Οι νομοθετικές αλλαγές που εκκρεμούν και απαιτούνται για την ολοκλήρωση του νέου συνταξιοδοτικού που τέθηκε στις αρχές του 2023 στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα απασχολήσουν την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής για το 2024.

Σύμφωνα με την ατζέντα της Επιτροπής, που ήδη κυκλοφόρησε την ερχόμενη Τρίτη, θα εξεταστεί νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί της Ίδρυσης, των Δραστηριοτήτων και της Εποπτείας των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Νόμο, προκειμένου να ανοίξει και επίσημα ο δρόμος για μεταπήδηση εκατοντάδων μελών του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην ουσία, που ήταν ενταγμένοι σε ταμεία προνοίας, στο ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο για το νέο συνταξιοδοτικό.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να επιτραπεί η μεταφορά των συσσωρευμένων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των μελών των Ταμείων Προνοίας των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο Ειδικό Ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε για χρηματοδότηση του Σχεδίου Συντάξεων που ιδρύθηκε δυνάμει του περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η τροποποίηση είναι αναγκαία, καθώς με την υφιστάμενη νομοθεσία των ταμείων προνοίας, σωρευμένα ωφελήματα μπορούν να μεταφερθούν μόνο σε άλλο ταμείο προνοίας, χωρίς πρόνοια για μεταφορά τους σε άλλο ταμείο, όπως το ειδικό ταμείο που αφορά το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, το οποίο καλύπτει υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου που προσλήφθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011. Υπενθυμίζουμε ότι το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο θα προσφέρει όπως και το παλαιότερο σχέδιο (που συνεχίζει να εφαρμόζεται στον κρατικό τομέα για παλαιότερους υπαλλήλους) σύνταξη και εφάπαξ ποσό, με τα δύο μέρη, εργοδότης και εργαζόμενος, να καταβάλλουν στο ειδικό ταμείο εισφορές ύψους 5%.

Οι νεοεισερχόμενοι μόνιμοι υπάλληλοι και εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου που είχαν ενταχθεί σε ταμεία προνοίας που λειτούργησαν μετά την  απόφαση για μη ένταξη άλλου προσωπικού στο προηγούμενο κυβερνητικό σχέδιο, είχαν δικαίωμα να επιλέξουν ένταξή τους στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, εκατοντάδες εργαζόμενοι που είχαν ταμείο προνοίας, κυρίως σε ημικρατικούς οργανισμούς, επέλεξαν να μεταπηδήσουν στο νέο συνταξιοδοτικό, γι’ αυτό και χρειάζεται η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί λειτουργίας των ταμείων προνοίας.

Όπως ξαναγράψαμε, με την αρχή του χρόνου, αριθμός δημόσιων υπαλλήλων αλλά και στο ευρύτερο δημόσιο αναμένεται να δουν αποκοπές στους μισθούς τους, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2024 θα αρχίσουν να αποπληρώνονται τυχόν οφειλές που προκύπτουν από την υπηρεσία εν ενεργεία κρατικών υπαλλήλων που εντάχθηκαν πλέον στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο.