Έργα που θα αγγίξουν τα €100 εκατ. για την επόμενη δεκαετία προανήγγειλε ο δήμαρχος Λάρνακας, κατά τον απολογισμό του έργου του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας για την επταετία 2017-2023, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην πλατεία Ζουχουρί.

Ο Ανδρέας Βύρας υπέδειξε ακόμη πως ο Δήμος θα παραδοθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση, αφού έγινε κατορθωτό να υπάρχει αποθεματικό στα ταμεία του Δήμου.

«Στην οικονομική διαχείριση δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση. Έχουμε καταφέρει ν’ αυξήσουμε τα έσοδα του Δήμου από €19 εκατ. το 2016 στα €27 εκατ. το 2023, χωρίς ν’ αυξήσουμε καμιά φορολογία, με καλύτερη διαχείριση, με μηχανογράφηση και σωστή εφαρμογή του νόμου. Αυτό μας επέτρεψε ν’ αυξήσουμε τις υπηρεσίες μας προς τους δημότες και αυξάνουμε το πλεόνασμα κάθε χρόνου. Από €300.000 το 2022 είχαμε πλεόνασμα €3,5 εκατ. Είχαμε παραλάβει, επίσης, ένα αρνητικό απόθεμα γύρω στα €20 εκατ. και το 2023 θα μειωθεί περίπου σε €1,5 εκατ. και σύντομα θα το κάνουμε θετικό. Επιπρόσθετα έχουμε μειώσει τα δάνεια του Δήμου από €50 εκατ. στα €28 εκατ. Επίσης, το έλλειμμα στο Ταμείο Συντάξεων μέχρι το 2016 αυξανόταν στο €1-1,5 εκατ. το χρόνο. Όχι μόνο καταφέραμε να σταματήσουμε την αύξηση του ελλείμματος, αλλά για πρώτη φορά θα μειωθεί το έλλειμμα κατά €5 εκατ. και μπορεί να είμαστε ο μόνος Δήμος που το έχει καταφέρει αυτό. Οφείλουμε να παραδώσουμε ένα βιώσιμο Δήμο και σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση απ’ αυτήν που παραλάβαμε», είπε ο κ. Βύρας.

Ο δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε πως με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συνένωση της Λάρνακας με τα Λιβάδια και την Ορόκλινη, έρχονται καλύτερες μέρες για τους πολίτες και των τριών δημοτικών διαμερισμάτων της Λάρνακας.

Η παρουσίαση του Ανδρέα Βύρα αφορούσε στα μεγάλα θέματα που χειρίστηκε ο Δήμος, όπως η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, η Πανεπιστημιακή Σχολή, η ίδρυση του CMMI.

Ταυτόχρονα έγινε αναφορά σε όλα τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί την τελευταία επταετία, στα έργα τα οποία ξεκινούν και στα έργα που προγραμματίζονται. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον μεγάλο στόχο της πόλης, που είναι το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030, που θα έχει τεράστια οφέλη για την πόλη και την επαρχία.

Ο δήμαρχος Λάρνακας έκανε αναφορά και σε αδυναμίες και καθυστερήσεις που έχουν παρουσιαστεί, οι οποίες, όπως είπε, είχαν ως αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί.

«Σίγουρα», ανέφερε, «θα θέλαμε τα αντιπλημμυρικά έργα να ολοκληρωθούν νωρίτερα, κάποια, όμως, είναι στη διαδικασία κατασκευής και κάποια προγραμματίζονται»

Στην παρουσίαση έλαβαν τον λόγο και οι πρόεδροι των θεματικών επιτροπών του Δήμου Λάρνακας, οι οποίοι ενημέρωσαν, για σκοπούς λογοδοσίας και διαφάνειας,  για το έργο της κάθε επιτροπής σε θέματα καθαριότητας, πρασίνου, πολεοδομικών αδειών κλπ. 

Τα έργα που προγραμματίζονται:

• Στέγαση υπηρεσιών του Δήμου Λάρνακας στον χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας. Το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα €6.6 εκατ..

• Ανάπλαση της ενορίας Αγίου Ιωάννη με κόστος €7 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

• Εφαρμογή Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Το έργο προνοεί, μεταξύ άλλων,  την ποιοτική αναβάθμιση πέραν των δεκαπέντε βασικών λεωφόρων και οδών της Λάρνακας, 30 χιλιόμετρα ποδηλατολωρίδων, και 11 χιλιόμετρα λεωφορειολωρίδων. Η έναρξη των εργασιών αναμένεται αρχές του 2024 και θα διαρκέσουν δυο χρόνια περίπου με το κόστος να υπολογίζεται στα €13 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

• Βελτίωση λεωφόρων Γρίβα Διγενή – Γρηγόρη Αυξεντίου. Προωθείται η μετατροπή σε περιβαλλοντικό δρόμο, που προάγει τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

• Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Κιτίου Α Φάση. Το κόστος του έργου θα ανέλθει σε €3.5.

• Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στις Αλυκές Λάρνακας στον χώρο του πρώην Λεπροκομείου. Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας που πέραν των άλλων σκοπό έχει την προστασία και ανάδειξη της περιοχής. Το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 3 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Αντιπλημμυρικά έργα

Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Βύρα ολοκληρώθηκαν το αντλιοστάσιο S9 και S8 συνολικής αξίας €10 εκατ., το κατασκευαστικό έργο για τη Β’ φάση του αποχετευτικού συστήματος λυμάτων και όμβριων στην οδό Ίσσου στη Λάρνακα, καθώς και περισσότερα από 30 μικρά έργα σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Εξασφαλίστηκε, επίσης, χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής για τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα υπολογιζόμενου κόστους €17.8 εκατ. , ενώ το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας έχει αναλάβει και την εκτέλεση του αντιπλημμυρικού έργου της περιοχής των Καμάρων εκτιμώμενης αξίας €5 εκατ.

Σε εξέλιξη, εξάλλου, βρίσκονται 4 αντιπλημμυρικά έργα πέριξ των λεωφόρων Αγίων Αναργύρων, Αλέξανδρου Παναγούλη, Αγίου Λαζάρου και Μητρόπολης, Χρυσοπολίτισσας και Αγίου Ιωάννη. Επιπρόσθετα βρίσκονται υπό μελέτη έγγραφα διαγωνισμού για 2 καινούργια έργα, στις λεωφόρους Γρηγόρη Αυξεντίου, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, Μακαρίου και στην οδό Στασίνου.

Tα έργα που έχουν ολοκληρωθεί είναι τα εξής:

Η ανέγερση της νέας Δημοτικής Αγοράς, ανάπλαση οδών και διευκολύνσεων ΑΜΕΑ Α στο κέντρο της Λάρνακας, ανάπλαση Δημοτικού Κήπου, τον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας, τον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, την επισκευή και συντήρηση εμπορικού κέντρου στον κυβερνητικό οικισμό Άγιοι Ανάργυροι ΙΙ, την ανάπλαση της αυλής και την αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι, τις νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης, το Δημοτικό Πάρκο Τροχοσανίδας και Τροχοπεδιλισμού, την ανάπλασητου Δημοτικού Κήπου, το Δημοτικό Πάρκο Σκύλων, την αποκατάσταση Προπυλαίων του παλιού ΓΣΖ.

Ασφαλτοστρώσεις

Τα τελευταία 7 χρόνια έγινε συντήρηση του ασφαλτικού οδοστρώματος σε 456 δρόμους της Λάρνακας. Το κόστος της συντήρησης είναι 9 εκατομμύρια ευρώ. Οι δρόμοι που συντηρήθηκαν από το 2017 μέχρι τις 6 Αυγούστου 2023 καταλαμβάνουν έκταση 769436m2.

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι τα εξής:

Η αναδιαμόρφωση της περιοχής του Παττιχείου Πάρκου, το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα, τη δημιουργία χώρου εκδηλώσεων / αναψυχής στον Κυβερνητικό Οικισμό Τσακκιλερό, την αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων της οδού Πιαλέ Πασά, τη δημιουργία Πάρκου Καλλιτεχνών Μεσόγειος, την αποκατάσταση και αναδόμηση της πρώην κατοικίας Αστυνομικού Διευθυντή, την ανάπλαση και βελτίωση δυτικού πεζοδρόμου Λεωφόρου Αθηνών, την κατασκευή δημοτικού χώρου στάθμευσης στη Λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, την ανάπλαση πλατείας Ακροπόλεως και Αλκής, την ανάπλαση οδών και διευκόλυνσης ΑΜΕΑ στο Αστικό Κέντρο της Λάρνακας Φάση Β, την ανέγερση νέου Δημοτικού Μελάθρου Ευγηρίας στην Λάρνακα.