Οι αγρότες μας για άλλη μια φορά βλέπουν τους κόπους τους και τα έξοδά τους να χάνονται, ανήμποροι να βοηθήσουν. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις τελευταίες ηλιόλουστες ημέρες,  έκαψαν και αποτελείωσαν τις καλλιέργειες των σιτηρών σε κοινότητες της Δυτικής Λευκωσίας.

Οι αγρότες προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν από τη φετινή χρονιά. Σκυθρωποί και στεναχωρημένοι μονολογούν: «Τίποτε δεν μπορεί να σώσει τις καλλιέργειες των σιτηρών μας, ούτε ακόμα και οι βροχές». «Πλέον έχουν ξεραθεί τα πάντα λόγω της ανομβρίας».

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της καταστροφής». «Χάσαμε τα εισοδήματά της χρονιάς». «Περιμένουμε από το κράτος βοήθεια». «Αυτά που πληρώνουμε ως ασφάλιστρα και αυτά που θα μας δοθούν δεν θα καλύψουν τα έξοδα μας».

Ένας αγρότης, ηλικίας περίπου 80 χρονών, λέει με τη σειρά του: «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτή τη μεγάλη καταστροφή. Οι βροχές που έπεσαν ήταν ελάχιστες, στο έδαφος παρουσιάζονται βαθιές ρωγμές από την ανομβρία».

Ο επαρχιακός γραμματέας του Παναγροτικού Λευκωσίας, Αντρέας Αλεξάνδρου, περιόδευσε στις κοινότητες Ακάκι, Μένικο, Περιστερώνα και Ορούντα και είδε από κοντά την καταστροφή. «Μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου βλέπεις ένα κίτρινο τοπίο. Ο κάμπος παρουσιάζει μια βαρετή ατμόσφαιρα. Όπου και να κοιτάξεις παντού καταστροφή. Τέτοια τοπία θα συναντήσουμε και σε άλλες κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας, τις οποίες και θα επισκεφθούμε», τόνισε ο επαρχιακός γραμματέας του Παναγροτικού. «Θα σταθούμε δίπλα στους αγρότες μας, όπως θα σταθεί και το κράτος.

Γνωρίζουμε ότι το υπουργείο Γεωργίας έχει αποστείλει λειτουργούς και παρακολουθούν το πρόβλημα, όμως παρακαλούμε όπως σύντομα καταγραφούν οι περιοχές που επηρεάζονται από την ανομβρία και δοθούν οδηγίες στους αγρότες το συντομότερο δυνατό», καταλήγει ο κ. Αλεξάνδρου.