Από τη Νατάσα Ιακωβίδου, Director of Human Resources & Executive Coach

Στη Hermes Airports είναι πεποίθησή µας ότι κάθε οργανισµός είναι τόσο δυνατός όσο το ανθρώπινο δυναµικό του. Έχοντας κατά νου αυτή την αρχή, το 2013 θέσαµε τον ανθρώπινο παράγοντα ως µια από τις έξι στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας, στοχεύοντας στη δηµιουργία ενός υγιούς οργανισµού.

Νατάσα Ιακωβίδου, Director of Human Resources & Executive Coach

Στα χρόνια που ακολούθησαν, εισαγάγαµε και εφαρµόσαµε πολλές καινοτόµες δράσεις και πρακτικές, που επικεντρώνονταν µεταξύ άλλων στην ηγεσία, στην εκπαίδευση και ανάπτυξη, στην επικοινωνία, στο σεβασµό και στη συνεργασία, στη διαχείριση ταλέντων, στην ευεξία του προσωπικού, στην αναγνώριση και επιβράβευση και το executive coaching.

Αναγνωρίζουµε ότι η δουλειά σε ένα αεροδρόµιο είναι συναρπαστική. Ότι κάθε µέρα είναι διαφορετική, µε νέες προκλήσεις. Είµαστε, άλλωστε, η πρώτη και η τελευταία εικόνα κάθε επισκέπτη της χώρας µας. Έχουµε δηµιουργήσει µια οµάδα ανθρώπων η οποία είναι εστιασµένη στο να παρέχει, αποτελεσµατικά, υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Αυτό παράγει ένα καλό προϊόν και χαιρόµαστε που το αντιλαµβάνονται τόσο οι επισκέπτες όσο και οι συνάδελφοί µας σε οργανισµούς σε διεθνές επίπεδο.

Όλα ξεκίνησαν το 2013. Τότε εντοπίσαµε πως απ’ τη µια η βαθιά οικονοµική κρίση που πέρασε η χώρα µας και απ’ την άλλη οι µη αποτελεσµατικές πρακτικές που ακολουθούσαµε µέχρι τότε είχαν ως επακόλουθο τη χαµηλή βαθµολογία ικανοποίησης του προσωπικού µας, που µόλις ξεπερνούσε το 3,18/5. Αυτό µας παρακίνησε να αναθεωρήσουµε και να εισάγουµε νέες και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες. Μιλήσαµε µε το προσωπικό και δηµιουργήσαµε διαύλους επικοινωνίας, έτσι ώστε να γνωρίζουµε ανά πάσα στιγµή τι χρειάζεται, προσφέροντας χειροπιαστές πρακτικές που έχουν άµεσο αντίκτυπο στην καθηµερινότητά του. Και αυτό είχε αποτέλεσµα. Κάθε χρόνο το ποσοστό ικανοποίησης του προσωπικού είναι σε ανοδική πορεία, φτάνοντας το 2023 στο εκπληκτικό 4.38 στην κλίµακα του 5!

Εδώ και µια δεκαετία εστιάσαµε περισσότερο στο προσωπικό µας, θέλοντας οι άνθρωποι µας να είναι παραγωγικοί, να νιώθουν ασφάλεια και να είναι δηµιουργικοί. Σε ένα περιβάλλον όπου η έγνοια για το ανθρώπινο δυναµικό εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα, τόσο επαγγελµατικά όσο και προσωπικά. Από το 2017 δηµιουργήσαµε το πρόγραµµα Evexia Being Well, που στηρίζει τους εργαζοµένους µας, βοηθώντας τους να διατηρήσουν µια ευτυχισµένη, υγιή και παραγωγική ζωή. Από την έναρξή του, εισήχθησαν αρκετές πρωτοβουλίες, όπως η Εβδοµάδα Εκτίµησης Εργαζοµένων, όπου κάθε χρόνο διοργανώνουµε διαφορετικά σεµινάρια, π.χ. για τη διατροφή ή την εµµηνόπαυση και τον τρόπο χειρισµού της, κάνουµε ασκήσεις yoga και χαλάρωσης κ.ά.

Παράλληλα, υιοθετήσαµε το hybrid µοντέλο εργασίας, όπου ο κάθε εργαζόµενος µπορεί να εργάζεται µέχρι δυο φορές τη βδοµάδα από το σπίτι, προσφέρουµε υπηρεσία υποστήριξης σε συνεργασία µε ψυχαναλυτή -οποιοσδήποτε υπάλληλος πηγαίνει και µιλά ανώνυµα για ό,τι τον απασχολεί και η εταιρεία αναλαµβάνει το κόστος των συνεδριών-, κάθε βδοµάδα αποστέλλουµε email σε όλο το προσωπικό µε συµβουλές για να βελτιώσουν την καθηµερινότητά τους, προσφέρουµε κάθε βδοµάδα φρέσκα φρούτα για όλους, µια φορά τον χρόνο εξειδικευµένο ιατρικό προσωπικό έρχεται στα αεροδρόµια για να κάνει αναλύσεις αίµατος, διοργανώνουµε πεζοπορίες σε όλη την Κύπρο, καθώς επίσης και Wellness Retreats για το προσωπικό µας, κ.ά.

Δέκα χρόνια µετά, η Hermes Airports έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σηµαντικότερους Εργοδότες Προτίµησης και Επιλογής. Και αυτό γιατί είµαστε προσανατολισµένοι στον άνθρωπο. Στο να διατηρήσουµε µια καλή οµάδα, µε θετικό κλίµα και ατµόσφαιρα. Εφαρµόζουµε µια ολιστική προσέγγιση σε θέµατα που αφορούν την ευεξία και ψυχική υγεία των ανθρώπων µας, εµπλουτίζοντας συνεχώς τα όσα προσφέρουµε, έχοντας ως άξονες ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον, την ισορροπία µεταξύ προσωπικής και επαγγελµατικής ζωής, την παροχή ίσων ευκαιριών ανάπτυξης και ένα ελκυστικό σύστηµα αµοιβών και παροχών.

Τα βραβεία που έχουµε αποσπάσει διαδοχικά τα τελευταία χρόνια στον τοµέα ανθρώπινου δυναµικού, επιβεβαιώνουν τη διαρκή επικέντρωσή µας στην ανάπτυξη και ευηµερία των ανθρώπων µας. Διακρίσεις που αποτελούν επιστέγασµα της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλει η Hermes Airports, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας µια µεγάλη γκάµα δράσεων και προγραµµάτων τα οποία τοποθετούν στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Για του λόγου το αληθές, πέρσι, λάβαµε την τελευταία µας διάκριση, η οποία αναγνωρίζει τη διαχρονική δέσµευσή µας για συνεχή ανάπτυξη των ανθρώπων µας αλλά και συνεχή βελτίωση των διαδικασιών που εφαρµόζουµε, τη χρυσή πιστοποίηση Investors in People Wellbeing (ΙΙP), που αφορά τις πρακτικές ευηµερίας και ευεξίας που εφαρµόζονται στον οργανισµό.

Γνωρίζουµε ότι κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς οργανισµού, µε δυνατή ηγεσία και υψηλά επίπεδα εταιρικής κουλτούρας, αποτελεί η συνεχής εξέλιξη. Και αυτό κάνουµε. Η ευηµερία, η ανάπτυξη και η ισορροπία µεταξύ προσωπικής και επαγγελµατικής ζωής είναι ανάµεσα στις βασικές µας προτεραιότητες. Γι’ αυτό και δεν επαναπαυόµαστε, αλλά είµαστε προσηλωµένοι στον στόχο της εξέλιξης, προς όφελος του οργανισµού, των εργαζοµένων, της οικονοµίας και της κοινωνίας ευρύτερα.