Σε μια έκφραση πίστης στις δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ για μειώσεις των επιτοκίων εντός του 2024, οι επενδυτές συνέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα στις τραπεζικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η ροή ήταν αρκετά μεγάλη για να δώσει ώθηση σε “βαριά χαρτιά” του κλάδου σε νέα υψηλά. 

Ανάμεσά τους οι τέσσερις κολοσσοι του χρήματος στη Δύση: Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank και JPMorgan Chase. Τα τέσσερα αυτά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν συστατικά στοιχεία του Financial Select Sector SPDR, με το εν λόγω ETF να σκαρφαλώνει επίσης σε ιστορικά υψηλά.

Η Bank of America, με κεφαλαιοποίηση 291 δισ. δολαρίων, δίνει μερισματική απόδοση 2,54%. H μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη τιμή προς κέρδη (Ρ/Ε) στο 12x και 1,12x τη λογιστική της αξία, με το ύψους του χρέους της να είναι 2x τα ίδια κεφάλαια. 

Το ημερήσιο διάγραμμα τιμών (παρακάτω) δείχνει την άνοδο από τα χαμηλα στα τέλη Οκτωβρίου 2023 κοντά στα 24,50 δολάρια. Ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών πέρασε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο δείκτης σχετικής ισχύος βρίσκεται τώρα στην περιοχή του “overbought”, αλλά έχει βρεθεί εκεί και στο παρελθόν χωρίς να ανακόψει το ράλι.

Διάγραμμα BofA

Ο τίτλος της Citigroup διαπραγματεύεται με δείκτη P/E 15x και discount 38% στη λογιστική του αξία. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ανέρχεται σε 116 δισ. δολάρια. Ο λόγος χρέους προς ίδια κεφάλαια είναι 2,89x και η Citigroup καταβάλλει μερισματική απόδοση της τάξης του 3,45%.

Από το ημερήσιο διάγραμμα τιμών που ακολουθεί, είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε μεγάλη επενδυτική όρεξη για τη Citigroup – από το χαμηλό των $37 στα τέλη Οκτωβρίου ώς την τρέχουσα τιμή στα επίπεδα των $60. Μιλάμε για κέρδη 39% από τα πρόσφατα χαμηλά μέχρι το υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας. Ο RSI έχει περάσει σε κατάσταση “overbought”.

Διάγραμμα Citigroup

Η γερμανική Deutsche Bank είναι εισηγμένη και στη Νέα Υόρκη. Η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται στα 29,78 δισ. δολάρια. Η μετοχή διαπραγματεύεται με λόγο τιμή/κέρδη στο 6,76x και discount έκπτωση 57% σε σχέση με τη λογιστική της αξία. Η εταιρεία προσφέρει μερισματική απόδοση 2,11%.

Το ημερήσιο διάγραμμα τιμών (παρακάτω) δείχνει ότι η διασταύρωση του κινητού μέσου όρου 50 ημερών/200 ημερών επήλθε στα μέσα Νοεμβρίου 2023 και αποδείχθηκε ένα σημάδι για περαιτέρω άνοδο. Από τα 10 δολάρια που άξιζε η μετοχή στα χαμηλά της, τέλη Οκτωβρίου 2023, έως τα τρέχοντα επίπεδα των 15,30 δολ. σημειώθηκε αύξηση του μεγέθους του 34,6% μέσα σε 5 μήνες.

Διάγραμμα Deutsche Bank

Η κεφαλαιοποίηση της JPMorgan ανέρχεται στα 566 δισ. δολάρια. Η μετοχή της διαπραγματεύεται με P/E στο 12,12x και 1,91x το λογιστικό υπόλοιπο. Ο δανεισμός της είναι 1,17x το μετοχικό κεφάλαιο. Το short float είναι εντυπωσιακά χαμηλό στο 0,66%. Ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός καταβάλλει μερισματική απόδοση 2,09%.

Το ημερήσιο διάγραμμα τιμών για την JP Morgan Chase δείχνει πως τόσο ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών όσο και ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών έχουν ανοδική τάση από τον Νοέμβριο του 2023 – και ότι η τιμή παρέμεινε αρκετά πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών όλη αυτή την περίοδο. Ο δείκτης σχετικής ισχύος είναι στην περιοχή του “overbought”.

Διάγραμμα JPMorgan

Το ημερήσιο διάγραμμα τιμών του Financial Select Sector SPDR είναι το ακόλουθο:

Spdr

Αν ευνοεί εξαιρετικά τους επενδυτές που έχουν αγοράσει και κρατήσει αυτές τις μετοχές, θα ήταν κρίμα να συνεχίσει η Fed να αναβάλλει τις μειώσεις των επιτοκίων. Ή ακόμη και -όσο και αν δυσκολεύονται να το φανταστούν ορισμένοι- να επιστρέψει στις αυξήσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν δυσάρεστη για τους αγοραστές τραπεζικών τίτλων.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος