Σημαντική ήταν και είναι η συμβολή της φιλανθρωπίας και των δωρεών κατά το δύσκολο 2020, από οικονομικής αλλά κυρίως από κοινωνικής άποψης. Καίριος ήταν και ο ρόλος των επιχειρήσεων όπως τονίζει η Katerina Biloruska, chairwoman του Parimatch Foundation. Η κ. Βiloruska μιλάει στο Forbes για τις δράσεις και τα σχέδια για το 2021 του ιδρύματος.

 Σε άρθρο σας έχετε αναφέρει πως έχει επηρεαστεί ο τομέας των δωρεών. Σε ποιο βαθμό και πως μπορεί να λυθεί αυτό το ζήτημα;

Η πανδημία και η καραντίνα επηρεάζουν πολύ όλες τις πτυχές της ζωής. Όσον αφορά τη φιλανθρωπική δράση, είναι αρκετά ενδιαφέρον, καθώς έχει βιώσει τόσο αρνητικές όσο και θετικές στιγμές.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση των κερδών αλλά και του εισοδήματος του πληθυσμού, αυξάνοντας έτσι την ανεργία. Ο κόσμος άρχισε να εξοικονομεί χρήματα, με αποτέλεσμα να δωρίζει λιγότερα.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση στον φιλανθρωπικό τομέα αυξάνεται, προέκυψαν ακόμη και ορισμένες πρόσθετες δαπάνες, που σχετίζονται με την πανδημία. Για παράδειγμα, λάβετε υπόψη τα τόσο απαραίτητα μέσα προστασίας για τους υπαλλήλους μας, ειδικά όταν μιλάμε για προσωπικές επαφές. Όλα αυξήθηκαν γρήγορα από άποψη τιμής – αυτή είναι η νέα μας πραγματικότητα.

Είμαστε όλοι προετοιμασμένοι να δούμε ένα ακόμη πιο μειωμένο ποσοστό δωρεών στο εγγύς μέλλον. Αυτό θα συμβεί, διότι όλοι, επιχειρήσεις και πελάτες, κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και χρήματα στην αρχή της πανδημίας. Η εταιρεία έδειξε τον καλύτερό της εαυτό, όταν όλα άρχισαν να πέφτουν, καθώς ο φιλανθρωπικός τομέας έλαβε μεγάλη υποστήριξη, και μιλάμε για την παγκόσμια κοινότητα. Μεγάλες εταιρείες και γνωστές μάρκες ανά τον κόσμο άσκησαν μεγάλη επιρροή, στέλνοντας χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Οι επιχειρήσεις ξόδεψαν μια περιουσία, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία, οπότε δεν είναι παράξενο το ότι πρέπει να παραμείνουν σε καλή κατάσταση και να περιμένουν λίγο χρόνο πριν λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε φιλανθρωπική εκδήλωση.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολή κατάσταση, είναι αδύνατο να βρούμε ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του κοινωνικού τομέα και των υλικών πόρων. Καμία επιχείρηση, ούτε οι υπεύθυνοι μπορούν να χειριστούν την κατάσταση, λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων.

Ωστόσο ο φιλανθρωπικός τομέας έχει βιώσει και καλές στιγμές. Πρώτα απ’ όλα, χάρη στην ενίσχυση των εθελοντικών πρωτοβουλιών, οι άνθρωποι έγιναν πιο επιμελείς και υποστηρικτικοί. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα αλλά και με την επιθυμία να είμαστε υποστηρικτικοί και συμπονετικοί. Όντας «κλειδωμένο» στο σπίτι και έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο, το κοινό, όπως όλοι μας, βίωσε κάτι πρωτόγνωρο και φίλτραρε προσεκτικά αυτούς που χρειάζονται πραγματική βοήθεια. Πριν από λίγο καιρό, υπήρχε εντατική προσπάθεια για εύρεση εθελοντών, ενώ οι εθελοντές κατά την διάρκεια της καραντίνας εμφανίστηκαν από το πουθενά, ρωτώντας πως και με τι μπορούν να βοηθήσουν.

Όταν το ίδρυμά μας παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια σε νοσοκομεία, είχαμε μια ουρά εθελοντών, αν και πριν ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε έστω και λίγους. Την άνοιξη, όλοι ήθελαν να συμμετέχουν κάπως και να βοηθήσουν τουλάχιστον σε κάτι. Αργότερα οι προσφορές αυτού του είδους μειώθηκαν λίγο, αλλά αν ένα άτομο προσπάθησε να γίνει εθελοντής μία φορά, εάν απόκτησε θετική εμπειρία, τότε σίγουρα θα επιστρέψει.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ποιοι τομείς θα μπουν σε προτεραιότητα. Είναι γνωστό, πως πάντοτε υπήρχε μια τάση για δωρεές στον τομέα υγείας, και μετά στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Τώρα, ο διαχωρισμός φαίνεται πιο καθαρά. Ακόμη και εκείνοι που συνήθιζαν να κάνουν δωρεές στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, επενδύουν τώρα στην υγειονομική περίθαλψη, η οποία είναι ένας τομέας σε ανάγκη και χρειάζεται όλους τους πόρους να πάνε εκεί.

Εάν ένας επενδυτής, μια επιχείρηση ή ένα άτομο έχει την επιλογή να δωρίσει χρήματα στην εκπαίδευση ή να αγοράσει εξοπλισμό για κλινικές – η επιλογή είναι κάτι περισσότερο από προβλέψιμη.

 

Πώς άλλαξαν οι προτεραιότητες του Ιδρύματος Parimatch με τα νέα δεδομένα;

Όταν ξεκίνησε ο κορωνοϊός, η πλειοψηφία των φιλανθρωπικών οργανώσεων απλώς δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε τακτική βάση και αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις προσεγγίσεις και μερικές φορές ακόμη και τη στρατηγική τους.

Εκτός διαδικτύου εκπαίδευση και εκπαιδευτικές διαλέξεις που περιλάμβαναν πρόσωπο με πρόσωπο επαφή απαγορεύτηκαν και ήταν αδύνατο να διεξαχθούν. Είχαμε το ίδιο πρόβλημα, όλα τα πλάνα μας καταστράφηκαν και δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τα πράγματα σε μια νέα αποδεκτή μορφή, προσαρμοζόμενοι στους νέους κανόνες και αποθηκεύοντας όλες τις επαφές και τις συνδέσεις μας, ελπίζοντας να ξεπεράσουμε την πραγματικότητα του κορωνοϊού όσο εύκολα και ανώδυνα γίνεται.

Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τη στρατηγική, τις προσεγγίσεις και τους αλγορίθμους μας. Ακόμη και οι διαδικασίες και τα προγράμματα στα οποία εργαζόμασταν, όλα αναδιαμορφώθηκαν. Απλά δείτε το πρόγραμμα μας «New Physical Education». Είχαμε εντελώς διαφορετικά σχέδια στις αρχές του έτους και την άνοιξη, τα πράγματα άλλαξαν εντελώς. Ευτυχώς, όλα λειτούργησαν εκπληκτικά!

Γενικά, πρέπει να σημειώσω ότι ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει το Ίδρυμα Parimatch προς το καλύτερο. Αναδιαμορφώσαμε τις προσεγγίσεις μας απότομα και συνειδητοποιήσαμε ότι όλα είναι ακόμα καλύτερα από ό, τι περιμέναμε. Θα ακούγεται περίεργο, αλλά η κρίση λειτούργησε ως έναυσμα για ανάπτυξη και ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

 Ο κορωνοϊός σας έκανε να εστιάσετε περισσότερο στους τομείς υγείας. Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε και πως τις ξεπεράσατε;

Δεν είναι εντελώς αλήθεια ότι εστιάσαμε περισσότερο στον τομέα της υγείας. Απλά δεν μπορούσαμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι όταν ξεκίνησε η όλη κατάσταση με τον κορωνοϊό. Παρ’ όλο που δεν είναι το βασικό μας σημείο, καταλάβαμε ότι αυτό θα βοηθούσε τον τομέα της υγείας στην Κύπρο, την Ουκρανία και το Καζακστάν.

Σε συνεργασία με την Parimatch Ηolding, υπήρξε η δυνατότητα διάθεσης μέρος του προϋπολογισμού για τη στήριξη ιατρών. Ήταν επιβεβλημένο λόγω όσων συμβαίνουν στον κόσμο. Δεν ήταν εύκολο για εμάς, καθώς βρισκόμαστε μακριά από αυτήν τη σφαίρα. Είχαμε πολύ μικρό χρονικό πλαίσιο και περιορισμένους ανθρώπινους πόρους, έτσι οι εθελοντές ήταν μια χείρα βοηθείας.

Η ιδέα ήταν να αγοράσουμε πράγματα μεγάλης ανάγκης και σημασίας, όχι απλά για να έχουμε κάτι να πούμε στον Τύπο. Δείξαμε μεγάλη υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπόψη πολλές διαφορετικές πτυχές. Εάν δεν καταλαβαίνεις με ποιο τρόπο λειτουργούν όλα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δωρίσεις το απολύτως λάθος πράγμα.

Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για την Ουκρανία, θα πρέπει κανείς να σκεφτεί τις βασικές ανάγκες – αναπνευστήρες, γάντια μιας χρήσης, προστατευτικός ιματισμός, ιατρικές στολές, θερμόμετρα. Δεν υπήρχαν κάποιες βασικές κοινές ανάγκες. Έπρεπε να καλέσουμε κάθε νοσοκομείο με το οποίο συνεργαστήκαμε προσωπικά και να κάνουμε μια λίστα με αυτά που πραγματικά χρειάζονταν.

Από την άλλη πλευρά, τα νοσοκομεία της Κύπρου ζήτησαν περισσότερη τεχνολογική, ενημερωτική βοήθεια, δεν είχαν προβλήματα με βασικά ιατρικά αναλώσιμα. Διεθνείς oργανισμοί και μεγάλες τοπικές επιχειρήσεις έδειξαν μεγάλη ενσυναίσθηση και φρόντισαν γι΄ αυτά. Έτσι, μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε με έναν ειδικό διαδραστικό πίνακα στον οποίο οι συντονιστές ασθενοφόρων θα μπορούσαν να παρακολουθούν την τοποθεσία του κάθε ασθενοφόρου.

Το Καζακστάν γνώρισε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είναι μια τεράστια χώρα, με μεγάλο πληθυσμό και μεγάλα προβλήματα στον τομέα της υγείας. Υπήρχε μια τρομερή έλλειψη όλων των απαραίτητων! Βοηθήσαμε τόσο με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό όσο και με φάρμακα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει επηρεαστεί πολύ, αλλά η κοινωνική προσφορά φαίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ. Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να βοηθήσουν το κοινωνικό πλαίσιο;

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η οικονομική βοήθεια δεν είναι ο μόνος τύπος βοήθειας. Ανθρώπινοι πόροι, γνώσεις, υπηρεσίες – όλα αυτά αφορούν στην υποστήριξη. Οι επιχειρήσεις μπορούν να μετατρέψουν τους υπαλλήλους τους σε εθελοντές, να παρέχουν χρήσιμες συμβουλές, να βοηθήσουν με την υλικοτεχνική υποστήριξη και πολλά άλλα. Για παράδειγμα, οι εταιρείες πληροφορικής θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια υπηρεσία για την παρακολούθηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας στα νοσοκομεία. Θα ήταν μια απίστευτη συμβολή. Πράγματα όπως το pro bono λειτουργούν πάντα, το μόνο που χρειάζεται είναι η συγκέντρωση ανθρωπίνων πόρων και η παρακίνηση των ανθρώπων ώστε να βοηθήσουν.

Οι δωρεές έχουν περάσει σε μια πιο ψηφιακή εποχή; Ποιος είναι ο ρόλος της τεχνολογίας γενικά και ειδικά τώρα με την πανδημία;

Οι δωρεές έχουν περάσει εδώ και καιρό στον διαδικτυακό κόσμο. Συνήθως, μπορείς εύκολα να βοηθήσεις ακόμη και να αγοράσεις κάτι με κάρτα δωρεάς ή απλά να στείλεις χρήματα απευθείας σε ειδικά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι η επιθυμία να βοηθήσεις και μια τραπεζική κάρτα. Για παράδειγμα, στην Κύπρο, υπάρχει η ευκαιρία να κάνεις μια δωρεά όταν πληρώνεις για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Επιπλέον, μπορείς να κάνεις συνδρομή ώστε η πληρωμή να γίνεται αυτόματα σε τακτική βάση.

Το ίδρυμά μας έγινε εν μέρει διαδικτυακό. Το πρόγραμμα «New Physical Education» κάνει όλη την επικοινωνία με τους δασκάλους, καθώς και διαγωνισμούς και συνέδρια στο Διαδίκτυο. Είναι πολύ βολικό! Επεκτείναμε το κοινό, προσελκύσαμε άτομα από διαφορετικές πόλεις (συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών), τα οποία, ίσως, δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε συναντήσεις ή εκδηλώσεις εάν δεν είναι διαδικτυακές. Η δικτύωση μπορεί επίσης να γίνει μέσω ίντερνετ- είναι εξαιρετικά βολικό, καθώς υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παραμείνεις σε επαφή. Έτσι, όλα όσα σχετίζονται με την εκπαίδευση μπορούν να εφαρμοστούν και στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά τις αθλητικές μας δραστηριότητες, όλα είναι λίγο πιο δύσκολα εδώ, καθώς συνεργαζόμαστε με παιδιά. Είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί η εστίαση ενός παιδιού στο διαδίκτυο, ώστε να παραμείνει σε εγρήγορση και να συνεχίσει να ασχολείται με τα αθλήματα. Ωστόσο, έχουμε πολύ καλά παραδείγματα, όπως η χρήση των προκλήσεων του TikTok ως εργαλείο επιρροής από καθηγητές φυσικής αγωγής. Και ξέρετε κάτι; Δούλεψε πολύ για τα παιδιά, καθώς είναι ένα είδος παιχνιδιού και διασκέδασης για αυτά.

Σήμερα, η κύρια πρόκληση είναι να βρούμε νέες μορφές για παραγωγική εργασία με το κοινό στόχο μας. Η # 1 ερώτησή μας για τον επόμενο χρόνο είναι να καταλάβουμε πώς να φέρουμε τις δραστηριότητες στο διαδίκτυο και να παρακινήσουμε τα παιδιά να εργαστούν με τους δασκάλους. Υπάρχουν τόνοι ιδεών και σκοπεύουμε να τις δοκιμάσουμε όλες.

Ως Ίδρυμα Parimatch στοχεύετε σε μεγαλύτερη γονική συμμετοχή στην αθλητική εκπαίδευση των παιδιών. Όμως η πανδημία έφερε σημαντικές αλλαγές. Πώς άλλαξαν τα σχέδιά σας και με ποιους τρόπους μεταδίδεται το μήνυμά σας;

Δουλεύουμε με ένα λεγόμενο τρίγωνο: πρώτα – τα παιδιά τα οποία παρακινούμε να πάνε για σπορ, δεύτερον – τους δασκάλους και τους εκπαιδευτές που εμπλέκουν και παρακινούν τα παιδιά, προσφέροντάς τους κάτι ενδιαφέρον. Η τρίτη συνιστώσα είναι οι γονείς – είναι οι σημαντικότεροι, το παράδειγμα, καθώς έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στις συνήθειες των παιδιών τους.

Εάν οι γονείς δεν κάνουν σπορ και δεν δείχνουν τη σημασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής, τότε τίποτα δεν έχει σημασία. Τα παιδιά δεν θα ακούσουν ό,τι τους λένε στο σχολείο. Πρέπει να ακολουθήσουν τον πραγματικό καθοδηγητή (μέλος της οικογένειας). Εργαζόμαστε σε στενή επικοινωνία με τους γονείς, καταβάλλοντας προσπάθειες να εξηγήσουμε γιατί τα παιδιά τους πρέπει να αθλούνται, πώς αυτό θα επηρεάσει την υγεία τους, τις ηγετικές τους ιδιότητες και την εκπαίδευσή τους γενικά.

Είχαμε προγραμματίσει πολλές εκδηλώσεις για γονείς και παιδιά, αλλά η πανδημία έκανε πολλές αλλαγές. Καταλήξαμε να ακυρώσουμε τα πάντα και, δυστυχώς, φέτος χάσαμε όλη τη δουλειά με το γονικό κοινό. Στην πραγματικότητα, θέλουμε να αναβάλουμε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις μέχρι το 2021, οπότε σκεφτόμαστε πώς θα οργανώσουμε τα πάντα, καθώς αυτό το κοινό βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας μας.

Ποιο είναι το όραμά σας για το 2021 και οι δράσεις του Ιδρύματος Parimatch;

Κοιτάζοντας μέσα από το φιλανθρωπικό πλαίσιο, το επερχόμενο έτος δεν θα είναι πιο εύκολο από την παρούσα περίοδο. Ο λόγος παραμένει ο ίδιος – η οικονομική κρίση, η ατελείωτη πανδημία και οι διάφοροι περιορισμοί που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε.

Πράγματι, έχουμε πολλά σχέδια για τον επόμενο χρόνο. Συνοψίζοντας τα επιτεύγματά μας για το 2020, είμαστε περήφανοι για όσα έγιναν. Σίγουρα, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τα προγράμματά μας, τα κάνουμε μεγαλύτερα και καλύτερα, αυξάνοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων στα έργα μας, βελτιώνοντας τα προϊόντα μας και παρέχοντας ακόμη περισσότερες ευκαιρίες. Εστιάζουμε σε τρεις τομείς: παιδιά με αναπηρίες, παιδιά από μειονεκτούσες οικογένειες και φυσική αγωγή στο σχολείο.

Επομένως, θέλουμε να εμπλέξουμε περαιτέρω διεθνή προγράμματα μεταξύ Κύπρου, Λευκορωσίας και Καζακστάν. Μέχρι στιγμής, συλλέγουμε τα στρατηγικά δεδομένα για την τοπική αγορά για να προβλέψουμε με ακρίβεια το ύψος των απαιτήσεων πάνω στις οποίες θα δουλέψουμε.

Επιπλέον με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη με το δημοτικό συμβούλιο της Λεμεσού, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθλητικής κουλτούρας. Η Λεμεσός είναι μια πόλη που έχει ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, όπου είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς κάτι να κάνει στον ελεύθερό του χρόνο εκτός εργασίας. Δυστυχώς, οι πιο σημαντικές δραστηριότητες δεν θα γίνονται το έτος αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί την επόμενη χρονιά. Ο κύριος στόχος μας είναι να προσελκύσουμε περισσότερο κοινό στα προϊόντα μας, αναλαμβάνοντας διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως κάθε είδους φεστιβάλ. Το πάθος μας είναι να φέρουμε δεκάδες παιδιά από ευημερούσες οικογένειες στο δρόμο του αθλητικού τρόπου ζωής. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε μέσω του προγράμματος “SportsMentor”.

Katerina Biloruska, Chairwoman του Parimatch Foundation