Πολλοί μάλλον δεν το περίμεναν, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Cybarco, Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, δεν μασά τα λόγια του, στο πλαίσιο συνέντευξης στον «Φ»: Παρά τον συνδυασμό δύο αρνητικών εξελίξεων, της πανδημίας και της κατάργησης του ΚΕΠ, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ανάκαμψη στον κατασκευαστικό κλάδο και αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, από το εξωτερικό αλλά και από την Κύπρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια από τα μεγάλα έργα, τα οποία ήταν στα σκαριά, έχουν παγοποιηθεί και ελάχιστα νέα μεγάλα έργα λανσάρονται τώρα. Όμως, η κατασκευή αρκετών μεγάλων αναπτύξεων συνεχίζεται, ενώ κάποιες από αυτές έχουν ήδη ολοκληρωθεί και μεγάλα τμήματά τους έχουν πωληθεί.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Cybarco, ο κ. Χατζηπαναγιώτου αναφέρει πως η εταιρεία συνέχισε δυναμικά τις εργασίες της στη διάρκεια της πανδημίας και αυτή την περίοδο είναι υπό ανέγερση το Trilogy, στο οποίο πωλήθηκαν όλα τα γραφεία και το 70% των διαμερισμάτων στους δυο μπροστινούς πύργους. Σύντομα, θα ανακοινωθεί το πλάνο της εταιρείας για το βόρειο τμήμα του έργου, στο οποίο οι εργασίες θα ξεκινήσουν προσεχώς. Στη συνέντευξη παρατίθενται λεπτομέρειες για όλα τα υπό εξέλιξη έργα της Cybarco, αλλά και για τα έργα που θα ανεγερθούν προσεχώς.

Ο επικίνδυνος συνδυασμός

Ο συνδυασμός της διακοπής του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας, που επηρέασε και τις κατασκευές, θεωρήθηκε αρχικά ως ένα τεράστιο εμπόδιο που θα προκαλούσε μεγάλη καθίζηση στον κατασκευαστικό τομέα. Σε ποια κατάσταση είναι σήμερα ο κατασκευαστικός τομέας στην Κύπρο, ευρύτερα, αλλά και σε ποια διαδικασία εξέλιξης είναι η Cybarco;

H πανδημία και η κατάργηση του ΚΕΠ επηρέασε την αγορά ακινήτων, όπως και πολλούς άλλους κλάδους. Θετικό είναι όμως το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε ανάκαμψη στον κατασκευαστικό κλάδο και αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. H επανεκκίνηση αφίξεων από το εξωτερικό, η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από το κυπριακό κράτος, που δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί ξένοι -κατά το διάστημα της πανδημίας- αναγνώρισαν και εκτίμησαν τα πλεονεκτήματα της Κύπρου, επηρέασαν την απόφασή τους για αγορά κατοικίας στη χώρα μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Χατζηπαναγιώτου: Προστασία και όχι ισοπέδωση του επενδυτικού προγράμματος

Σίγουρα η κατάσταση δεν είναι η ίδια όπως πριν την πανδημία και την κατάργηση του ΚΕΠ. Κάποια από τα μεγάλα έργα, τα οποία ήταν στα σκαριά, έχουν δυστυχώς παγοποιηθεί και ελάχιστα νέα μεγάλα έργα λανσάρονται τώρα. Το θετικό, όμως, είναι ότι η κατασκευή αρκετών μεγάλων αναπτύξεων συνεχίζεται, ενώ κάποιες από αυτές έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Η Cybarco κατάφερε να ξεπεράσει πολλές κρίσεις στα 76 χρόνια παρουσίας της, βασιζόμενη στο τρίπτυχο “σταθερότητα, συνέπεια και αξιοπιστία”. H στρατηγική μας απόφαση για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων μας, βοήθησε να συνεχίσουμε κανονικά, παραμένοντας πιστοί στη δέσμευση προς τους πελάτες μας για έγκαιρη παράδοση. Ένα παράδειγμα είναι το Trilogy, στο οποίο ακόμα και κατά τη διάρκεια των lockdowns οι κατασκευαστικές εργασίες συνεχίζονταν δυναμικά. Η εταιρεία μας, σε στενή συνεργασία με την ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων που αποτελούν την ομάδα πίσω από το Trilogy, αφουγκράστηκε την αλλαγή στο σκηνικό της αγοράς και προχώρησε στον επανασχεδιασμό του βόρειου τμήματος του έργου, το οποίο σύντομα θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται.  

Η πρόσφατη τροποποίηση των κριτηρίων παροχής άδειας μόνιμης διαμονής στην Κύπρο σε ξένους επενδυτές είναι, κατά τη γνώμη σας, μια ικανοποιητική/εναλλακτική ρύθμιση για τον κατασκευαστικό τομέα ή χρειάζεται να γίνει κάτι πρόσθετο για να προσελκυστούν πελάτες από το εξωτερικό; Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού για τις φορολογικές απαλλαγές και τη διευκόλυνση εργοδότησης προσωπικού υψηλών δυνατοτήτων σε εταιρείες τεχνολογίας και έρευνας θα ωφελέσει πιστεύετε και τον κλάδο των κατασκευών, αυξάνοντας τη ζήτηση καλής ποιότητας ή και πολυτελών διαμερισμάτων και κατοικιών;

Οι όποιες θετικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις γίνονται από την κυβέρνηση είναι πάντα ευπρόσδεκτες από όλους τους κλάδους της οικονομίας, αφού όλοι θα επωφεληθούν. Όσο αφορά την πρόσφατη τροποποίηση των κριτηρίων παροχής άδειας μόνιμης διαμονής ξένων επενδυτών στην Κύπρο, σίγουρα είναι μια βελτίωση, όμως πρέπει να τονίσω ότι χρειάζεται να βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά από άλλες χώρες, που επίσης παρέχουν κίνητρα για επενδύσεις, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Θα πρέπει να γίνει μια συνολική στρατηγική, η οποία να περιλαμβάνει στήριξη τόσο με χρηματοδοτικά εργαλεία από τις τράπεζες, όσο και με κίνητρα από το κράτος, αλλά θα πρέπει επίσης να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά θέματα που αποτρέπουν την ευελιξία, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρείες τεχνολογίας και έρευνας επιλέγουν την Κύπρο ως έδρα τους και με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού ο αριθμός των εταιρειών αυτών σίγουρα θα αυξηθεί. Αυτές οι εταιρείες θα χρειαστούν οικιστικές, τεχνολογικές και άλλες υποδομές, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων και των στελεχών τους. Πρέπει, με στρατηγικό σχεδιασμό, να είμαστε έτοιμοι να τις υποδεχτούμε.

Είχαν ακυρωθεί/χαλάσει συμφωνίες ή συμβόλαια με πελάτες σας μετά τη διακοπή του ΚΕΠ; Ποια ήταν η αντίδραση πελατών σας και συνεργατών σας σε όσα είχαν συμβεί τότε, με τα ρεπορτάζ του Al Jazeera και την απόφαση για διακοπή του προγράμματος;

Υπήρξαν πελάτες μας οι οποίοι κατέθεσαν αιτήσεις για πολιτογράφηση αλλά λόγω της απότομης διακοπής του προγράμματος δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και έτσι δεν προχώρησαν με την αγορά ακινήτου. Σίγουρα, τα όσα αποκαλύφθηκαν από το ρεπορτάζ του Al Jazeera απογοήτευσαν τόσο εμάς όσο και πολλούς πελάτες και συνεργάτες μας, αφού η κακή πρακτική ορισμένων οδήγησε στην κατάργηση ενός πολύ σημαντικού εργαλείου για την οικονομία μας. Θα πρέπει όλοι να κρατήσουμε τα θετικά του ΚΕΠ, όπως η κατασκευή έργων υποδομής στις πόλεις, θέσεις εργασίας, εισροή σημαντικών κεφαλαίων για την οικονομία μας, κ.ά. και να προχωρήσουμε στην εκπόνηση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος, το οποίο θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. 

Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου

Εξακολουθεί ένα μεγάλο μέρος των πελατών σας να είναι ξένοι επενδυτές; Τι τους κρατά ή τι τους φέρνει στην Κύπρο, αφού εξέλιπε η δυνατότητα πολιτογράφησης σε μια χώρα μέλος της ΕΕ;

Μεγάλο ποσοστό των αγοραστών μας προέρχεται από τη Ρωσία και αραβικές χώρες, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε αυξημένο ενδιαφέρον από πολίτες ευρωπαϊκών κρατών. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, που την καθιστούν ελκυστικό προορισμό, δεν έχουν χαθεί. Ως ένα σταθερό κράτος μέλος της Ε.Ε., με σύγχρονες υποδομές, καλή συνδεσιμότητα με το εξωτερικό και πολύ καλή ποιότητα ζωής, η Κύπρος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους δημοφιλείς, για αγορά κατοικίας, προορισμούς στο εξωτερικό. H Κύπρος και συγκεκριμένα η κοσμοπολίτικη Λεμεσός, στην οποία η Cybarco υλοποιεί τα περισσότερα έργα της, προσφέρει πολλές επιλογές στους ντόπιους και ξένους αγοραστές. Στην πόλη της Λεμεσού, έργα όπως η Μαρίνα Λεμεσού, το Casino Resort, το Limassol Greens, τα πεντάστερα ξενοδοχεία και ο παραλιακός δρόμος της, μήκους 17 χιλιομέτρων, την καθιστούν ως μια από τις ιδανικότερες πόλεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου για εργασία, αγορά κατοικίας και δημιουργία οικογένειας. Θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα για εμπλουτισμό της Κύπρου με σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα βοηθήσουν την οικονομία του τόπου να γίνει πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική, εδραιώνοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναδεικνύοντάς την σε ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για επενδυτές.  

Έχει αυξηθεί η προσέλκυση από τη Cybarco πελατών που είναι ήδη μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου; Η κυπριακή αγορά εξακολουθεί να είναι ελκυστική για την εταιρεία σας; Σε ποια προϊόντα απευθύνεται η ζήτηση από την Κύπρο;

Υπάρχει ζήτηση σε τοπικό επίπεδο, η οποία θεωρώ ότι έχει ενισχυθεί από την επιχορήγηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων. Θα έλεγα πως η κυβέρνηση θα πρέπει να παρατείνει το σχέδιο αυτό, αφού είχε θετικό αντίκτυπο, τόσο για την αγορά όσο και για τους ίδιους τους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν το πρώτο τους σπίτι. Αρκετά από τα έργα μας, όπως το Aktea Residences 3, στη Λεμεσό, αλλά και το Attikis Residences – το νέο έργο που σχεδιάζουμε στη Λευκωσία – απευθύνονται σε Κύπριους. Πλέον, λόγω και της πανδημίας, οι Κύπριοι είναι πιο προσεκτικοί και πιο “διαβασμένοι” και αναζητούν να επενδύσουν σε ακίνητα που τους προσφέρουν όσο το δυνατό περισσότερες ανέσεις. 

Τα έργα υπό εξέλιξη

Μπορείτε να μας παρουσιάσετε τα βασικά αναπτυξιακά έργα της Cybarco που είναι σε εξέλιξη, με ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους ανά φάσεις; Θα θέλαμε να ξέρουμε και σε ποιο ποσοστό έχουν γίνει προπωλήσεις ανά έργο.

Η Cybarco μπορεί να υπερηφανεύεται για την επιτυχημένη πορεία της. Ως η πρωτοπόρος εταιρεία ανάπτυξης γης στην Κύπρο, δημιουργούμε «κάτι περισσότερο από απλά ένα ακίνητο». Με μικτά έργα-προορισμούς, στις πλέον προνομιακές τοποθεσίες, με παγκόσμιας κλάσης αρχιτεκτονική, δικές τους υπηρεσίες και ανέσεις, στα έργα της Cybarco οι πελάτες μας απολαμβάνουν ένα ξεχωριστό τρόπο ζωής. 

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ανέγερση το Trilogy, που χαρακτηρίζεται ως το απόλυτο μέρος για διαβίωση, εργασία και αναψυχή (live, work & play). Στον ελκυστικό παραθαλάσσιο προορισμό, στην καρδιά της Λεμεσού, με όλες τις ανέσεις και υπηρεσίες υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, πωλήθηκαν όλα τα γραφεία και 70% των διαμερισμάτων στους δυο μπροστινούς πύργους. Η πρώτη φάση, η οποία συμπεριλαμβάνει τη δημόσια πλατεία των 7,000τ.μ. θα παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2022. Σύντομα, θα ανακοινωθεί το πλάνο της εταιρείας για το βόρειο τμήμα του έργου, στο οποίο οι εργασίες θα ξεκινήσουν προσεχώς. 

Η Μαρίνα Λεμεσού, η πρώτη superyacht μαρίνα του νησιού, η οποία θεωρείται μια από τις  μεγαλύτερες επιτυχίες αναπτυξιακού έργου της Κύπρου, έχει ολοκληρωθεί και έχουν μείνει λιγοστά διαμερίσματα και επαύλεις διαθέσιμα προς πώληση. 

Λιγοστά ετοιμοπαράδοτα πολυτελή διαμερίσματα έχουν απομείνει και στο ολοκληρωμένο Aktea Residences 2, στη Λεμεσό, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, το κέντρο της πόλης και πληθώρα υπηρεσιών και ανέσεων.

Στο Limassol Greens, το πρώτο οικιστικό θέρετρο γκολφ, το οποίο αναπτύσσεται σε έκταση 1,4 εκατομμυρίων τ.μ., μέσα στην πόλη της Λεμεσού, η πώληση οικοπέδων είχε ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και οι πωλήσεις διαμερισμάτων στο Robin Apartments προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Σύντομα θα ανακοινωθεί η έναρξη πωλήσεων επαύλεων.

Τέλος, στην πιο ειδυλλιακή περιοχή της Κύπρου, κοντά στη χερσόνησο του Ακάμα, έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα η κατασκευή της δεύτερης φάσης του πολυτελούς παραθαλάσσιου έργου μας Akamas Bay Villas, με οκτώ ετοιμοπαράδοτες, πλήρως επιπλωμένες, επαύλεις. 

ΤΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ CYBARCO

Ποια άλλα έργα είναι στα σκαριά για να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες ή χρόνια από τη Cybarco;

Στα σκαριά βρίσκονται δυο νέα έργα. Το πρώτο είναι το Aktea Residences 3, στη Λεμεσό, που αποτελεί συνέχεια της σειράς των boutique πολυκατοικιών που αναπτύσσουμε σε κεντρικά σημεία της Λεμεσού, κοντά στη θάλασσα, με διαμερίσματα ενός, δυο και τριών υπνοδωματίων και κοινόχρηστη πισίνα. 

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό νέο κεφάλαιο για εμάς, είναι το έργο Attikis Residences, με το οποίο επιστρέφουμε δυναμικά στην αγορά της πρωτεύουσας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό concept, σχεδιασμένο από τον πολυβραβευμένο αρχιτέκτονα Χαρίλαο Κυθρεώτη. Το Attikis Residences βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία στην Αγλαντζιά, πίσω από το σχολείο Μελκονιάν και θα αποτελείται από υπερπολυτελή διαμερίσματα δυο και τριών υπνοδωματίων, με δυο θέσεις στάθμευσης έκαστο και μεγάλο κοινόχρηστο πράσινο χώρο για τους ιδιοκτήτες.