Στην κατεύθυνση της ανακούφισης των νοικοκυριών από το ασήκωτο ενεργειακό κόστος,  θα κινηθούν κατά κύριο λόγο τα νέα μέτρα που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση.

Λόγω και του πολέμου στο Ισραήλ και τους φόβους που υπάρχουν για νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στη διεθνή αγορά, οι οποίες θα οδηγήσουν και σε ακριβότερο ηλεκτρισμό, η Κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει νέα άνοδο στο κόστος της ενέργειας, η οποία θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή χιλιάδων πολιτών.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, οι υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας, καθώς και η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου παρουσίασαν τις εισηγήσεις και τις προτάσεις τους και αντάλλαξαν απόψεις.

Αρκετά από τα προωθούμενα μέτρα έχουν κοστολογηθεί, έτσι ώστε να διαπιστωθεί το ύψος της δημοσιονομικής επίπτωσης που θα έχουν για το κράτος.

Επειδή δεν έχει οριστικοποιηθεί το τελικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας, την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν και άλλες εσωτερικές συναντήσεις μεταξύ υπουργών και υπηρεσιακών, για να μπουν οι τελικές πινελιές. Στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη για τα μέτρα ει δυνατό μέχρι την Τετάρτη και  να εγκριθούν οριστικά στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, πιθανότατα την Πέμπτη.

Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, ενδέχεται να υπάρξει μικρή αναβολή στην ανακοίνωση των μέτρων, η οποία υπάρχει πρόθεση να γίνει από τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στον «Φ» πως τα προωθούμενα μέτρα είναι άμεσα και μεσοπρόθεσμα και η πλειοψηφία τους θα είναι στοχεύμενα. Όπως μας λέχθηκε, κάποια από τα μέτρα παρόλο που θα είναι οριζόντια, παράλληλα θα είναι στοχευμένα. Αυτό σημαίνει πως θα απευθύνονται μεν σε πλατιές μάζες, αλλά θα υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί.

Μεταξύ άλλων, είναι αρκετά πιθανό να επανέλθει η οριζόντια επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος από το κράτος, ωστόσο αυτή πιθανό να είναι κλιμακωτή και να σταματά σε ένα όριο κατανάλωσης κιλοβατώρων. Με αυτό τον τρόπο, θα επωφελείται μεν η πλειοψηφία των πολιτών, αλλά όχι για υπερκατανάλωση ηλεκτρισμού.

Επιπρόσθετα, επανέρχεται προσωρινά, κατά πάσα πιθανότητα, η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μέτρο κοστοβόρο για το κράτος. Η μείωση αυτή πιθανό να συμπέσει και με μειώσεις στις λιανικές τιμές, λόγω μείωσης των τιμών στη διεθνή αγορά κατά το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου. Όμως, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ καταγράφηκαν μικρές αυξήσεις στην τιμή του αργού πετρελαίου, οι οποίες αν διατηρηθούν θα επιφέρουν αυξήσεις και στα πρατήρια καυσίμων.

Πέραν της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα σενάρια για κάλυψη μέρους του κόστους των καταναλωτών για αγορά καυσίμων. Υπενθυμίζουμε πως στο τελικό στάδιο μελέτης βρίσκονται και οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για επιβολή πράσινου φόρου στα καύσιμα, αρχές 2024.

Και τα φωτοβολταϊκά

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως στο νέο πακέτο μέτρων θα ενταχθεί και το νέο σχέδιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με διευκολύνσεις ως προς την εξασφάλιση του αρχικού κεφαλαίου.

Θα περιλαμβάνονται και επιπρόσθετα στεγαστικά σχέδια, τα οποία θα απευθύνονται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η παραχώρηση επιδόματος θέρμανσης στους κατοίκους των ορεινών περιοχών, ενδεχομένως αυξημένου από προηγούμενες χρονιές.

Στα σενάρια που ετοιμάστηκαν περιλαμβάνονται και δράσεις για ενίσχυση και άλλων κατηγοριών πολιτών, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τις διαδοχικές αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων. Στόχος της Κυβέρνησης είναι τα νέα μέτρα να τεθούν σε εφαρμογή την 1η Νοεμβρίου, παράλληλα με την επέκταση για άλλους έξι μήνες του μέτρου του μηδενικού ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Υπενθυμίζεται πως  από τον Νοέμβριο σε μηδενικό ΦΠΑ θα υπόκεινται επιπλέον ο καφές και η ζάχαρη.

Όπως μας λέχθηκε, για την πλειοψηφία των μέτρων δεν απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς αφορούν κυρίως κυβερνητικές αποφάσεις.