Το κακό με το να μην χρωστάς είναι α) ότι είναι σχετικά εύκολο να ελιχθείς όταν αλλάζουν οι συνθήκες στο επιχειρείν και β) ότι με λιγότερο άγχος λειτουργεί πολύ καλύτερα το μυαλό του CEO. Κάποιος θα μπορούσε να αντιτάξει ότι το μεγάλο χρέος δίνει ώθηση στην καινοτομία, αλλά… καλή τύχη με την αύξηση των επιτοκίων. Δεν χρειαζόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη για μας πει ότι το μηδενικό χρέος είναι πλεονέκτημα. Μια εξέταση των μετοχών που δίνουν μέρισμα και με λόγο χρέους προς ίδια κεφάλαια μικρότερο από το 0,10x μάς οδηγεί σε 4 ονόματα. Πρόσθεσα και “τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών”, για να δούμε τι αξίζει.Η Cal-Maine Foods είναι “ο μεγαλύτερος παραγωγός φρέσκων αυγών στις Ηνωμένες Πολιτείες”, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Η επιχείρηση αγροτικών προϊόντων δραστηριοποιείται από το 1957, με έδρα το Ρίτζλαντ του Μισισίπι. Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 2,88 δισ. δολάρια.Η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E) στο 6,35x και 1,17x τη λογιστική της αξία. Τα φετινά κέρδη έχουν υποχωρήσει κατά 72%. Τα τελευταία 5 χρόνια, τα κέρδη της ενισχύθηκαν κατά 42%. Η εταιρεία δεν έχει χρέος. Η μερισματική απόδοση της Cal-Maine ανέρχεται στο 5,23%.Πίνακας 1Ημερήσιο διάγραμμα 28/3

Η Epsilon Energy είναι μια εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου με την κεφαλαιοποίησή της στα 181 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία εδρεύει στο Χιούστον του Τέξας, ενώ διατηρεί γραφεία και στο Κάλγκαρι του Καναδά. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, η Epsilon κατέχει 7.200 στρέμματα στη λεκάνη Anadarko της βορειοδυτικής Οκλαχόμα.Τα τελευταία 5 χρόνια, τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 4,92%. Σήμερα η μετοχή της διαπραγματεύεται 1,19x τη λογιστική της αξία, και με P/E στο 17x. Η εταιρεία δεν έχει μακροπρόθεσμο χρέος και ο λόγος χρέους προς ίδια κεφάλαια είναι 0,01x. Η μερισματική της απόδοση είναι στο 4,63%, ενώ ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών κυμαίνεται στις 60.360 μετοχές.
Πίνακας Epsilon Energy
Ημερήσιο διάγραμμα 28/3
RPC είναι μια εταιρεία παροχής εξοπλισμού και υπηρεσιών για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχει έδρα στην Ατλάντα και προέκυψε από spin-off από τη Rollins το 1984. Είναι ενταγμένη στον δείκτη Russell 2000 και η κεφαλαιοποίησή της εκτιμάται στα 1,67 δισ. δολάρια.Τα κέρδη της φέτος είναι μειωμένα κατά 17% ενώ στην τελευταία πενταετία είχαν εμφανίσει άνοδο 2,02%. Ο λόγος χρέους προς ίδια κεφάλαια είναι 0,02x. Η εταιρεία καταβάλλει μέρισμα 2,06%. Με το short float τώρα στο 14,62%, ένα ράλι κάλυψης των short – αν ποτέ προκύψει – θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια άνοδο της τιμής. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη είναι 8,65 και η μετοχή διαπραγματεύεται 1,63 φορές το λογιστικό υπόλοιπο.
Πίνακας RPC
Ημερήσιο διάγραμμα 28/3
Η Vipshop Holdings είναι μια εταιρεία e-λιανικού εμπορίου με έδρα την Κίνα. Η εταιρεία προσφέρει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως αθλητικά είδη, γυναικεία και ανδρικά ρούχα, υποδήματα, αλλά και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Δραστηριοποιείται από το 2008 στην πόλη Κουανγκτσόου.Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 7,72 δισ. δολάρια. Με λόγο P/E στο 8,16x, η μετοχή διαπραγματεύεται 1,73x τη λογιστική της αξίας. Τα κέρδη της φέτος είναι ενισχυμένα κατά 6,87% και στην τελευταία 5ετία έχουν πιάσει το +33%. Ο λόγος χρέους προς ίδια κεφάλαια είναι 0,06x. Η Vipshop καταβάλλει μερισματική απόδοση 2,59%.
Πίνακας Vipshop
Ημερήσιο διάγραμμα 28/3
Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Forbes