Στο ιστορικό υψηλό των 5.000 μονάδων εκτιμούν ότι θα κλείσει το 2024 ο S&P 500 αναλυτές της Bank of America, σε μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία εν μέσω προβλέψεων που εκφράζονται συγκρατημένα αισιόδοξα για τις προοπτικές του δείκτη. 

Η ομάδα των αναλυτών της BofA, με επικεφαλής τη Savita Subramanian, είναι αισιόδοξη για τις αμερικανικές μετοχές το επόμενο έτος λόγω “των όσων έχει επιτύχει η Fed” και του γεγονότος ότι η αγορά “έχει ήδη απορροφήσει σημαντικά γεωπολιτικά σοκ”.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες έχουν προσαρμοστεί στα υψηλότερα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και επικρότησαν το έργο της Fed, η οποία εφάρμοσε επιθετική νομισματική πολιτική από πέρσι για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Οι αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι το 2024 θα είναι “ο παράδεισος των stock pickers”.

Ο S&P 500 βρίσκεται λίγο πάνω από τις 4.500 μονάδες, περίπου 5,5% κάτω από το ιστορικό του υψηλό των 4.797 μονάδων τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, το αμοιβαίο κεφάλαιο του δείκτη, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως βαρόμετρο για τη χρηματιστηριακή αγορά και την οικονομία γενικότερα, τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά τον τελευταίο καιρό. Μέχρι στιγμής έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 19% από την έναρξη του έτους και μες στον Νοέμβριο κατέγραψε ένα οκταήμερο σερί κερδών.

Και άλλοι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για τον S&P 500 και τη χρηματιστηριακή αγορά εν γένει το 2024, αλλά δεν “βλέπουν” τα ίδια ρεκόρ. Σε σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούσαν ότι ο S&P 500 θα σκαρφαλώσει στις 4.700 μονάδες μέχρι το τέλος του 2024, μια αύξηση της τάξης του 4% σε σύγκριση με τα σημερινά του επίπεδα. 

Η Wells Fargo και η UBS ήταν αρκετά μετριοπαθείς στις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, με την πρώτη να θέτει ως στόχο για τον S&P 500 του εύρος μεταξύ 4.600 και 4.800 μονάδων, ενώ η  δεύτερη βλέπει άνοδο στις 4.700 μονάδες – δηλαδή, αύξηση 1%-6% και 4% αντίστοιχα. Από την άλλη, ο Michael Wilson της Morgan Stanley -γνωστός για τις πολύ “σφιχτές” προβλέψεις του- θεωρεί ότι ο S&P 500 θα παραμείνει στάσιμος ουσιαστικά, στις 4.500 μονάδες στο τέλος του 2024.