Την ετοιμότητα της Κυβέρνησης για να καταθέσει σύντομα τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τη διεύρυνση των αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Η συγκεκριμένη πρόταση συνδέεται με τις εκποιήσεις, το πάγωμα των οποίων, ειδικά για τις κύριες κατοικίες αξίας μέχρι €350 χιλ. εκπνέει τέλος του μήνα . Όπως είπε ο υπουργός θα πρέπει να διατηρηθεί ένα σταθερό πλαίσιο εκποιήσεων.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών, ο υπουργός είπε πως θα ήταν πολύ εύκολο για ένα υπουργό να προχωρούσε στην επιβολή μεγάλης φορολογίας στα κέρδη των τραπεζών, τονίζοντας πως «εμείς βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο».

Παρανοϊκό νέοι φόροι

Παράλληλα, σημείωσε πως είναι παρανοϊκό την ώρα που υπάρχουν αυξήσεις στα καύσιμα και στα άλλα προϊόντα και η Κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα κατά της ακρίβειας να επιβληθεί η πράσινη φορολογία.

Όπως είπε, αρχικά προγραμματίστηκε η επιβολή της συγκεκριμένης φορολογίας το Νοέμβριο του 2023, επισημαίνοντας πως η Κυβέρνηση το μετέφερε για τις αρχές του 2024. Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, παράλληλα με την πράσινη φορολογία θα επιβληθούν αντισταθμιστικά μέτρα.

Όπως είπε, το  κόστος της πράσινης μετάβασης είναι κάτι που απασχολεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένου και της Γερμανίας. «Είναι στις προτεραιότητες μας το θέμα, όλοι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της πράσινης μετάβασης αλλά δεν μπορεί να υπάρξουν πρόσθετα βάρη στους πολίτες» τόνισε ο Υπουργός.

Για άλλο ένα χρόνο η χρηματοδότηση του ΟΚΥπΥ

Σε σχέση με το ΓεΣΥ, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως προτίθεται να δώσει παράταση για ένα χρηματοδότηση του ΟΚΥπΥ, νοούμενου ότι θα νοικοκυρευθούν τα προβλήματα του οργανισμού. Υπενθυμίζεται πως το Μαϊο συμπλήρωνε πέντε χρόνια το ΓΕΣΥ, με τον υπουργό να σημειώνει πως το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί τον ΟΚΥπΥ.

Τέλος εταιριών

Εξάλλου σε σχέση με το ετήσιο τέλος εταιριών ύψους €350, είπε, πως είναι δύσκολη συγκυρία τη δεδομένη στιγμή το κράτος να προχωρήσει σε κατάργηση του καθώς θα χάσει έσοδα. Επανέλαβε πως το κράτος θα προχωρήσει στην κλιμακωτή επιβολή του τέλους, ανάλογα με το κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων έτσι ώστε να είναι λιγότερη η απώλεια των εσόδων του Κράτος. Ο υπουργός ανάφερε πως σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο.