Δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο αναφέρονται σε πολύ μεγάλη αύξηση των διελεύσεων από τις ελεύθερες περιοχές στις κατεχόμενες, μέσα στο 2023.

Η αύξηση αφορά Ελληνοκύπριους αλλά και ξένους. Μάλιστα, η Ντιαλόγκ αναφέρει οι «στατιστικές επιβατών» στα κατεχόμενα αποκαλύπτουν ότι τα οδοφράγματα έχουν γίνει πολύ πιο σημαντικά -από οικονομικής άποψης- από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και τα λιμάνια. Σύμφωνα με την Ντιαλόγκ, το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και ατμοπλοϊκώς ήταν 779.000 (περιλαμβανομένων των «πολιτών» του ψευδοκράτους), ενώ από τα οδοφράγματα εισήλθαν 2.428.000, «εξαιρουμένων των πολιτών της τδβκ».

Όπως προαναφέρθηκε, το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο αριθμός των διελεύσεων προς τα κατεχόμενα από τα οδοφράγματα ήταν 2 εκατομμύρια 428 χιλιάδες, ενώ το πρώτο 6μηνο του 2022 αυτός ο αριθμός ήταν 2.315.000. Διαπιστώνεται ακόμα ότι ο αριθμός των διελεύσεων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα κατεχόμενα αυξήθηκε σε 766.913 και των πολιτών άλλων χωρών σε 583.242.

Σε δηλώσεις στη Ντιαλόγκ, τις οποίες μεταφέρει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, οι καταστηματάρχες της περιοχής Αράστα στην κατεχόμενη Λευκωσία δήλωσαν ότι η αγορά έχει ζωντανέψει κάπως λόγω της αύξησης των διελεύσεων προς τα κατεχόμενα και είπαν ότι οι «αρχές» έχουν μεγάλο καθήκον να ανοίξουν περισσότερα οδοφράγματα.

«Ρεκόρ όλων των εποχών»

Από άλλα στοιχεία που επικαλείται η Γενί Μπακίς, προκύπτει ότι η κίνηση στα οδοφράγματα αυξήθηκε κατά 21,54% τους πρώτους 8 μήνες του 2023, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες πέρυσι. Στο τέλος των πρώτων 8 μηνών, ο αριθμός των «αλλοδαπών» (περιλαμβάνουν και τους Ε/κ), που εισήλθαν στα κατεχόμενα χρησιμοποιώντας τα οδοφράγματα αυξήθηκε σε 3.492.726, αναφέρει η εφημερίδα.

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι η διέλευση των Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα συνεχίζει να αυξάνεται, λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας και της ισοτιμίας έναντι του ευρώ. Ο αριθμός των Ε/κ που μετέβηκαν στα κατεχόμενα μέσω οδοφραγμάτων ήταν 2.043.555 τους πρώτους  8 μήνες του 2023, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών (από το 2003, για την ακρίβεια), σημειώνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «υπουργείου τουρισμού», ο αριθμός των Τ/κ που πέρασαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές την ίδια περίοδο ήταν 1.620.180.

«Η αύξηση κατά 24,40% του αριθμού των πολιτών από άλλες χώρες που χρησιμοποιούν τα οδοφράγματα προκαλεί ικανοποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του “υπουργείου τουρισμού“, το πρώτο 8μηνο του περασμένου έτους, όπως και το 2022, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας πραγματοποίησαν τον μεγαλύτερο αριθμό διελεύσεων, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβαν οι Ρουμάνοι πολίτες, οι οποίοι φέτος ξεπέρασαν τους Βούλγαρους», γράφει η εφημερίδα.