Μετά από μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το οποίο μετέφερε στο νέο διοικητικό συσμβούλιο της ΑΗΚ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε στη συνέχεια να αποσύρει από το Διοικητικό Δικαστήριο την προσφυγή της ΑΗΚ για ακύρωση της απόφασης της ΡΑΕΚ να απορρίψει το περσινό αίτημα της Αρχής για αύξηση περίπου 25% στις διατιμήσεις ρεύματος, ώστε να καλυφθούν τα ανακτήσιμα έξοδα που είχε εγκρίνει η ΡΑΕΚ για διάφορα αναπτυξιακά έργα.

Το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο, όταν αποφάσισε να προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο, είχε ενημερώσει ότι από την αρνητική απάντηση της ΡΑΕΚ η ΑΗΚ θα είχε απώλεια εσόδων (έλλειμμα) περίπου €107 εκατ. Προφανώς, αυτό το έλλειμμα θα κληθεί τώρα να το καλύψει από τα αποθεματικά της.

Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η ΑΗΚ θα αποσύρει από τη ΡΑΕΚ και το αίτημα που υπέβαλε για αυξήσεις 10% μέσα στο 2024, το οποίο μετά από διαβούλευση με τη ρυθμιστική αρχή μειώθηκε στο 6%.

Πρόθεση της ΡΑΕΚ ήταν να εγκρίνει το αναθεωρημένο ποσοστό αύξησης, προκειμένου να καλυφθούν έξοδα της ΑΗΚ που αφορούν επέκταση δικτύου και άλλα άρθρα του αναπτυξιακού της προγράμματος.

Το μήνυμα πάντως που εστάλη από το Προεδρικό μέσω του κ. Παπαναστασίου ήταν σαφές: Οι όποιες οικονομικές ανάγκες της ΑΗΚ να καλυφθούν από τα αποθεματικά της και όχι μέσω αυξήσεων στις διατιμήσεις.

Η ΑΗΚ με ανακοίνωσή της, το βράδυ της Τρίτης, διευκρινίζει:

Σύμφωνα με το ΔΣ της Αρχής, κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε συνέχεια της σημερινής συνάντησης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου και με σκοπό τη στήριξη της κοινωνίας και την ελάφρυνση των νοικοκυριών, το ΔΣ ζήτησε και ενημερώθηκε από τη διεύθυνση της ΑΗΚ σχετικά με την προσφυγή που έχει καταθέσει ο οργανισμός για την απόφαση της ΡΑΕΚ για απόρριψη του αιτήματος της Αρχής που θα επέφερε το 2023 αυξήσεις της τάξης του 13% στα τελικά τιμολόγια (και όχι 25% όπως έχει αναφερθεί).

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία έγινε αξιολόγηση των δεδομένων και το ΔΣ αποφάσισε να μην επιμείνει στο αίτημα αυτό. Κοινός στόχος η βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξη της ΑΗΚ με ευθύνη προς την κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση.