Ο όμιλος ΕlvalHalcor πραγματοποιεί δυνητικά εισαγωγές πρώτων υλών όπως αλουμίνιο και χαλκός από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Έτσι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας εξαιτίας των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εμπόδια για την ομαλή τροφοδοσία της βιομηχανίας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο όμιλος έχει πολλαπλούς προμηθευτές και είχε τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καναλιών προμήθειας, βοήθησε ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή τροφοδοσία με πρώτες ύλες. Σημειώνεται πλέον ότι η τροφοδοσία πρώτων υλών ακόμη και από τις επίμαχες πηγές πλέον έχει ομαλοποιηθεί με τα πλοία να πραγματοποιούν το γύρο της Αφρικής προκειμένου να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Σε ό,τι αφορά την χρονιά που ολοκληρώθηκε, ο όμιλος ElvalHalcor πέτυχε παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς πολύ θετικές επιδόσεις και σε πολλά σημεία ξεπέρασε την αγορά και τον ανταγωνισμό ως αποτέλεσμα της εστίασης που υπήρξε σε κατάλληλες αγορές, αλλά και σε συνέχεια των επενδύσεων και της ευελιξίας.

Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα του 2023 χαρακτηρίζονται από τη διοίκηση ως “προβλεπόμενα” με την υποχώρηση της κερδοφορίας από τα υψηλά του 2022 να είναι αναμενόμενη και σε κάθε περίπτωση να παραμένει αρκετά υψηλή. Στα θετικά περιλαμβάνεται η σημαντική μείωση του δανεισμού αλλά και ο καλός δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA. 

Σημειώνεται ότι το 2023 η αγορά χαρακτηρίστηκε ως υποτονική τόσο στις αγορές όσο και τα προϊόντα, με την αύξηση των επιτοκίων να συρρικνώνει την ανάπτυξη ιδίως στην Ευρώπη. Χαρακτηριστική της εικόνας της αγοράς ήταν η μείωση των τιμών των μετάλλων αλλά και η υποχώρηση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου, εξαιτίας και της υποχώρησης της παραγωγής. 

Την ίδια στιγμή ο όμιλος συνεχίζει να απολαμβάνει τις θετικές επιπτώσεις από την ολοκλήρωση των επενδύσεων, με αύξηση των πωλήσεων σε καίριους τομείς όπως η σκληρή συσκευασία, όταν η ευρωπαϊκή αγορά κινήθηκε πτωτικά σε αυτό το κομμάτι. Αλλά και στο χαλκό, οι επενδύσεις βοηθούν ώστε ο όμιλος να επιτυγχάνει καλά επίπεδα κερδοφορίας. Σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση το 2023 του μεγάλου επενδυτικού κύκλου, ο όμιλος αναμένει ακόμη μεγαλύτερη ανάκαμψη. Στόχος του ομίλου είναι να παραμείνει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ στις επενδύσεις και να διατηρήσει καλά επίπεδα κερδοφορίας EBITDA αλλά και να υπάρξει ανάκαμψη με συνέχιση της μείωσης του δανεισμού. 

Τέλος σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ενέργειας, μετά τη σύναψη της συμφωνίας PPA για τον όμιλο έχει επιτευχθεί το σημαντικότερο δηλαδή έχει εξασφαλίσει μια σταθερή τιμή και ταυτόχρονα πετυχαίνει την πράσινη προμήθεια. 

Capital.gr