Οι στόχοι της Υπηρεσίας Ενέργειας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, για την επόμενη επταετία

Στο πλαίσιο της κατάθεσης και συζήτησης του προϋπολογισμού της για το 2024, η Υπηρεσία Ενέργειας, του αρμόδιου υπουργείου, ενημέρωσε τη Βουλή πρόσφατα ότι, σύμφωνα με το Στρατηγικό της Σχέδιο, έχει θέσει ως βασικούς στόχους:

1. Τη δημιουργία μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας.

2. Τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας της οικονομίας και την αξιοποίηση των εγχώριων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για μια πράσινη και κλιματικά ουδέτερη κοινωνία και οικονομία.

Οι επιμέρους δραστηριότητες που έχουν καθοριστεί στο προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, για επίτευξη των εθνικών στόχων ενεργειακής απόδοσης και ΑΠΕ, αποσκοπούν, κυρίως, στην επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2030.

Ακολουθούν οι βασικοί στόχοι, όπως παρατέθηκαν από την Υπηρεσία Ενέργειας στην κοι νοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών:

Νεοι στοχοι εξοικονομησης ενεργειας 2030

  • Υποχρεωτικός στόχος: Σωρευτική εξοικονόμηση ενέργειας κατά την τελική χρήση 348 ktoe την περίοδο 2021-2030 (υποχρέωση το 19,3% να επιτυγχάνεται με μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε ενεργειακά φτωχούς καταναλωτές).
  • Ενδεικτικές συνεισφορές στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας (PEC) το 2030 μέχρι 2,03 Mtoe και τελική κατανάλωση ενέργειας (FEC) το 2030 μέχρι 1,8 Mtoe.
  • Ετήσια ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων στο 3% του συνολικού εμβαδού σε δημόσιους φορείς (Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα).
  • Ετήσια μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας 1,9% στους δημόσιους φορείς (δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα) – Ενδεικτικός που μετατρέπεται σε υποχρεωτικός το 2028.

Νέοι στόχοι για ανάπτυξη ΑΠΕ 2030

  • Εθνική συνεισφορά στον υποχρεωτικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τουλάχιστον 42,5% ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση της ΕΕ μέχρι το 2030.
  • Ενδεικτικός στόχος για επιπρόσθετη αύξηση 2,5% του ποσοστού ΑΠΕ σε επίπεδο ΕΕ, για επίτευξη συνολικού μεριδίου ΑΠΕ 45% σε επίπεδο ΕΕ το 2030.
  • Πιθανή εθνική συνεισφορά στον στόχο της ΕΕ: 31-34% ΑΠΕ το 2030.

Στόχοι ΑΠΕ στις μεταφορές:

H ποσότητα ανανεώσιμων καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που παρέχεται στον τομέα των μεταφορών να οδηγεί:

– σε μερίδιο ΑΠΕ στις μεταφορές τουλάχιστον 29% το 2030 ή

– σε μείωση της έντασης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 14,5% έως το 2030, σε σύγκριση με τη βάση αναφοράς 94g CO2/MJ.

Επιπλέον στόχοι για χρήση ελάχιστων ποσοστών προηγμένων βιοκαυσίμων και βιοαερίου και ανανεώσιμων καυσίμων μη βιολογικής προέλευσης (πράσινο υδρογόνο) στον τομέα των μεταφορών:

Υποχρεωτικός στόχος για ετήσια αύξηση 0,8% την περίοδο 2021 με 2025 και 1,1% την περίοδο 2026 με 2030 του ποσοστού ΑΠΕ στη θέρμανση-ψύξη.

  1. Ενδεικτικός στόχος για ετήσια αύξηση 1,6% του ποσοστού χρήσης ΑΠΕ στη βιομηχανία.
  2. Συνεισφορά στον ενδεικτικό στόχο σε επίπεδο ΕΕ, για χρήση ενέργειας από ΑΠΕ στα κτήρια τουλάχιστον 49% το 2030.

Σημειώνεται ότι το ΥΕΕΒ προχώρησε, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τους επιστημονικούς του συνεργάτες, στην ετοιμασία του προσχεδίου αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030 (ΕΣΕΚ), στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ «Fit for 55» και RePowerEU.

Μέσω της αναθεώρησης αυξάνεται η φιλοδοξία για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων και, κατ’ επέκταση, η ανάγκη για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και για αύξηση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης. Στο προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα εντάχθηκαν πρόσθετα μέτρα, με τα οποία όμως δεν επιτυγχάνεται η αυξημένη φιλοδοξία ως προς τους νέους στόχους. Εντός 2024, με την υποβολή του τελικού αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα τον Ιούνιο του 2024, θα οριστικοποιηθούν, αναφέρει η Υπηρεσία Ενέργειας, όλοι οι εθνικοί στόχοι και τα μέτρα προς επίτευξή τους.