Σειρά μέτρων με στόχο τη διευκόλυνση χρηματοδότησης των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρώντας ταυτόχρονα και σε αλλαγές στη στρατηγική προσέλκυσης ξένων επιχειρήσεων προκειμένου να διατηρηθεί η θετική συνεισφορά της παρουσίας τους στον τόπο και την οικονομία.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Equity Fund) ενώ τον ίδιο μήνα αναμένεται να τεθεί προς έγκριση πρόταση για σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης. Ο συνδυασμός των δύο είπε ο κ. Κεραυνός επιδιώκει να καλύψει κενά που παρατηρούνται στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι αναφορά στον Εθνικό Οργανισμό Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, όπως τον ονόμασε έκανε και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την παρουσίαση του προγραμματισμού διακυβέρνησης για φέτος.

Για το θέμα του υπό σύσταση Οργανισμού ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε χθες πως έχει ήδη ανατεθεί σε συμβουλευτικό οίκο η διενέργεια μελέτης για να καταδειχθούν οι δραστηριότητες και τα εργαλεία του, με στόχο η σχετική πρόταση να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάρτιο. «Ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης είναι αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι υπάρχουν κενά στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις αυτοεργοδοτουμένων», είπε.

Συμπλήρωσε δε πως εντός του πρώτου τριμήνου φέτος θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία και το Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (equity fund). Ο ΥΠΟΙΚ υπενθύμισε ότι διαχείριση του Ταμείου δυναμικότητας  €37,5 εκατ. έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). «Το Ταμείο θα επενδύει κυρίως σε νεοφυείς και καινοτόμες κυπριακές επιχειρήσεις με στόχο την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών που εντοπίζονται στην κυπριακή αγορά λόγω του υψηλού επενδυτικού ρίσκου που έχουν αυτές οι νεοφυείς εταιρείες», είπε.

Φρεσκάρισμα για ξένες εταιρείες

Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε χθες και σε αναθεώρηση της στρατηγικής προσέλκυσης ξένων επιχειρήσεων προκειμένου να επιλυθούν κάποια ζητήματα που αντιμετωπίζονταν και με στόχο την περαιτέρω αύξηση των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίες, όπως ανέφερε, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία και σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι νέες δράσεις που έχουν ενταχθεί στην στρατηγική και θα προωθηθούν από τα αρμόδια Υπουργεία αφορούν στην αναθεώρηση της διάρκειας ισχύος των αδειών παραμονής αυτών των εταιρειών όταν διαφοροποιούνται κάποια δεδομένα, η εφαρμογή της οδηγίας για την μπλε κάρτα, η οποία σχετίζεται με την προϋπόθεση εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ προωθείται η έκδοση θεώρησης εισόδου για επισκέπτες με σκοπό ταξιδιού (visa card business), που αφορά σε μια νέα ενότητα με την παροχή διευκολύνσεων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών των ξένων εργαζομένων στην Κύπρο.

Επίσης προωθείται μία νέα ενότητα, που σκοπό έχει την αντιμετώπιση προβλημάτων στέγασης που αντιμετωπίζουν οι ξένες εταιρείες, είπε ο κ. Κεραυνός, σημειώνοντας ότι η ενότητα αυτή σχετίζεται με τα νέα στεγαστικά κίνητρα build-to-rent και την αναθεώρηση κάποιων πολεοδομικών κινήτρων.