Οι “ταύροι” του χαλκού διακατέχονται από αυτοπεποίθηση, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη διάσπαση των τιμών δεν θα αποδειχθεί άλλος ένας “λάθος συναγερμός”.

Η συμπίεση της προσφοράς που οφείλεται στις διαταραχές της παραγωγής, όπως με το κλείσιμο ενός μεγάλου ορυχείου στον Παναμά, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση ενδέχεται να ανεβάσει την τιμή εκ νέου πάνω από τα 9 δολάρια η λίβρα, ενώ μια επιπλέον αύξηση της τάξης του 22% στα επίπεδα-ρεκόρ των 11 δολαρίων η λίβρα θεωρείται πιθανή.

Πολλές επενδυτικές τράπεζες, ανάμεσά τους η Citi, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, έχουν επιβιβαστεί στο “εξπρές του χαλκού”.

Αλλά ακόμη και όταν συνιστούν στους πελάτες τους να αυξήσουν την έκθεσή τους στον χαλκό, παραμένει η αβεβαιότητα, καθώς παρόμοιες συνθήκες είχαν διαμορφωθεί πριν από δύο χρόνια, πυροδότωντας αισιόδοξες προοπτικές που διαψεύστηκαν με την πτώση του μετάλλου.

Το 2022 η Goldman Sachs έκανε μια εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη ότι ο χαλκός θα έφτανε τα 13.000 δολάρια/τόνο εντός του 2023. Τελικά ο χαλκός ακολουθησε την αντίθετη πορεία, κατρακυλώντας στα 7.150 δολάρια/τόνο.

Μετά από αυτό το χαμηλό, ο χαλκός σκαρφάλωσε στα 9.200 δολ./τόνο, μια ανοδική τάση που αναμένεται να συνεχιστεί – ίσως όχι με ιλιγγιώδη ρυθμό, αλλά διατηρώντας το σταθερό momentum. 

Χρειάζονται νέες τεχνολογίες

Η πιο πρόσφατη εκτίμηση της Goldman Sachs για τον χαλκό είναι ότι η σημαντική έλλειψη προσφοράς θα οδηγήσει ανοδικά την τιμή του βιομηχανικού μετάλλου, στα 9.900 δολάρια ο τόνος από το 2028, επισπεύδοντας την εξεύρεση νέων τεχνολογιών παραγωγής χαλκού που θα εστιάζουν στην εκχύλιση του μετάλλου από το χαμηλής ποιότητας μετάλλευμα.

Ακόμη και αν βρεθούν επιπλέον ένα εκατομμύριο τόνοι χαλκού από νέες μορφές επεξεργασίας, η ποσότητα αυτή θα είναι “ανεπαρκής για να καλύψει το έλλειμμα των πέντε εκατομμυρίων τόνων που βλέπουν οι αναλυτές μας για τα εμπορεύματα το 2030”, επισήμανε η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τα σφιχτά θεμελιώδη στοιχεία προσφοράς και ζήτησης του χαλκού έχουν φέρει το μέταλλο στην κορυφή των προτιμήσεών της στην αγορά εμπορευμάτων.

“Ο χαλκός ξεπέρασε τα 8.700 δολ./τόνο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καθώς ενισχύονται οι προοπτικές για ένα μεγάλο έλλειμμα”, σημείωσε η Morgan Stanely. “Παραμένουμε αισιόδοξοι για τον χαλκό, εκτιμώντας πως η τιμή του θα φτάσει τα 10.200 δολ./τόνο έως το γ’ τρίμηνο του 2024.

Η Citi, ο μεγαλύτερος “ταύρος” για τον χρυσό μεταξύ των τραπεζών, εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξη σε σύγκριση με παλαιότερες εκτιμήσεις: πλέον βλέπει ότι τον χαλκό στα 12.000 δολ./τόνο, ωστόσο υπολογίζει ότι το βιομηχανικό μέταλλο θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι ανέμενε. 

“Οι αναλυτές εμπορευμάτων της Citi εκτιμούν ότι ο χαλκός θα ενισχυθεί σταδιακά στα 12.000 δολάρια/τόνο εντός των επόμενων δύο ετών (στα 10.000 δολ./τόνο έως το τέλος του 2024), καθώς τα ελλείμματα υποστηρίζουν την υπεραπόδοση του χαλκού σε ένα πιθανόν ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον”, σχολίασε η τράπεζα.

Τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματιστηριακές στοιχίζονται επίσης πίσω από τον χαλκό, αλλά πιο επιφυλακτικά σε σύγκριση με τις αμερικανικές τράπεζες.

Η ολλανδική τράπεζα ING σχολίασε τον προηγούμενο μήνα ότι “η ανοδική πορεία του χαλκού μόλις τώρα αρχίζει”. Θεωρεί ότι η στενότητα της προσφοράς είναι ο παράγοντας που οδηγεί σήμερα την τιμή, η οποία θα σκαρφαλώσει και σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς θα ενισχύεται η ζήτηση.

Η Wilson’s, συμβουλευτική εταιρεία από την Αυστραλία, εκτίμησε ότι σε μια δύσκολη χρονιά για τους ορυκτούς πόρους συνολικά, ο χαλκός ήταν από τα εμπορεύματα που ξεχώρισε με την τιμή του στην αγορά spot να αγγίζει τα υψηλά έτους. 

“Οι επικέμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εντός του έτους, και το σενάριο της ήπιας προσγείωσης για την παγκόσμια οικονομία, θα προσφέρει στήριξη στη ζήτηση του χαλκού, δεδομένου του εύρους των βιομηχανικών χρήσεων του μετάλλου, στον κατασκευαστικό κλάδο, στα καταναλωτικά αγαθά και στα μηχανήματα”, σημειωσε η Wilson’s.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος