Το μέλλον της εταιρικής τραπεζικής εξελίσσεται δυναμικά, με τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των πελατών και την αυξανόμενη εστίαση στη βιωσιμότητα

Παρουσίαση: Χρίστος Καφούρης, Δικηγόρος / Senior Associate ELIAS NEOCLEOUS & CO LLC neo.law

Λόγω του διαρκώς εξελισσόμενου διεθνούς οικονομικού τοπίου, της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και των αυξανόμενων προσδοκιών των πελατών, το μέλλον της εταιρικής τραπεζικής ενδέχεται να υποστεί σημαντικούς μετασχηματισμούς. Οι εμπορικές τράπεζες καλούνται να εκσυγχρονιστούν, ακολουθώντας τις τελευταίες τάσεις της αγοράς, έτσι ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Σε αυτό το άρθρο εξετάζονται οι κυριότερες πρακτικές που εφαρμόζονται στην εταιρική τραπεζική, ο μελλοντικός ρόλος των εταιρικών τραπεζιτών και ο τρόπος με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προετοιμάζονται, ούτως ώστε να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές.

Χρίστος Καφούρης, Δικηγόρος / Senior Associate ELIAS NEOCLEOUS & CO LLC neo.law
  • Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτόνομων τεχνολογιών

Στο γρήγορα αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο ζούμε, η ψηφιοποίηση των τραπεζικών υπηρεσιών αποτελεί θεμελιώδη αξία. Οι εμπορικές τράπεζες επενδύουν σε τεχνολογία όπως το «blockchain», την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, για να βελτιώσουν την λειτουργική τους αποδοτικότητα, να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες τους, να μειώσουν τους κινδύνους που καραδοκούν κατά την διεξαγωγή των εργασιών τους και να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών.

Η αποτίμηση των κινδύνων και του ρίσκου, η αξιολόγηση της πίστωσης και η εξυπηρέτηση πελατών, είναι μερικές από τις βασικές τραπεζικές διαδικασίες που μπορούν να εξορθολογιστούν και να αυτοματοποιηθούν με τη βοήθεια εργαλείων που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη. Ως εκ τούτου, τα καθήκοντα και οι δεξιότητες των τραπεζικών υπαλλήλων ενδέχεται να αναβαθμιστούν προς όφελος πιο στρατηγικών και αναλυτικών αρμοδιοτήτων.

  • Έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις

Με τη χρήση της τεχνολογίας και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε μικρές επιχειρήσεις εκτός από μεγάλους οργανισμούς. Καθώς οι μικρότερες επιχειρήσεις επεκτείνονται, χρειάζονται το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρεται στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους, με αποτέλεσμα τη ζήτηση εταιρικών τραπεζικών λύσεων που είναι προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες.

  • Υποστηρίζοντας την «ανοιχτή τραπεζική»

Η ανοιχτή τραπεζική είναι η νέα δυνατότητα που έχουν οι τράπεζες για τη δημιουργία καινοτόμων χρηματοοικονομικών προϊόντων υπηρεσιών με την τεχνολογία API (Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών – Application Programming Interface) προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους πελάτες τους, να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών. Αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να συνεργάζονται με νεοσύστατες επιχειρήσεις «FinTech» για να προσφέρουν στους πελάτες τους καινοτόμες λύσεις, όπως ψηφιακές πληρωμές και λοιπά. Οι εμπορικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ανοιχτή τραπεζική, αξιοποιώντας συνεργασίες με εταιρείες «FinTech» για να προσφέρουν νέες υπηρεσίες στους πελάτες τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην αγορά.

  • Εξατομίκευση

Ο ρόλος των εταιρικών τραπεζιτών εξελίσσεται, καθώς πρέπει να αναπτύξουν και να υιοθετήσουν νέες δεξιότητες ούτως ώστε ανταποκριθούν στις εναλλακτικές και μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών τους. Αυτό συμβάλλει επίσης στη διαφοροποίηση της τεχνογνωσίας τους, έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ειδικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των πολυεθνικών εταιρειών, να επεξεργάζονται ευαίσθητα δεδομένων πελατών με τη δέουσα επιμέλεια και προσοχή ούτως ώστε να μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις όπως για παράδειγμα εξατομικευμένες επενδυτικές προτάσεις και δανειοδοτήσεις προσαρμοσμένες στο επιχειρηματικό μοντέλο των πελατών τους.

  • Βιωσιμότητα

Καθώς οι εταιρείες δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, οι εμπορικές τράπεζες λαμβάνουν υπόψη και ενσωματώνουν στις δανειοδοτικές και επενδυτικές τους αποφάσεις κριτήρια που σχετίζονται με την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση («ESG»). Αναμένεται ότι οι εμπορικές τράπεζες, πρόκειται να προσφέρουν στους πελάτες τους «πράσινες» λύσεις με τη χρηματοδότηση «πράσινων» δανείων καθώς και να ενσωματώσουν την αρχή της βιωσιμότητας τόσο στις πολιτικές τους όσο και στις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων.

  • Ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας

Το θέμα της κυβερνοασφάλειας είναι ένα ζήτημα που συνεχώς απασχολεί και ανησυχεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες στις μέρες μας. Οι εμπορικές τράπεζες είναι αναγκασμένες να επενδύσουν σε ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας για την προστασία των δεδομένων και των συναλλαγών των πελατών τους. Αυτό περιλαμβάνει, χωρίς περιορισμό, την εφαρμογή μεθόδων που σχετίζονται με την βιομετρική επαλήθευση ταυτότητας, προηγμένες τεχνολογίες κρυπτογράφησης και υπερσύγχρονα συστήματα πρόληψης και ανίχνευσης απάτης.

Το μέλλον της εταιρικής τραπεζικής εξελίσσεται δυναμικά, με τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των πελατών και την αυξανόμενη εστίαση στη βιωσιμότητα. Καθώς οι εμπορικές τράπεζες προσαρμόζονται σε αυτές τις αλλαγές, ενδέχεται να συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των οικονομικών αναγκών των επιχειρήσεων. Ακολουθώντας τις πιο πάνω πρακτικές , οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να  βγουν σοφότερες και κερδισμένες.