Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, επιβεβαίωσε πριν από λίγο, μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου, ότι ζήτησε από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΦΑ την υποβολή των παραιτήσεων τους, ώστε να γίνει νέα επιλογή μελών μέσα από τη διαδικασία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

Το δ.σ. ενημέρωσε χθες βράδυ τον υπουργό, γραπτώς, ότι τα μέλη του θέτουν τις παραιτήσεις του στη διάθεσή του.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι κρίθηκε χρήσιμο να δοθεί η δυνατότητα σε παράγοντες της ενέργειας στην κοινωνία, γνώστες του αντικειμένου του φυσικού αερίου και των άλλων αντικειμένων ασχολίας της ΔΕΦΑ, να διεκδικήσουν διορισμό στο διοικητικό συμβούλιο, μέσα από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Μπορούν, είπε, τα σημερινά μέλη του δ.σ. να υποβάλουν ενδιαφέρον για να επαναδιοριστούν, αν κριθεί χρήσιμο.

Υποστήριξε πως οι παραιτήσεις, που αναμένεται να υποβληθούν επίσημα σήμερα, δεν θα δημιουργήσουν κενό εξουσίας στη ΔΕΦΑ, η οποία, με τη συνδρομή και των εκτελεστικών και μόνιμων στελεχών της, θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και αεριοποίησής του στο τερματικό του Βασιλικού.

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι τόσο η Κυβέρνηση ευρύτερα όσο και ο υπουργός Ενέργειας είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από το έργο που παρήχθη τους τελευταίους μήνες στη ΔΕΦΑ υπό τον πρόεδρο του δ.σ. Αντώνη Πατσαλή, ο οποίος διορίστηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, προς αντικατάσταση του προηγούμενου προέδρου, ο οποίος είχε υποβάλει παραίτηση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα από τις διαδικασίες του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και των εξουσιών του Υπουργικού Συμβουλίου η επιθυμία είναι να επαναδιοριστεί ο κ. Πατσαλής στη θέση του προέδρου της ΔΕΦΑ, νοουμένου ότι θα υποβάλει ενδιαφέρον.

Ωστόσο, ο διορισμός του κ. Πατσαλή, από τη σημερινή Κυβέρνηση, ισχύει μέχρι το τέλος του 2026 και των υπολοίπων μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Συνεπώς, δεδομένης της ικανοποίησης του υπουργείου για το έργο τουλάχιστο του κ. Πατσαλή, είναι δυνατό η δική του παραίτηση να μην γίνει αποδεκτή.

Ως πρόθεση της κυβερνητικής πλευράς αναφέρεται η ενδυνάμωση του ρόλου και της συνολικής απόδοσης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΦΑ, μέσα από την επιλογή ανθρώπων με γνώση του αντικειμένου και εμπειρία στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων, ώστε, υπό την ηγεσία του κ. Πατσαλή, εφόσον θελήσει να παραμείνει, να καλύψει άλλες αδυναμίες που εντοπίζονται στον οργανισμό.