Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων, μεταξύ βουλευτών, όπως συνηθίζεται σχεδόν κάθε χρόνο, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες τους προϋπολογισμούς της Cyta και της ΑΗΚ. Για τη Cyta κατά πλειοψηφία τα κόμματα ενέκριναν και τροπολογία με την οποία δεσμεύεται η αγορά υπηρεσιών από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο προϋπολογισμός της Cyta εγκρίθηκε ο ομόφωνα ενώ της ΑΗΚ κατά πλειοψηφία (καταψήφισε ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου).

Πριν την έγκριση του προϋπολογισμού της ΑΗΚ υπήρξε αντιπαράθεση για το υψηλό κόστος της ενέργειας στην Κύπρο, για τη μη έλευση του φυσικού αερίου και για την ανεπάρκεια χώρων αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Επίσης, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ κατηγόρησαν αλλήλους για την προσπάθεια της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να ιδιωτικοποιήσει τη Cyta.

Το ακριβό ρεύμα και η ΑΗΚ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε πωςακόμη στην Κύπρο δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τα ζητήματα ενέργειας. Όπως είπε, δεν υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων. «Το ΑΚΕΛ θέλει να κτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για ζητήματα ενεργειακής επάρκειας» σημείωσε. Είπε πως στην Κύπρο πληρώνουμε ακριβό ρεύμα λόγω της μη έλευσης του φυσικού αερίου, τονίζοντας πως κανένας δεν γνωρίζει πότε θα έρθει. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε πως δεν θα χρησιμοποιηθούν τα μηχανήματα στο Βασιλικό, τα οποία κόστισαν €150 εκατ., λόγω της μη έλευσης του φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Δεκέλειας, είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για εκσυγχρονισμό της, προσθέτοντας πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι επενδύσεις σύντομα. Υπέδειξε, παράλληλα, πως η ΑΗΚ θα πρέπει να στηριχθεί και να στηρίξει τον εαυτό της, καθώς αποτελεί τον βασικό ενεργειακό άξονα της χώρας. Είπε, επίσης, πως το ΑΚΕΛ κατάθεσε πρόταση νόμου έτσι ώστε η παραχώρηση γης για φωτοβολταϊκά να γίνεται μέσω διαφανών διαγωνισμών, για να μην αδικείται η ΑΗΚ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως απουσιάζει ο συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός. «Το ποιος είπε πως πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η Δεκέλεια ανατρέξετε στις δηλώσεις του υπουργού και του ΔΣ της ΑΗΚ» είπε. Υπέδειξε, παράλληλα, πως δεν αποτελεί προτεραιότητα όλοι να στραφούν στις ΑΠΕ, αλλά στην αποθήκευση και στη χρήση του υδρογόνου. Εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια του για την πρόθεση της ΑΗΚ να επιβάλει αύξηση στη διατίμηση του ηλεκτρισμού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως όλοι πρέπει να απολογηθούν στους Κύπριους καταναλωτές γιατί δεν έγινε κάτι διαχρονικά, με αποτέλεσμα η Κύπρος να είναι η 3η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τους εμπορικούς καταναλωτές. Είπε, επίσης, πως δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην παραγωγή ηλεκτρισμού στην Κύπρου, γι’ αυτό είναι στα ύψη οι τιμές του ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, όλη η πολιτική του κράτους είναι χτισμένη σε ολιγωπώλια που κρατούν ψηλά τις τιμές του ρεύματος. Τέλος, χαιρέτησε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε πως το κόστος από τους ρύπους προστίθεται στους λογαριασμούς της ΑΗΚ. Είπε επίσης πως το ΦΠΑ θα πρέπει να μπαίνει στην αρχική κατανάλωση του πολίτη, τονίζοντας πως σήμερα η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πρόγραμμα φωτοβολταϊκών. Αναφερόμενος στη διακοπή της επιδότησης του ηλεκτρισμού, είπε πως αυτό έγινε γιατί η κυπριακή οικονομία ήταν υπό αξιολόγηση από πιστοληπτικούς οίκους.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε, πως η ΑΗΚ εμποδίστηκε να αναπτύξει το δίκτυο και δεν μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό από ΑΠΕ. Αναφέρθηκε και στην αποφασιστικότητα του υπουργού Ενέργειας για την υλοποίηση του τερματικού στο Βασιλικό. Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεόπεμπτου δήλωσε πως είναι κρίμα ο κόσμος να υπάρχει τόσο μεγάλη αδράνεια από τη χώρα για το ζήτημα της ενέργειας.

Αντιπαράθεση για κέρδη και ιδιωτικοποίηση της Cyta

Σε σχέση με τη Cyta, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την προσπάθεια που είχε καταβάλει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να ιδιωτικοποιήσει την Αρχή. Όλα άρχισαν με την τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ευθύμιου Δίπλαρου, ο οποίος εξέφρασε την περηφάνια του για τις υπηρεσίες που προσφέρει η Αρχή αλλά και το έργο που έχουν επιτελέσει τα Διοικητικά Συμβούλια.

«Είναι υγιής οργανισμός και έχει καλύτερες υπηρεσίες. Θα στηρίξουμε τη Cyta γιατί είναι η πρώτη και η καλύτερη» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης σημείωσε πως η Cyta παρέμεινε ημικρατικός οργανισμός γιατί κάποιοι, όπως είπε, απέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση.

Για να εισπράξει απάντηση από τον κ. Δίπλαρο, ο οποίος υποστήριξε πως άλλοι είχαν οδηγήσει τον οργανισμό σε πτώχευση, επισημαίνοντας πως εάν δεν ήταν τα συμβούλια επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ δεν θα υπήρχε αυτό το καλό έργο του οργανισμού.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο οποίος είπε πως ντρέπεται και η ντροπή στη Βουλή, τονίζοντας πως πριν χρόνια ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υποστήριζε πως η Αρχή σε συνθήκες ανταγωνισμού δεν είχε ζωή πέραν των πέντε χρόνων και ότι το κράτος δεν μπορεί να συμμετέχει στις στρατηγικές δραστηριότητες της Cyta.

Σημείωσε πως η Αρχή έκανε καλή δουλεία γιατί κάποιοι σταμάτησαν τα σχέδια αποκρατικοποίησης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε από πλευράς του πως η ανάκαμψη της Cyta οφείλεται στους ανθρώπους της, οι οποίοι έκαναν καλή δουλειά. Εκ νέου παρέμβαση έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο οποίος είπε πως τώρα ο κ. Γεωργιάδης εκθειάζει τους εργαζόμενους, ενώ τότε, όταν αντιδρούσαν οι εργαζόμενοι, υποστήριζε πως αντιδρούν γιατί επηρεάζονται τα εργασιακά τους κεκτημένα.