Πολλά οφέλη προέκυψαν από τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής δήλωσης αλλά και την προώθηση εύκολων τρόπων εξόφλησης, όπως συνάγεται από στοιχεία που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2024.

Οι αυτοματοποιήσεις στη δήλωση εισοδήματος στο σύστημα TAXISnet έκανε πιο εύκολο τον υπολογισμό φόρου εισοδήματος/ΓεΣΥ/έκτακτης εισφοράς για την άμυνα.

Η φορολογική οφειλή καταγράφεται αυτόματα με την οριστική υποβολή της δήλωσης, ξεκινώντας από τις εταιρείες πριν δύο χρόνια και με τους μισθωτούς από φέτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να οδηγούνται σε σύνδεσμο για άμεση εξόφληση, είτε με πιστωτική/χρεωστική κάρτα, είτε μέσω ηλεκτρονικής τράπεζας.

Επιπλέον, η εκκαθάριση φορολογιών εταιρειών έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο και βρίσκεται στο φορολογικό έτος 2020 και εκκρεμεί μόνο η εκκαθάριση του 2021. Επίσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 επιβλήθηκαν περίπου 400 χιλιάδες φορολογίες σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, μετά από εκκαθάριση ύψους €70 εκατ. πληρωτέου φόρου εισοδήματος και €33 εκατ. επιστρεπτέου φόρου εισοδήματος.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας συμμόρφωσης για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% που επωφελήθηκαν μη δικαιούχοι κατά την αγορά κύριας κατοικίας, εντατικοποιήθηκαν οι επιτόπιοι έλεγχοι σε σπίτια και διαμερίσματα και εντοπίστηκαν παραβάτες, με αποτέλεσμα το τμήμα να επιβάλει πρόσθετο ΦΠΑ ύψους €40 εκατ.

Στο συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις φορολογουμένων που συμμορφώθηκαν οικειοθελώς με τη νομοθεσία. Δηλαδή μετέβησαν στο Τμήμα Φορολογίας ζητώντας να καταβάλουν επιπλέον 14% ΦΠΑ, καθώς δεν χρησιμοποιούσαν τα ακίνητα ως κύρια κατοικία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η συγκεκριμένη εκστρατεία έχει ενισχύσει τα ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης.

Αυξημένες κατά €510 εκατ. οι εισπράξεις

Οι πιο πάνω ενέργειες στις οποίες προέβη το Τμήμα Φορολογίας οδήγησαν μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 σε αύξηση των εισπράξεων κατά €509.7 εκατ. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2023, το σύνολο των φορολογικών εσόδων ανήλθε στα €3.55 δισ., από €3.04 δισ. που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στα φορολογικά έσοδα πρόσφεραν οι εισπράξεις από τους διάφορους άμεσους φόρους, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 58%, ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών που αυξήθηκε κατά 48.9% και ο φόρος εισοδήματος που κατέβαλαν τα νομικά πρόσωπα (αυξημένα κατά 28.6%).

Εξάλλου, κατά 18.1% ανέβηκαν τα έσοδα από το ΦΠΑ, κατά 13.1% ο φόρος εισοδήματος που κατέβαλαν φυσικά πρόσωπα, κατά 10.9% ο φόρος καζίνου, κατά 7.8% το ΦΠΑ στα τελωνεία, κατά 5.4% ο ειδικός φόρος πιστωτικών ιδρυμάτων και κατά 3,4% η έκτακτη εισφορά για την άμυνα.