Άρθρο της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στην ειδική έκδοση του Φιλελεύθερου: «Η επόμενη μέρα – Πώς προχωρούμε»
Η υγειονομική κρίση που έχει διαταράξει την οικονομία παγκόσμια, ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη την Κύπρο. Δυστυχώς, στο τέλος του 2020, βρισκόμαστε ακόμη στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας και διαφαίνεται ότι τόσο οι οικονομικές όσο και οι ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες, θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμα. Ελπίδα όλων είναι ότι θα τεθούν υπό σταδιακή ύφεση σύντομα, όταν αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός των πληθυσμών ανά την υφήλιο και, ακολούθως, αρθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με τις πολιτικές που διαμόρφωσε και προωθεί για τον νέο χρόνο, έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητα την έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων, για αναστροφή του κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά και για συγκράτηση των θέσεων εργασίας. Με βασικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας να έχουν πληγεί σφοδρά μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, πρόθεσή μας είναι τα πρώτα σχέδια χορηγιών της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-27, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση, να προκηρυχθούν εντός Ιανουαρίου, δίδοντας τη δυνατότητα στην επιχειρηματικότητα να τονωθεί και να ανακάμψει.
Υπολογίζουμε ότι το 2021, το ύψος της χρηματοδότησης που θα ανακοινώσουμε για στήριξη της επιχειρηματικότητας, θα ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Για ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο 2014-2020 είχαν εγκριθεί χορηγίες 120 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά για τη νέα επταετία, καταθέσαμε προτάσεις Σχεδίων στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, που αφορούν στην άντληση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το πρώτο εξάμηνο του χρόνου προγραμματίζουμε να προκηρύξουμε το σχέδιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, το σχέδιο εξοικονομώ – αναβαθμίζω στις κατοικίες, το σχέδιο ενθάρρυνσης της νέας επιχειρηματικότητας και το σχέδιο επενδύσεων στον οινοποιητικό τομέα. Η προσπάθειά μας είναι η γρήγορη και αποτελεσματική διάθεση των κονδυλίων, με ηλεκτρονική πλέον υποβολή, και σύντομα και αξιολόγηση, των αιτήσεων.
Παράλληλα, επιθυμία και στόχος του Υπουργείου μας είναι οι επιχορηγήσεις μας να χρηματοδοτήσουν την πράσινη ανάπτυξη, η οποία και αποτελεί μονόδρομο για την επιδιωκόμενη αειφορία. Στηριζόμενοι στις ευρωπαϊκές αξίες και στρατηγικές, ιδιαίτερα την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ που προνοεί κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στις επιχειρήσεις μας ότι η ανασύνταξη δυνάμεων προϋποθέτει και αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο να διευκολύνει τη σταδιακή μετάβαση στην πράσινη και κυκλική οικονομία, τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίησή τους. Αυτός είναι πιστεύω ο τρόπος να κερδίσει η χώρα μας το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.
Οι επιχειρήσεις μας έχουν πολλά να επωφεληθούν από την πράσινη ανάπτυξη. Η μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος και, κατά συνέπεια, του κόστους λειτουργίας τους, θα συμβάλει στην πιο ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων τους και στην καλύτερη απόδοσή τους. Υπό αυτά τα δεδομένα θα είναι μεγαλύτερες οι προοπτικές να κερδίσουν μια πιο ανταγωνιστική θέση στη ντόπια αγορά, προς όφελος και των καταναλωτών, αλλά και στη διεθνή αγορά, αυξάνοντας τα έσοδά τους τους και συνεισφέροντας στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Θα συμβάλουν επίσης καθοριστικά στην επίτευξη των ευρωπαϊκών μας στόχων, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Αναμφίβολα, τα οφέλη που προκύπτουν από τις πράσινες επιχειρήσεις είναι πολλαπλά για ολόκληρη την κοινωνία. Εξού και εμείς, ως Υπουργείο Ενέργειας, πέρα από τις επιχορηγήσεις, θα υποβοηθήσουμε στη μετάβαση στο νέο πράσινο οικοσύστημα δίνοντας κατεύθυνση για την κυκλική οικονομία, μέσα από μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, ενώ εργαζόμαστε εντατικά και για τη δημιουργία μίας βιώσιμης και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας. Γι’ αυτόν τον σκοπό, τρέχουμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες για εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και αξιοποίηση των εγχώριων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Την επόμενη επταετία οι προτάσεις μας για νέα σχέδια χορηγιών ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας αγγίζουν τα 95 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που προσδοκούμε να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ εάν εγκριθούν και οι προτάσεις που υποβάλαμε για άντληση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Το 2021, λοιπόν, θα βρει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών μας για ανάκαμψη. Στηρίζοντας στοχευμένα τις επιχειρήσεις μας, αλλά και τροχοδρομώντας τη μετάβασή μας στην καθαρή ενέργεια, μπορούμε να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο για σύντομη επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.