Πενταπλάσιο μέρισμα θα δώσει στους μετόχους η Τράπεζα Κύπρου σε σχέση με πέρυσι και όπως ανακοινώθηκε σήμερα, θα δοθεί μέρισμα σε μετρητά 25 σεντ ανά μετοχή σε σχέση με 5 σεντ το προηγούμενο έτος.

Το σύνολο του μερίσματος ανέρχεται σε €137 εκατ. σε σχέση με €22 εκατ. το προηγούμενο έτος. Η διανομή αποτελείται από μέρισμα σε μετρητά ύψους €112 εκατ. και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι €25 εκατ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι η πρώτη τράπεζα ανάμεσα στις κυπριακές και ελληνικές που πήρε έγκριση για καταβολή μερίσματος από τα κέρδη του 2023. Το ποσοστό διανομής είναι  30% σε σχέση με 14% πέρυσι και πρώτη προγραμματισμένη επαναγορά ιδίων μετοχών μέχρι €25 εκατ ευρώ.

Τι είναι η επαναγορά μετοχών: Κοινή πρακτική επιστροφής κεφαλαίου που χρησιμοποιείται από εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα από Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Η Τράπεζα Κύπρου, έχει ένα ποσό πλεονάζοντος κεφαλαίου το οποίο έχει επιλέξει να διαθέσει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Επίσης, η Τράπεζα θα διορίσει δύο χρηματιστές για να «τρέξουν» την διαδικασία εκ μέρους της. Ποιο είναι το όφελος για έναν μέτοχο (δηλαδή γιατί οι επενδυτές προτιμούν την επαναγορά μετοχών); Για μέτοχο που θέλει να πουλήσει, παρέχει έναν επιπλέον αγοραστή για τη μετοχή. Για τους εναπομείναντες μετόχους, τα κέρδη ανά μετοχή ενισχύονται μέσω της μείωσης του αριθμού των μετοχών σε κυκλοφορία.

Ο Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος του συγκροτήματος ανέφερε «η συνεχιζόμενη δέσμευση μας για παροχή σταθερής απόδοσης στους μετόχους αποδεικνύεται από την προτεινόμενη διανομή που περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρισμα σε μετρητά και την πρώτη προγραμματισμένη επαναγορά ιδίων μετοχών.

Το συνολικό μέρισμα σε μετρητά είναι περίπου πέντε φορές υψηλότερο από το μέρισμα που καταβλήθηκε το προηγούμενο έτος και αντανακλά την ισχυρή χρηματοοικονομική και λειτουργική επίδοση του Συγκροτήματος κατά το 2023, η οποία επιτάχυνε την οργανική δημιουργία κεφαλαίων.

Είμαστε περήφανοι που η Τράπεζα, διανύοντας το 125ο έτος λειτουργίας της, αποτελεί μια καλά κεφαλαιοποιημένη, διαφοροποιημένη Τράπεζα που δημιουργεί βιώσιμη κερδοφορία.

Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην παροχή σταθερής απόδοσης για τους μετόχους μας και συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη στήριξη των πελατών και της κοινωνίας μας, καθώς και στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας».