Ενώπιον της μεθεπόμενης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη 16 του μήνα τίθεται για ψήφιση το νομοσχέδιο για ρύθμιση της τηλεργασίας.

Οι διαδικασίες στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής ολοκληρώθηκαν, όπως μας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ανδρέας Καυκαλιάς και σε πρώτη φάση όμως επίσης μας ενημέρωσε δεν υπήρξε καμία τροπολογία από πλευράς κομμάτων επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την τηλεργασία. Δεν αποκλείεται, όμως τα κόμματα, τα οποία θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής να προτείνουν κάποιες τροπολογίες, χωρίς όμως αυτό να είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Εξάλλου όλα δείχνουν πως το νομοσχέδιο όπως έχει τροποποιηθεί στο πλαίσιο της εξέτασής του από την Επιτροπή Εργασίας θα υπερψηφιστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Όπως γράψαμε ξανά, το νομοσχέδιο θα καλύπτει τόσο τον ιδιωτικό τομέα όσο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά όχι το δημόσιο. Βάσει των όσων προωθούνται με τον «Ο περί Ρύθμισης του Πλαισίου Οργάνωσης της Τηλεργασίας Νόμος του 2023» η τηλεργασία θα πρέπει συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, είτε κατά την πρόσληψη, είτε με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας, είτε με συλλογική σύμβαση.

Με το νομοθέτημα προβλέπεται πως ο εργοδότης θα αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργοδοτούμενο από αυτήν, που θα διευκρινίζεται μέσα από κανονισμούς ενώ διασφαλίζει και το δικαίωμα στην αποσύνδεση.