Λίγες ημέρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης (4 Δεκεμβρίου) θα εγκριθεί από τη Βουλή η δέσμη νομοσχεδίων τα οποία φιλοδοξούν να καταστήσουν το σχέδιο πιο ελκυστικό προς τους δανειολήπτες.

Μετά τη χθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών των πέντε νομοσχεδίων, αποφασίστηκε να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής στις 8 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να επωφεληθούν των φοροαπαλλαγών όσοι δανειολήπτες εγκριθούν οι αιτήσεις τους.

Συγκεκριμένα, τα νομοσχέδια ρυθμίζουν τον φορολογικό χειρισμό σε σχέση με τα δάνεια που θα εντάσσονται στο Σχέδιο. Αξίζει να σημειωθεί πως σε συναλλαγές ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτων εφαρμόζεται ο ίδιος φορολογικός χειρισμός, ωστόσο, αφορά άλλη περίμετρο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Βάσει των προνοιών του σχεδίου, οι επιλέξιμοι δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, με εξασφάλιση την κύρια κατοικία τους αξίας €350 χιλ., θα μετατρέπονται σε ενοικιαστές. Η κυριότητα της κατοικίας τους θα μεταβιβάζεται στην ΚΕΔΙΠΕΣ, θα διαγράφεται το δάνειό τους, πέραν της αξίας της εξασφάλισης, ενώ το κράτος θα καταβάλλει το ενοίκιο για περίοδο 14 ετών, με δικαίωμα επαναγοράς από τον αρχικό ιδιοκτήτη μετά την πάροδο πέντε ετών, σε προνομιακή τιμή.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στην επιτροπή ανέφερε πως όσα φυσικά πρόσωπα μεταβιβάζουν το ακίνητο τους προς την ΚΕΔΙΠΕΣ θα υπόκεινται σε φοροαπαλλαγές. Όπως είπε, με τα νομοσχέδια δεν θα κληθούν ο δανειολήπτης και η ΚΕΔΙΠΕΣ να πληρώσουν φόρους. «Επομένως, για το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι δόσης δεν θα ισχύει κανένας άμεσος και έμμεσος φόρος» πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ΚΕΔΙΠΕΣ, έχει συσταθεί για να καλύψει τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων και να τους διευκολύνει να διατηρήσουν την κύρια κατοικία, μέσω της διευθέτησης του δανείου τους.

Οι πρόνοιες των νομοσχεδίων

Τα πέντε νομοσχέδια θα ρυθμίσουν τον φορολογικό χειρισμό των πιστωτικών διευκολύνσεων που συμμετέχουν στο Σχέδιο, έτσι ώστε αυτό να καταστεί πιο ελκυστικό και να υπάρξει ευθυγράμμιση με τις ήδη υπάρχουσες φοροαπαλλαγές.

Με το πρώτο νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών, έτσι ώστε να απαλλάσσονται από τη συγκεκριμένη φορολογία τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή οι ιδιοκτήτες κατοικιών, στην περίπτωση που προκύπτει κέρδος μεταξύ της τιμής απόκτησης και διάθεσης της κύριας κατοικίας έναντι εξόφλησης του δανείου.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί Φορολογίας του Εισοδήματος, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η απαλλαγή της ΚΕΔΙΠΕΣ από την επιβολή φόρου σε σχέση με όφελος, πλεόνασμα ή κέρδος, το οποίο προκύπτει στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα ενταχθούν στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης.

Με το τρίτο νομοσχέδιο απαλλάσσεται η ΚΕΔΙΠΕΣ από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα σε εισπρακτέα ενοίκια που θα της καταβάλλει το κράτος.

Το τέταρτο νομοσχέδιο επιτρέπει την απαλλαγή από τα μεταβιβαστικά τέλη κατά την μεταβίβαση της κύριας κατοικίας προς την ΚΕΔΙΠΕΣ και τα οποία κανονικά καταβάλλουν οι αγοραστές ακινήτου.

Τέλος, με το πέμπτο νομοσχέδιο επιτρέπεται η απαλλαγή από τα χαρτόσημα τέλη σε αγοραπωλητήρια συμβόλαια που θα ετοιμαστούν για την μεταβίβαση της κύριας κατοικίας.

Από Δευτέρας οι αιτήσεις – Παρασκευή ξανά για εκποιήσεις

Η υποβολή των αιτήσεων για το Ενοίκιο Έναντι Δόσης θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ενώ το σχέδιο θα είναι ανοικτό για περίοδο εννέα μηνών. Εκτιμάται πως οι δυνητικά δικαιούχοι είναι περίπου 2.500 ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση κύρια κατοικία.

Το κόστος του σχεδίου για το 2024 και 2025 εκτιμάται στα €200 εκατ. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν στην ΚΕΔΙΠΕΣ, είτε ταχυδρομικώς, είτε με φυσική παρουσία.

Εξάλλου, την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση της Ειδικής Δικαιοδοσίας, γνωστού ως Δικαστηρίου Εκποιήσεων.

Έντονες επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί τόσο από κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και της συγκυβέρνησης, τα οποία επεξεργάζονται τροπολογίες. Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι θα επιδιώξουν πάγωμα της εκποίησης μέσω δικαστικού διατάγματος, ενώ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ απαιτούν τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος εκδίκασης των υποθέσεων αλλά και την διεύρυνση των δικαιούχων.