Μείωση σε ποσοστό 2,9% κατέγραψε σε ετήσια βάση ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για τον μήνα Ιανουάριο 2024, κυρίως λόγω της μείωσης στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, την Πέμπτη, ο δείκτης έφτασε στις 122,5 μονάδες (βάση 2021=100), σημειώνοντας μείωση 1,3% σε σύγκριση με τον Δεκεμβρίο 2023.

Τον Ιανουάριο 2024 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2023 ο δείκτης παρέμεινε σταθερός στον τομέα της μεταποίησης, ενώ σημείωσε αύξηση στον τομέα των μεταλλείων και λατομείων κατά 0,2%.  Στους τομείς της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών σημειώθηκε μείωση 5,9% και 1,7% αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις μεταβολές σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους παρατηρείται αύξηση στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων (0,6%) και της μεταποίησης (0,2%) και μείωση στους τομείς της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά 13,3% και της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών κατά 4,3%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά μεταποιητικό κλάδο, τον Ιανουάριο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκαν αυξήσεις στην κατασκευή επίπλων, άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες και επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού (4,9%), στην παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (2,9%), στην κατασκευή ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (2,1%), στην παραγωγή κλωστοϋφαντουρικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (1,8%) και στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών (1,5%). 

Αντίθετα σημειώθηκαν μειώσεις στην παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (-7,8%), στην κατασκευή χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεις (-3,6%) και στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (-1,9%).