Έντεκα σημαντικά έργα που θ’ αλλάξουν εκ βάθρων την εικόνα τόσο του κέντρου της Λάρνακας, όσο και άλλων περιοχών βρίσκονται πλέον σε πορεία υλοποίησης.

Πρόκειται για έργα που σηματοδοτούν τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην πόλη, η υλοποίηση των οποίων δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την άντληση κονδυλίων από τα ταμεία της ΕΕ. Ο Δήμος Λάρνακας κατόρθωσε να εξασφαλίσει κονδύλια €30.3 εκατ., παρόλο που το αρχικό ποσό της συγχρηματοδότησης ήταν €13.3 εκατ. Η έγκαιρη ωρίμαση έργων έφερε άλλα €17 εκατ., με τον Δήμο Λάρνακας να δέχεται τα εύσημα της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων για την απορρόφηση κονδυλίων.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως η συνεισφορά της τοπικής Αρχής σε αυτά τα έργα είναι μικρή κι έτσι μπορούν να υλοποιηθούν παράλληλα άλλα, με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της πόλης. Συγκεκριμένα ο Δήμος θα καταβάλει γι’ αυτά τα 11 έργα ποσό περίπου €1.3 εκατ. «Είμαστε πλέον ένας από τους πιο αποδοτικούς Δήμους στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων κι αυτό μας επέτρεψε να μην χάνουμε λεφτά, που ήταν μια πληγή του παρελθόντος» ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας. Πρόσθεσε επίσης, πως η ωρίμανση έργων έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο να λειτουργεί και εκ μέρους κυβερνητικών τμημάτων αντλώντας κονδύλια από διάφορα ταμεία.

Οι κάτοικοι της Λάρνακας θα δουν άμεσες αλλαγές, αφού τα εννέα από τα έργα που συγχρηματοδοτούνται αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το 2026. Ήδη τα τέσσερα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και άλλα τρία θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Καταλυτικό ρόλο στην πραγματοποίηση των πλείστων διαδραματίζει το Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ. Σχεδόν το μισό ποσό της συγχρηματοδότησης και συγκεκριμένα €14.6 εκατ. αντλήθηκε από το ΘΑλΕΙΑ-Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη για πέντε σημαντικά έργα, στα οποία η συνεισφορά του Δήμου θα είναι μόλις €750.000.

Αναπαλαίωση πρώην κατοικίας αστυνομικού διευθυντή: Κονδύλι €1.3 εκατ. έχει εγκριθεί για την αποκατάσταση της διατηρητέας οικοδομής, που βρίσκεται στο πάρκο Σαλίνα. Τα έργα θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2024. Ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων θα μετατρέψουν την οικοδομή σε Πολυχώρο Δημιουργικής Ενασχόλησης Νέων και Ευπαθών Ομάδων.

– Ανάπλαση οδών και διευκολύνσεις ΑμΕΑ στο αστικό κέντρο-Φάση Β: Το πιο μεγάλο κονδύλι που αντλήθηκε, δηλαδή €4.3 εκατ., αφορά στην ολοκλήρωση της μεταμόρφωσης του εμπορικού κέντρου, που ακολουθεί φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν προσφορές για το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2026. Το έργο θα κοστίσει περίπου €5 εκατ. και θα συμβάλει με €750.000 ο Δήμος Λάρνακας. Ο σχεδιασμός είναι εντυπωσιακός και περιλαμβάνει την εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών, καθώς και τη δημιουργία πολλών χώρων πρασίνου, που μαζί με την τοποθέτηση νέων υλικών, θα στοχεύσουν στην αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής. Σχεδόν όλοι οι δρόμοι του κέντρου θα πλακοστρωθούν και θα γίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ώστε να προωθηθεί η κίνηση πεζών και ποδηλάτων.

– Ανάπλαση πλατειών Αλκής και Ακρόπολης: Το ολικό λίφτινγκ στο κέντρο θα ολοκληρωθεί με την ανάπλαση των δύο πλατειών, για τις οποίες υπάρχει χρηματοδότηση €3.9 εκατ. Τα έργα θα ξεκινήσουν αρχές του 2024 και θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2025. Πρόκειται στην ουσία για ένα έργο που αποτελεί προέκταση της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου. 

Για άλλα δύο έργα αντλήθηκαν και πάλι από το ΘΑλΕΙΑ, καθώς και άλλα ταμεία της ΕΕ κονδύλια συνολικού ύψους €9.7 εκατ. ευρώ.

– Μέλαθρο Ευγηρίας: Το υπόλοιπο μέρος των κονδυλίων, δηλαδή €3.6 εκατ. θα διοχετευτούν για τη χρηματοδότηση του νέου Δημοτικού Μελάθρου Ευγηρίας, για το οποίο θα προκηρυχθεί διαγωνισμός τέλος του μηνός. Ο στόχος είναι να ξεκινήσουν εργασίες αρχές του 2024 και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2025. Το υφιστάμενο Μέλαθρο θα κατεδαφιστεί και θα κτιστεί νέο για τη φιλοξενία χαμηλοσυνταξιούχων. 

Ο Δήμος Λάρνακας, που ορίστηκε ως αναθέτουσα Αρχή, θα βάλει μηδέν ευρώ και στο έργο της δημιουργίας περιβαλλοντικού κέντρου στην αλυκή, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΘΑλΕΙΑ και το Τμήμα Περιβάλλοντος 

– Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης: Εξασφαλίστηκε κονδύλι ύψους €3 εκατ. για το έργο, που θα δημιουργηθεί στον χώρο της στέγης Αγίου Χαραλάμπους (πρώην λεπροκομείο). Σε αυτό το στάδιο θα γίνει αποτύπωση της περιοχής από το Τμήμα Περιβάλλοντος και θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός περί τα μέσα του 2024. 

Τέλος, από το ταμείο Αλιείας 2014-2020 έχουν απορροφηθεί κονδύλια €3 εκατ. για τρία έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, στα οποία η συνεισφορά της δημοτικής Αρχής θα είναι 15% (περίπου €550,000).

– Βελτίωση προσόψεων Πιαλέ Πασά: Το ιδιαίτερα προβεβλημένο έργο της βελτίωσης και χρωματισμού των προσόψεων των κτηρίων στην τουρκοκυπριακή Συνοικία Σκάλα, ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και ήδη έχει φανεί το αποτέλεσμα στις πρώτες οικίες. Αν και επρόκειτο να ολοκληρωθεί αρχές του 2024, λόγω προβλημάτων που έχουν σχέση κυρίως με τη στατικότητα των κτηρίων, δόθηκε παράταση ενός χρόνου στον εργολάβο, που θα παραδώσει το έργο τον Ιανουάριο του 2025.

– Αλλαγή πλακόστρωτου Φοινικούδων: Μεγάλο μέρος της αλλαγής του πλακόστρωτου του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων, στην πλευρά των κέντρων αναψυχής, έχει ολοκληρωθεί και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αρχές του 2024. 

Τέσσερα πάρκα θ’ αφήσουν τη δική τους σφραγίδα

Το δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα θα προσδώσουν στην πόλη τα τέσσερα σημαντικά πάρκα που δένουν με τα άλλα σημαντικά έργα που προωθούνται. Λεπτομέρειες για το κάθε πάρκο ξεχωριστά δίνουμε πιο κάτω:

– Πάρκο Σαλίνα: Για το πιο όμορφο πάρκο της πόλης έχει εξασφαλιστεί κονδύλι €3.1 εκατ. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο και εκτιμάται πως ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2024. Το πάρκο Σαλίνα θα ενωθεί με τον Δημοτικό Κήπο και μαζί θ’ αποτελέσουν τον πιο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου του κέντρου της Λάρνακας. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του είναι μια τεχνητή λίμνη, που θα δημιουργηθεί ανάμεσα σε ψηλά δέντρα.

– Πάρκο αναψυχής στο Τσιακκιλερό: Για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα σε προσφυγικό συνοικισμό έχει εγκριθεί κονδύλι €2.1 εκατ., με τις κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο. Το έργο, που θα ενισχύσει την εικόνα μιας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Λάρνακας, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024. Στον χώρο θα δημιουργηθούν ανοικτό αμφιθέατρο, καθώς και ζώνη ενεργούς ψυχαγωγίας και αθλοπαιδιών.

– Αναδιαμόρφωση Παττίχειου Πάρκου: Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων και συγκεκριμένα €6.1 εκατ. θα διατεθούν για το έργο της ανάπλασης του μεγαλύτερου αστικού πάρκου της Λάρνακας, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2025. Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει πλήρη αναδιαμόρφωση του χώρου, με δημιουργία παιδότοπων και χώρων αθλοπαιδιών, με στόχο να μπορούν ν’ απολαύσουν όλο το εύρος της φυσικής του ομορφιάς οι δημότες της Λάρνακας.

– Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος: Το έργο, που βρίσκεται επίσης στην τουρκοκυπριακή συνοικία Σκάλα, είναι σε προχωρημένο στάδιο και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024. Στο πάρκο θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και υπαίθριες εκθέσεις. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Και τρία σημαντικά έργα από το κράτος

Το παζλ της αλλαγής της εικόνας της Λάρνακας, που θα ενισχυθεί σημαντικά και από τις ιδιωτικές επενδύσεις που προγραμματίζονται, θα συμπληρώσουν τα επόμενα χρόνια άλλα τρία μεγάλα έργα, που θα ξεπεράσουν τα €20 εκατ. και θα συγχρηματοδοτηθούν από το κράτος και το Δήμο. Πρόκειται για τη δημιουργία του Δημοτικού Μεγάρου στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου, που θα ξεκινήσει πιθανότατα εντός του 2024, την ανάπλαση της πολύπαθης ενορίας του Άη Γιάννη, που προγραμματίζεται επίσης για του χρόνου και το φιλόδοξο σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης.

Με δεδομένο πως του χρόνου αρχίζουν, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εξαγγελίες, τα μεγάλα έργα ανάπλασης της μαρίνας και του λιμανιού, γίνεται αντιληπτό πως το 2024 η Λάρνακα θα μετατραπεί σ’ ένα μεγάλο εργοτάξιο.