Τεχνητή η στήριξη, προσοχή στη μακροπρόθεσμη ζημιά είναι το σήμα που εκπέμπει η ΕΚΤ για την πορεία που καταγράφει το δημοφιλές κρυπτονόμισμα Bitcoin.

Για μια «τελευταία ανάσα» του Bitcoin πριν τον δρόμο για να γίνει κάτι ασήμαντο” κάνει λόγο σε σημερινό της άρθρο στο Blog της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιώντας ότι η πρόσφατη άνοδος είναι τεχνητή και δεν αναμένεται να σηματοδοτήσει την αντεπίθεση του σε νέα υψηλά.

“Η αξία του Bitcoin σημείωσε τα υψηλά της στα $69.000 το Νοέμβριο του 2021 πριν υποχωρήσει στα $17.000 μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2022. Από τότε, η αξία του κυμαίνεται γύρω στα $20.000. Για τους θιασώτες του Bitcoin, αυτή η σταθεροποίηση σηματοδοτεί μια μικρή παύση στο δρόμο προς νέα υψηλά”, σημειώνεται στο άρθρο της ΕΚΤ που υπογράφουν ο Ulrich Bindseil, γενικός διευθυντής της ΕΚΤ και ο Jürgen Schaaf, σύμβουλος στην κεντρική τράπεζα. “Εντούτοις, φαίνεται μάλλον πιο πιθανό να είναι μια τεχνικώς δημιουργηθείσα τελευταία ανάσα πριν τον δρόμο για την ασημαντότητα – και αυτό ήταν ήδη προβλέψιμο πριν την κατάρρευση του FTX που έστειλε την τιμή του Bitcoin πολύ χαμηλότερα από τα $16.000”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Binance δίνει $1 δισ. για στηρίξει αγοράς κρυπτονομισμάτων

Τα δύο στελέχη της ΕΚΤ σημειώνουν ότι ο σχεδιασμός και οι τεχνολογικές ανεπάρκειες του Bitcoin το κάνουν αμφισβητήσιμο ως μέσο πληρωμών: οι πραγματικές συναλλαγές σε Bitcoin είναι δυσκίνητες, αργές και ακριβές. Το Bitcoin ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό για νόμιμες συναλλαγές στον πραγματικό κόσμο, αναφέρουν.

Την ίδια στιγμή προειδοποιούν ότι το Bitcoin δεν είναι κατάλληλο επίσης σαν επένδυση: δεν δημιουργεί ταμειακές ροές (όπως το real estate) ή μερίσματα (όπως οι μετοχές), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά (όπως τα εμπορεύματα) και δεν έχει κοινωνικά οφέλη (όπως ο χρυσός). Σε αυτό το πλαίσιο, η αξία του Bitcoin στην αγορά βασίζεται αποκλειστικά σε εικασίες, αναφέρουν.

 

Οι κερδοσκοπικές φούσκες, προσθέτουν, βασίζονται στην εισροή νέων κεφαλαίων. Το Bitcoin έχει επίσης επανειλημμένως επωφεληθεί από κύματα νέων επενδυτών.

“Οι μεγάλοι επενδυτές στο Bitcoin έχουν ισχυρό κίνητρο να διατηρήσουν την ευφορία”, προειδοποιούν οι συντάκτες του άρθρου και προσθέτουν: “Στο τέλος του 2020, μεμονωμένες επιχειρήσεις ξεκίνησαν να προωθούν το Bitcoin… ενώ και κάποιες εταιρείες venture capital συνεχίζουν να επενδύουν πολλά [στο κρυπτονόμισμα]”.

Η χρηματοοικονομική βιομηχανία, υπογραμμίζουν, “θα πρέπει να είναι προσεκτική για τη μακροπρόθεσμη ζημιά από την προώθηση επενδύσεων στο Bitcoin – παρά τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που ενδεχομένως να καταγράψει”, προειδοποιούν τα δύο στελέχη της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: Capital.gr