Αυτό τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή στο Kemmerer του Ουαϊόμινγκ ενός πυρηνικού σταθμού επόμενης γενιάς από την TerraPower που ίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς, σύμφωνα με τους Financial Times, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας από την εταιρεία που στοχεύει να φέρει πιο προσιτούς και αποδοτικούς αντιδραστήρες σε μια ανταγωνιστική αγορά πυρηνικής ενέργειας.

Το εργοστάσιο θα φιλοξενεί τον πυρηνικό αντιδραστήρα Natrium της TerraPower, ο οποίος ψύχεται με υγρό νάτριο αντί για νερό και διαθέτει σύστημα αποθήκευσης ενέργειας τετηγμένου άλατος το οποίο καθιστά ένα ασφαλέστερο, φθηνότερο και πιο αποδοτικό εργοστάσιο ενέργειας το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί με περίπου το μισό κόστος ενός υδρόψυκτου αντιδραστήρα.

Ο αντιδραστήρας θα παράγει 345 μεγαβάτ και θα μπορεί να αυξήσει την ισχύ του στα 500 μεγαβάτ για περισσότερες από πεντέμισι ώρες εάν χρειαστεί. Αυτό είναι το ισοδύναμο της ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία περίπου 400.000 σπιτιών.

Η TerraPower έχει εξασφαλίσει έως και 2 δισ. δολ. σε χρηματοδοτικές εγγυήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των εργασιών στο εργοστάσιο και ιδιωτικά κεφάλαια ύψους σχεδόν 1 δισ. δολ. Έχει επίσης καταλήξει σε συμφωνία με την Emirates Nuclear Energy Corporation για να εξετάσει την εξαγωγή του αντιδραστήρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030, όταν θα λειτουργεί ως ένα εμπορικό εργοστάσιο πλήρους κλίμακας. Αναμένεται να δημιουργηθούν 1.600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν 250 θέσεις πλήρους απασχόλησης στο Kemmerer το οποίο θα λαμβάνει ενέργεια από το εργοστάσιο. 

Η TerraPower μαζί με την PacifiCorp με την οποία συνεργάζεται ανακοίνωσαν το 2022 ότι θα εξετάσουν την πιθανότητα να δρομολογήσουν πέντε συνολικά αντιδραστήρες Natrium μέχρι το 2035.

Antonio Pequeño IV/ Forbes