πλαστικό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες των δύο τελευταίων τάξεων Δημοτικού και των δύο πρώτων τάξεων του Γυμνασίου να έρθουν σε επαφή με την καινοτομία δημιουργώντας μία εικονική επιχείρηση με στόχο τη μείωση χρήσης πλαστικού στην καθημερινή ζωή.

Οι ιδέες που θα υποβληθούν θα πρέπει να συνάδουν με ένα από τα πέντε πεδία δράσης της στρατηγικής  REset Plastic, που είναι η εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, η πρακτική προσέγγιση για τη δημιουργία μίας επιχείρησης, η εξοικείωση με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές σπουδές, η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και η ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης.

  • Παγκύπρια εκστρατεία Let’s Do it Cyprus

Πέραν της συμμετοχής το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα MindREset η Lidl Κύπρου στηρίζει ενεργά τοπικές αλλά και διεθνείς πρωτοβουλίες για να προωθήσει την κυκλική οικονομία, θέτοντας επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους. Μια τέτοια προσπάθεια είναι η Παγκύπρια Εκστρατεία Καθαρισμού Let’s Do it Cyprus, την οποία η Lidl στηρίζει ενεργά ενώ επίσης, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Τμήμα Περιβάλλοντος με σκοπό να συνδράμουμε αποτελεσματικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων.

Τρόπος ζωής

«Η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των καταστημάτων συμβάλλει στην γενικότερη επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τη συνολική μείωση των εκπομπών και για την εξοικονόμηση πόρων» δηλώνει ο γενικός διευθυντής της Lidl Κύπρου, Σπύρος Κονδύλης και διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία θα δρομολογήσει την πιστοποίηση των νέων καταστημάτων της. «Για εμάς στη Lidl η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη, είναι μέρος της φιλοσοφίας μας , της καθημερινής μας πρακτικής και συμπεριφοράς», καταλήγει.