Εν αναμονή των σκέψεων της εταιρείας ΕΝΙ και ίσως ενός σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής για την περιοχή «τις επόμενες βδομάδες ίσως και μέρες» βρίσκεται η Κυβέρνηση, σε σχέση με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το νέο κοίτασμα στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, Κρόνος 2.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου (ΚΥΠΕ), το γεγονός ότι το νέο κοίτασμα προκύπτει σε μια περιοχή όπου έχουν βρεθεί και άλλα κοιτάσματα, τόσο εντός όσο και εκτός κυπριακής ΑΟΖ, ίσως διευκολύνει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά συνέργειες για υποδομές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εντοπίστηκε ταμιευτήρας, ο οποίος θεωρείται ότι είναι πλούσιος και το γεγονός και μόνο ότι είδαμε φλόγα να ανάβει στην πλατφόρμα σημαίνει ότι υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο, του οποίου θέλουμε να δούμε την ποιότητα και αυτό είναι που κάνει η εταιρεία (ΕΝΙ) αυτή την στιγμή».

Σε ερώτηση αν πρόκειται για τον ίδιο ταμιευτήρα που εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε αρνητικά, εξηγώντας πως στο τεμάχιο 6 υπάρχουν το κοίτασμα Κρόνος-1, το κοίτασμα Ζευς και το κοίτασμα Καλυψώ και πως ο στόχος Κρόνος-2 αφορά άλλο στόχο στο ίδιο βυθοτεμάχιο και ότι ο ταμιευτήρας του Κρόνος-2 είναι ξεχωριστό κοίτασμα.

Σημείωσε δε, πως από την στιγμή που βρέθηκε και άλλη ποσότητα φυσικού αερίου στο ίδιο βυθοτεμάχιο, αυτό σημαίνει ότι «άρχισε το βυθοτεμάχιο να γίνεται κάποιας αξίας και γι’ αυτή την αξία θα πρέπει στις επόμενες βδομάδες ίσως και μέρες να υπάρξει κάποια ένδειξη από την εταιρεία σχετικά με τις σκέψεις της, δηλαδή να δώσει ένα σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής της περιοχής».

Εξήγησε ακόμη πως καθώς το σύμπλεγμα των κοιτασμάτων στη νοτιοανατολική περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ έχει συγκεντρώσει αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου, πιθανότατα να χρειαστεί και κάποια συνέργεια με τις άλλες εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή, δηλαδή την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum, που διαχειρίζεται το τεμάχιο 10 και το τεμάχιο 5.