Αγνοώντας τις υποδείξεις της Κομισιόν και της Κυβέρνησης, οι βουλευτές θα επιμείνουν, όπως όλα δείχνουν, να ψηφίσουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν σωστό, σε σχέση με τον μειωμένο ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας, σε μια προσπάθεια όπως αναφέρουν να μην αποκλειστεί από τη μειωμένη φορολόγηση μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι χθες οι Βρυξέλλες απέστειλαν στη Δημοκρατία αιτιολογημένη γνώμη (το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει, με το τρίτο να είναι η παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ), με την οποία δίνουν τελεσίγραφο στην χώρα για εναρμόνισή της με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τον ΦΠΑ, ώστε η νέα νομοθεσία που θα εγκριθεί από τη Βουλή να συνάδει με τον κοινωνικό σκοπό που πρέπει να εξυπηρετεί η κατ’ εξαίρεση παραχώρηση μειωμένου ΦΠΑ για κύρια κατοικία. Αν δεν συμμορφωθεί ούτε αυτή τη φορά η Δημοκρατία, σε δύο μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκτά δικαίωμα να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ορατό τον κίνδυνο επιβολής προστίμου.

Το Υπουργείο Οικονομικών, ακολουθώντας τις συστάσεις της Κομισιόν, χθες το πρωί κατέθεσε 4ο αναθεωρημένο νομοσχέδιο, με το οποίο θα επιβάλλεται 5% ΦΠΑ στα πρώτα 110 τ.μ. μονοκατοικίας (ή διαμερίσματος) με αξία μέχρι €350 χιλ., νοουμένου ότι η συνολική αξία της συναλλαγής δεν υπερβαίνει τις €475 χιλ. και το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν είναι μέχρι  190 τ.μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», παρά το «ραβασάκι» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ)  αλλά και την προώθηση του νέου νομοσχεδίου, η πλειοψηφία των κομμάτων μελετά την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία θα επιβάλλεται 5% ΦΠΑ στα 130 τ.μ. της κατοικίας ή του διαμερίσματος με αξία €350 χιλ. Για κατοικίες/διαμερίσματα με εμβαδόν από 131 τ.μ. μέχρι 190 τ.μ. και με αξία μέχρι €475 χιλ. θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ. Δηλαδή. για τα πρώτα 130 τ.μ.  και αξία €350 χιλ. το ΦΠΑ θα είναι 5 %, ενώ για τα υπόλοιπα 60 τ.μ., μέχρι τα 190 τ.μ., το ΦΠΑ θα αυξάνεται στο 19%. Επίσης, για κατοικίες και διαμερίσματα με εμβαδόν πέραν των 190 τ.μ. και με αξία πέραν των €475 χιλ. θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ από πρώτο τετραγωνικό και το πρώτο σεντ.

Θέλουν την κάλυψη της Κυβέρνησης

Κάποια κόμματα για να συναινέσουν να προωθηθεί στην Ολομέλεια της 8ης Ιουνίου η τροπολογία με την πιο πάνω φόρμουλα (που μάλλον δεν είναι ούτε αυτή αποδεκτή από την ΕΕ), ζητούν να έχουν τη συναίνεση της Κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμούν ότι θα μεταφέρουν την ευθύνη στην Κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες όντως δεν συναινέσουν με τη νομοθετική ρύθμιση που θα εγκρίνει η Βουλή.

Κανένα από τα κόμματα, πάντως, δεν είναι πλήρως ικανοποιημένο με το εμβαδόν των 130 τ.μ. το οποίο αντιπροτείνουν να επιβάλλεται το μειωμένο ΦΠΑ, ωστόσο δηλώνουν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν απέχει ιδιαίτερα από αυτό που απαιτεί η ΕΕ και ευελπιστούν ότι θα την κάνει αποδεκτή.

Σε μεγάλο βαθμό η πρόταση που ετοιμάζουν βουλευτές ικανοποιεί τον ΔΗΣΥ, καθώς αφαιρέθηκε ο διαχωρισμός διαμερισμάτων και μονοκατοικιών που περιλάμβανε το νομοσχέδιο, εισήχθησαν οι αξίες ως κριτήριο για τα επιλέξιμα ακίνητα και πλέον η επιβολή του ΦΠΑ θα είναι κλιμακωτή, καθώς θα πληρώνουν περισσότερα αυτοί που αγοράζουν μεγαλύτερα σε εμβαδόν και αξία ακίνητα, παρόλο που θα συνεχίσουν να επωφελούνται με μειωμένο ΦΠΑ. Το προτιμότερο, όπως μας λέχθηκε, θα ήταν ο μειωμένος ΦΠΑ να επιβαλλόταν στα 140 με 150 τ.μ.

Από την άλλη, το ΑΚΕΛ θεωρεί πως χρειάζεται και η συναίνεση της Κυβέρνησης για να τεθεί προς έγκριση η συγκεκριμένη τροπολογία. Απαιτεί να λάβει διαβεβαιώσεις πως ο νόμος δεν θα αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, σε περίπτωση αναπομπής ή αναφοράς, θα συνεχίσει να ισχύει ο σημερινός νόμος, που αντίκειται ακόμα περισσότερο στις υποδείξεις της ΕΕ.

Προειδοποίηση από Γ. Παντελή

Τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, παρόλο που δεν είναι πλήρως ικανοποιημένα με τα 130 τ.μ. (πόσο μάλλον με τα 110 τ.μ. που ζητούν η Κυβέρνηση και η Κομισιόν) δεν έχουν πολλές επιλογές.

Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι διαφωνούν με τα 130 τ.μ., απαιτώντας το μέτρο να εφαρμόζεται στα 140 τ.μ.

Πλέον, τα κόμματα θα αναμένουν την απάντηση της Κυβέρνησης για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, είχε αναφέρει πως όποια επιλογή πέραν των 110 τ.μ. είναι επίφοβη, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες παραπομπής της χώρας στο Δικαστήριο της ΕΕ και επιβολής προστίμου.