Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα “κατασκοπευτικά ψαράδικα” AGI του σοβιετικού Ναυτικού παραμόνευαν κατά μήκος των ακτογραμμών ΗΠΑ και συμμαχικών δυνάμεων, προκειμένου να ανιχνεύουν και να επιχειρούν να παρακολουθήσουν στρατιωτικά ραντάρ και άλλα συστήματα.

Σήμερα, μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα κατασκοπευτικά σκάφη έχουν αντικαταστήσει τα AGI. Ένα από αυτά, το πλοίο συλλογής πληροφοριών Ivan Khurs, κλάσης Yury Ivanov, το οποίο ανήκει στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Ναυτικού.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο, ο ουκρανικός στρατός καταδίωκε -με drones και πυραύλους- το 4.000 τόνων Ivan Khurs με 131μελές πλήρωμά. Την Κυριακή, σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις, το Κίεβο έπληξε με πύραυλο κρουζ το εν λόγω πλοίο, που βρισκόταν αγκυροβολημένο στην κατεχόμενη -από τους Ρώσους- Σεβαστούπολη. Η ουκρανική πλευρά ανέφερε πως κατά την ίδια επίθεση προκάλεσε ζημιές σε ακόμη τρία αποβατικά πλοία. 

Πριν από δέκα μήνες, τον Μάιο, ουκρανικά ναυτικά drones με εκρηκτικά, καταδίωξαν το “Ivan Khurs”, ενώ το πλοίο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών έπλεε 75 μίλια βορειοανατολικά του Βοσπόρου στη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

“Το drone έπρεπε να διανύσει πάνω από 310 μίλια σε μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση”, τόνισε επίσημη πηγή στην ουκρανική Pravda. “Η έναρξη της αποστολής είχε καθυστερήσει λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Η σύνδεση των χειριστών με το drone διακόπηκε επανειλημμένα”.

Tο drone πλησίασε το ρωσικό σκάφος και εξερράγη, ωστόσο δεν προκάλεσε καμία ζημιά στο “Ivan Khurs”, αφού εντοπίστηκε στη συνέχεια να πλέει προς τη Σεβαστούπολη.

Οι Ουκρανοί συνέχισαν να έχουν στο στόχαστρό τους το συγκεκριμένο πλοίο. Το “Ivan Khurs” είναι εξοπλισμένο με δέκτες προειδοποίησης ραντάρ (RWR) και άλλα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης που του δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίζει τα ραντάρ και τις συστοιχίες πυραύλων των Ουκρανών. Ειδικά αυτά που είναι παρατεταγμένα κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας. Τα ίδια ραντάρ και τους ίδιους πυραύλους που έχουν εντοπίσει και καταρρίψει ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και έχουν βυθίσει ρωσικά πολεμικά πλοία.

Καθώς οι Ουκρανοί έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές σε περίπου δώδεκα από τα τρεις δεκάδες παλαιά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, οι Ρώσοι προσπαθούν να αποφύγουν περαιτέρω χτυπήματα. Και γι’ αυτό πρέπει να χαρτογραφήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. 

Οι Ουκρανοί, από την πλευρά τους, θα πρέπει να συνεχίσουν τα “χτυπήματα” ώστε να εμποδίσουν τη Μόσχα να χαρτογραφήσει τις παράκτιες δυνάμεις τους. Εν ολίγοις: πρέπει να βυθίσουν το “Ivan Khurs”.

Δεν είναι σαφές πόσο σοβαρές ζημιές υπέστη το ρωσικό σκάφος συλλογής πληροφοριών μετά την επιδρομή της Κυριακής. Δορυφορικές εικόνες έδειξαν σημάδια από φωτιά στην πρύμνη του. Ίσως να παραμένει λειτουργικό. Ίσως όχι.

Όπως και να ‘χει, το “Ivan Khurs” βρίσκεται στον αφρό. Το πιθανότερο είναι οι Ουκρανοί να μην έχουν τελειώσει μαζί του – και να επίκειται και τρίτη επίθεση.