Εταιρική υπευθυνότητα και βιωσιμότητα με κύριους πυλώνες την κοινωνία και το περιβάλλον

Σπύρος Κονδύλης: Το αξιακό σύστημα της Lidl υπηρετείται μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού

«Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, η Lidl Kύπρου θα συνεχίσει την υλοποίηση του πλάνου εταιρικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας με κύριους πυλώνες την κοινωνία και το περιβάλλον, που κατέχουν ουσιαστική θέση στο επενδυτικό αποτύπωμα της εταιρείας τα δέκα και πλέον χρόνια δραστηριοποίησής της στην Κύπρο». Αυτό διαβεβαιώνει ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Σπύρος Κονδύλης, τονίζοντας ότι η Εταιρική Υπευθυνότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα και την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας και εδράζεται πάνω σε πέντε πυλώνες που αφορούν στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στα υπεύθυνα προϊόντα, στους εργαζόμενους και τους συνεργάτες.

Πόσο σημαντική είναι η εταιρική κοινωνική ευθύνη για την εταιρεία;

Εταιρική υπευθυνότητα και βιωσιμότητα αποτελούν θεμελιακές αρχές ανάπτυξης για τη Lidl Κύπρου, η οποία στα δέκα και πλέον χρόνια παρουσίας της στο νησί απέδειξε ότι επενδύει στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία, γίνεται κομμάτι της και την θέτει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της. Για τη Lidl Κύπρου η εμπιστοσύνη είναι το ποιοτικό στοιχείο που καθιστά άρρηκτη τη σχέση με τους ανθρώπους, το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο κάθε οργανισμού. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, η Lidl Kύπρου θα συνεχίσει την υλοποίηση του πλάνου εταιρικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας με κύριους πυλώνες την κοινωνία και το περιβάλλον, που κατέχουν ουσιαστική θέση στο επενδυτικό αποτύπωμα της εταιρείας τα δέκα και πλέον χρόνια δραστηριοποίησής της στην Κύπρο. Από το ξεκίνημα της Lidl Κύπρου, η Εταιρική Υπευθυνότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα και την καθημερινή λειτουργία της εταιρίας, η οποία εδράζεται πάνω σε πέντε πυλώνες που αφορούν στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στα υπεύθυνα προϊόντα, στους εργαζόμενους και τους συνεργάτες. Στόχος της Lidl Κύπρου είναι να αποτυπώσει έμπρακτα την επίδρασή της σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Η βιωσιμότητα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ίδιας της ύπαρξης ενός οργανισμού και για τη Lidl Κύπρου η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και το περιβάλλον αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Αυτό το αξιακό σύστημα της Lidl δεν εξαντλείται σε διακηρύξεις αλλά υπηρετείται μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού.

Ποιες δράσεις πραγματοποιεί η Lidl που αφορούν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη;

Τα τελευταία χρόνια η Lidl στηρίζει έμπρακτα διάφορους φορείς, όπως τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου. Ως διαχρονικός υποστηρικτής του Συνδέσμου, η εταιρία έχει προχωρήσει από το 2013 σε χρηματικές και προϊοντικές δωρεές που φτάνουν συνολικά τις 500.000€. Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται από το 2016 δίπλα στον Ερυθρό Σταυρό με πακέτα αγάπης αλλά και με χρηματικές δωρεές που φτάνουν συνολικά τις €200.000.Επίσης η Lidl Κύπρου στηρίζει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το CTY Greece προσφέροντας υποτροφίες καλύπτοντας το κόστος συμμετοχής 20 τουλάχιστον μαθητών από την Κύπρο στα θερινά προγράμματα του CTY Greece για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY) Greece. Συνολικά, η εταιρία έχει επενδύσει περισσότερες από €210.000 σε υποτροφίες και δράσεις επικοινωνίας, ενώ υποστήριξε τη δημιουργία ενός νέου μαθήματος «Nutrition: Highway to Health», που αφορά στη χημεία των τροφίμων και στις αρχές της υγιεινής διατροφής.

Από το 2011 η Lidl Κύπρου συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας έχοντας προσφέρει περισσότερες από €130.000 σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Το 2018 δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την επιθεωρήτρια της Οικιακής Οικονομίας, την Ακαδημία Φαγητού για παιδιά προσφέροντας δωρεάν στους μαθητές βιωματικά μαθήματα μαγειρικής Στα άμεσα πλάνα της Lidl Κύπρου συγκαταλέγεται η Lidl Food Academy on the go, η οποία πρόκειται να χαρίσει ένα νέο ταξίδι γνώσεων, εμπειριών και ψυχαγωγίας, μετακινούμενη από πόλη σε πόλη της Κύπρου. Σε συνεργασία με τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό Junior Achievement Cyprus η Lidl Κύπρου προωθεί το πρόγραμμα MindREset, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές να υλοποιήσουν τη δική τους ιδέα με γνώμονα την περιβαλλοντική ευθύνη, αναπτύσσοντας περιβαλλοντική συνείδηση και κριτική σκέψη ως οι υπεύθυνοι ηγέτες του αύριο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας για την ΕΚΕ;

Η στρατηγική μας αναδιαμορφώνεται βάσει και των δεδομένων που προκύπτουν. Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευση ότι η Lidl δημιουργεί ένα πλαίσιο αναφοράς για την αγορά εργασίας και την απασχόληση στο λιανεμπόριο της Κύπρου. Παραμένουμε επίσης προσηλωμένοι στη δέσμευση ότι στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Με την ευκαιρία θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η συνολική συνεισφορά της Lidl στην κυπριακή οικονομία το 2019 ανήλθε στα €113 εκατομμύρια, (ποσοστό 0,51% του ΑΕΠ), σε σύγκριση με €55 εκατ. το 2011 (0,28% του ΑΕΠ). Η στήριξη που παρείχε ως οικονομικός και κοινωνικός καταλύτης για την Κύπρο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία σε όλο το φάσμα της βιώσιμης ανάπτυξης και εξέλιξης της οικονομίας και της κοινωνίας της.

Ποιες ενέργειες κάνει εταιρεία για προώθηση της κυκλικής οικονομίας στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας;

Ως μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων, έχουμε επίγνωση της ευθύνης που μας αναλογεί, η οποία ολοένα και μεγαλώνει λόγω του μεγέθους, αλλά και της παρουσίας μας σε πολλά σημεία της χώρας και σε πολλά σημεία σε όλο τον κόσμο. Για τον καθορισμό των κριτηρίων ποιότητας προσανατολιζόμαστε σταθερά στις τελευταίες εξελίξεις και τα νεότερα δεδομένα που αφορούν την υγεία, την επιστήμη και την τεχνολογία. Με την επιχειρηματική μας στάση, διατυπώνουμε την ευθύνη της απέναντι στον άνθρωπο, την κοινωνία και την φύση. Ως μέλος του Ομίλου Schwarz στηρίζουμε ενεργά τοπικές αλλά και διεθνείς πρωτοβουλίες για να προωθήσουμε την κυκλική οικονομία. Θέτουμε επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους για την προστασία του κλίματος μέσω της πρωτοβουλίας “Science Based Targets”. Με την ανάπτυξη του προτύπου πιστοποίησης βιοποικιλότητας GLOBALG.A.P. για τη συμβατική γεωργία, προωθούμε ενεργά την προστασία της βιοποικιλότητας στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη βιωσιμότητα.

Σε τοπικό επίπεδο, συμμετέχουμε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα MindREset, ενώ συνδράμουμε την Παγκύπρια Εκστρατεία Καθαρισμού Let’s Do it Cyprus, για πρώτη χρονιά. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το Τμήμα Περιβάλλοντος με σκοπό να συνδράμουμε αποτελεσματικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων.

Πώς η πανδημία έχει επηρεάσει τα σχέδια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία όχι μόνον επηρεάζει κάθε μορφή δραστηριότητας αλλά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα κάθε οργανισμού, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της διατροφικής αλυσίδας. Τα πλάνα μας επικαιροποιούνται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα επί του εδάφους και αξιολογούνται στη βάση των νέων αναγκών που δημιουργεί η υγειονομική κρίση. Ο στόχος μας για να είμαστε συνοδοιπόροι με την κυπριακή κοινωνία παραμένει αμετάθετος. Αυτή την υπόσχεση θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συνέπεια.